Dolar

34,2465

Euro

37,6109

Altın

2.920,27

Bist

9.109,34

Biden MBS'ye teslim! 'Kaşıkçı'nın kanını sattı'

Suudi Arabistan'ı dışlayacağına söz vermesinin ardından Biden yönetimi, yasal olarak açılan davada MBS'nin Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili dokunulmazlığını destekledi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-11-18 22:26:21

Biden MBS'ye teslim! 'Kaşıkçı'nın kanını sattı'

ABD hükümeti, Washington Post muhabiri Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de öldürülmesiyle ilgili olarak Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a dokunulmazlık verilmesi gerektiğine karar verdi.

Bu öneri, Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'in yanı sıra insan hakları aktivistlerinden sert tepki aldı.

Kaşıkçı'nın Türkiye'de, MBS olarak bilinen Muhammed bin Selman'ın kararıyla vahşice öldürülmesi, ABD-Suudi ilişkilerine darbe vurmuştu. Başkanlık kampanyası sırasında Krallığı ve MBS'yi kişisel olarak sorumlu tutmak ve cezalandırma sözü veren Joe Biden için önemli bir gündem maddesiydi.

"CEMAL BİR KEZ DAHA ÖLDÜ"

Dosyaya göre, ABD Dışişleri Bakanlığı "Hükümetin görevdeki başkanı olarak Muhammed bin Selman'ın dokunulmazlığını tanıyor ve buna izin veriyor. Aynı zamanda, "menfur" Kaşıkçı cinayetini "kesin bir şekilde kınadığını" yineliyor. Ancak insan hakları örgütü Democracy for the Arab World Now (DAWN) tarafından Kraliyet'e karşı açılan davanın esası hakkında "hiçbir görüşe sahip değil"...

Hükümetin dokunulmazlık talebi bağlayıcı değil. Bu nedenle MBS'nin statüsüne ilişkin karar hakime ait. Habere tepki gösteren kuruluş DAWN yöneticisi Cengiz, "Cemal bir kez daha öldü" açıklamasında bulundu.

SUUDİ TAKTİKLERİNE TESLİMİYET

Kaşıkçı'nın bizzat kurduğu DAWN'ın başkanı Sarah Leah Whitson, Biden yönetiminin hamlesini "Suudi baskı taktiklerine teslimiyet" olarak nitelendirdi. Kuruluş, Mart ayında basında çıkan haberlere atıfta bulunarak, MBS'nin Biden'ın Suudi petrol üretimini artırma talebini ABD yönetimi kendisine davalardan muafiyet vermediği takdirde reddettiğini iddia etti.

"KAŞIKÇI'NIN KANINI PETROL İÇİN SATTI"

Bu arada Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi başkanı Nihad Awad, "Biden yönetimi Suudi petrolü için Cemal Kaşıkçı'nın kanını sattı" diye tweet attı.

Suudi Arabistan henüz gelişme hakkında yorum yapmadı. Basında çıkan haberlere göre, Veliaht MBS daha önce Biden'a, hükümetinin Kaşıkçı davasında yapılanlara benzer "hataların" gelecekte tekrarlanmaması için önlemler aldığına dair güvence vermişti.

Russian Today

SON VİDEO HABER

Yasak saatinde alkol satmayan işletmeciye saldırı

Haber Ara