Beynin öldükten sonra geçirdiği ilginç süreç!
Bilim insanlarının gösterebildiği şey, hayatımızın son anlarında beyin aktivitesinin uyarıldığı ve bununla birlikte farkındalığın arttığı - yani, öldüğümüzde, aslında hayatta olduğumuzdan daha fazla çevremizin farkında olabileceğimiz anlamına geliyor.

Oluşturma Tarihi: 2020-10-16 09:56:14

Güncelleme Tarihi: 2020-10-16 09:56:14

Bilim insanları, beynin öldükten sonra geçirdiği ilginç süreç hakkında konuşuyor.

Ölüm en büyük gizemlerden biri olmaya devam ediyor, ama ölüm anında beyne ne olacak?

Ölüme yakın deneyimler yaygın bir fenomendir ve hayatta kalanlar genellikle, yıllar önce ölen sevdiklerinde bir tünelin sonunda parlak bir ışık gördüklerini iddia ediyorlar…

Bazıları bunu ölümden sonraki yaşamın kanıtı olarak adlandırırken; bilim insanları ise bunun aslında çok doğal bir deneyim olduğuna inanıyor.

Gizem, öldüğümüzde bilincimize ne olduğu ve bazıları bunun bedenlerimizi evrene aştığını iddia ediyor.

Ancak bilim insanlarının gösterebildiği şey, hayatımızın son anlarında beyin aktivitesinin uyarıldığı ve bununla birlikte farkındalığın arttığı - yani, öldüğümüzde, aslında hayatta olduğumuzdan daha fazla çevremizin farkında olabileceğimiz anlamına geliyor.

Bu bağlamda, Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar, aynı anda beyin aktivitesini izlerken farelerde kalp durmasına neden oldu. Ve beyin aktivitesinin hayatının son 30 saniyesinde arttığını keşfettiklerinde şaşkına döndüler.

Moleküler ve Bütünleştirici Fizyoloji ve Nörobilim Doçenti Jimo Borjigen, "Hayvanlar üzerinde yürütülen bu çalışma, ölmekte olan beynin nörofizyolojik durumuna ne olduğuna ilk bakan çalışma" dedi.

Dr. Borjigen konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ölüm beyin aktivitesinden kaynaklanıyorsa, insanlarda veya hayvanlarda bilincin sinirsel bağlantılarının beyindeki kan akışı durduktan sonra bile tanımlanması gerektiği sonucuna vardık.
Bunun anlamı, ölüme yakın deneyimlerin beyin aktivitesindeki bu artışa bağlanabileceğidir. Temel olarak, eğer beyin daha aktifse, kişi canlı içgörülere sahip olabilir ve bu da onları öbür dünyayı gördüklerine inanmaya yönlendirir."

Dr. Borjigen, "Kalp durması sırasında beyinde bazı bilinçli aktivite işaretleri bulacağımız yönündeki tahmin verilerle doğrulanmıştır" diye ekledi.

Anesteziyoloji ve nöroşirürji yardımcı doçenti Dr. George Mashour ise, "Ölüm anındaki beyindeki yüksek aktivite seviyeleri bizi şaşırttı" dedi.

Aslında, ölüme yaklaşırken, bilincin bilinen elektrik sinyallerinin çoğu, uyanma durumunda seviyeleri aştı, bu da beynin klinik ölümün erken evresinde iyi elektriksel aktiviteyi düzenleyebildiğini gösteriyor.

Dr. Bojegin, "Bu çalışma, kalp durması sırasında oksijeni veya hem oksijeni hem de glikozu azaltmanın, bilinçli işlemenin bir özelliği olan beyin aktivitesini uyarabileceğini söylüyor.

Kaynak: Express