Dolar

32,6116

Euro

35,0780

Altın

2.447,49

Bist

10.343,31

Bir fincan kahve fiyatına satılık arsalar

Güney Avrupa'da evlerin bir fincan kahve fiyatına satıldığını duymuşsunuzdur. Şimdi Kuzey Avrupa'daki bir ülke de benzer bir plan yürütüyor. Arsaların metrekaresi sadece birkaç sente satılıyor.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-06-29 21:08:01

Bir fincan kahve fiyatına satılık arsalar

İsveç'in başkenti Stockholm'ün 200 mil güneybatısında bulunan Götene kasabasında, metrekaresi sadece 1 krona veya 9 ABD sentinden başlayan fiyatlarla 30 arsa satılıyor.

Ancak burası herhangi bir arazi değil. Burası, şanslı alıcıların hayallerindeki evi inşa edebilecekleri, şu anda geçerli kurallara göre kalıcı ikamet veya tatil evi olarak kullanabilecekleri bir arazi.

Ana kasabada 5.000, daha geniş belediyede ise 13.000 sakinin yaşadığı kırsal bir alan olan Götene, kırsal İsveç'in en güzel hali. Sadece İsveç'in değil aynı zamanda İskandinavya'nın ve tüm AB'nin en büyük gölü olan Vänern Gölü'nün kıyısında yer alan kasaba, Konstanz Gölü'nün yaklaşık 10 katı büyüklüğünde.

Avrupa kıtasında yalnızca Rusya'nın daha büyük gölleri var.

2_706

Yürüyüşçüler için Götene'nin yakınında Kinnekulle adlı küçük bir dağ da var.

Aynı zamanda UNESCO tarafından derecelendirilen iki bölgeye de ev sahipliği yapan kasaba, Platåbergens Jeoparkı, Vanern Gölü Takımadaları ve Kinnekulle Dağı Biyosferi ile seçkin bir bölge.

Peki neden bu kadar güzel bir kasabanın arazisini çok ucuza satması gerekiyor?

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Belediye Başkanı Johan Mansson, arsaların çok ucuza gitmesinin sebebini mevcut ekonomik durgunluk ve kırsal nüfusun azalması olduğunu söyledi.

CNN'e konuşan bir yetkili, "Bölgemizde ve İsveç genelinde konut piyasası, yüksek faiz oranları ve biraz da durgunluk nedeniyle şu anda çok yavaş, bu nedenle piyasaya bir enjeksiyon yapmak istedik. Aynı zamanda düşük doğum oranları ve yaşlanan bir nüfus da görüyoruz, bu yüzden bir şeyler yapıp buraya daha fazla insan getirmeliyiz." dedi.

Mansson, uzun yıllardır piyasada olup satılmayan 30 arsayı sembolik bir ücret karşılığında satmaya karar verdiklerini söyledi.
"Neden olmasın diye düşündük, olağanüstü önlemler gerektiren olağanüstü bir durum. Bu yüzden yaptık ve şimdi bir sansasyon haline geldi, ne diyeceğimi bilmiyorum." diyen Mansson, geçen ay yaklaşık 30 ilgili alıcıyla birlikte planın başlatıldığını söyledi.

Bunlardan dördü metrekare başına bir krona fiyatından arsa satın aldı. Arsa büyüklükleri 700 ila 1.200 metrekare arasında değişiyor.

O zamandan beri işlerin çığırından çıktığını söyleyen başkan Mansson, "Olay duyulunca viral oldu ve telefon santralimize binlerce, binlerce talep geldi. Belediye binasındaki telefon santralimizde iki kişi var ve son birkaç gündür çok terliyorlar. Temelde kriz modundayız." dedi.

Benzeri görülmemiş talep nedeniyle bakan Mansson dünyanın dört bir yanından çağrılar geldiğini söylerken yetkililer, nasıl ilerleyeceklerini belirlemek için ihale sürecini Ağustos ayının başına kadar durdurdu.

Yeniden başladığında, araziyi sadece metrekare başına 1 krona satmak yerine (daha düşük fiyat yalnızca araziyi başka kimse istemiyorsa geçerli) bir ihale süreci başlatılcağı düşünülüyor.

3_416

Vänern Gölü kıyısındaki Hallekis, şehir merkezinin yakınında sadece 800 nüfuslu bir köydür.

Mansson, bir ev inşa etmenin maliyetinin genellikle 3 ila 4 milyon krona yani 280.000 ila 375.000 dolar civarında olduğunu söylüyor. Arsaların maliyeti genellikle 500.000 krona yani 47.000 dolara mal oluyor.

Şu ana kadar herkes bir arsa satın alabiliyor; İsveç'te ikamet etmelerine ya da orada kalıcı olarak yaşamayı taahhüt etmelerine gerek yok.

Başkan, "Ancak kasabanın kuralları yeniden gözden geçirmesi gerekebilir. Tabii ki, bir ev inşa etmek size orada tam zamanlı yaşama hakkı vermez. Vize kuralları hükümete bağlıdır." dedi.

Belediyenin tek şartı ise arsanın satın alınmasından itibaren iki yıl içinde evin inşasına başlanması.

UCUZ EVLER UFUKTA

Götene kasabasındaki satışlar bu 30 parselle bitmiyor. Mansson, İtalya'daki kırsal toplulukların meşhur "bir avroluk" evlerine benzer bir tür ucuz konut planı yapabilmelerinin "imkansız olmadığını" söyledi.

Başkan, "Çok daha fazla arazimiz var ve oturup sadece bu 30 arsadan daha fazlasını yapmak için bir şeyler yapıp yapamayacağımıza bakmamız gerekecek. Müşterilere sunulacak bir şeye ihtiyacımız var" dedi.

"Bu aslında küçük bir gösteriydi; bir veya ikisini satabilirsek şanslı olacağımızı düşündük" diyen Başkan Mansson, şöyle devam etti:

"Şu an gördüğümüz ilgiyle 30 tanesini de satabilseydik harika olurdu. Birkaç on yıldır çok istikrarlı bir şekilde 13.000 nüfusa ulaştık. Eğer bu iyiye giderse... Kırsalda sakin bir hayat arıyorsanız, size yüksek kalitede bir yaşam sunabiliriz. Mükemmel bir eşleşme."

Tek bir soru kaldı: Götene nasıl telaffuz ediliyor?

Mansson, bu ismin söylenişini "Yeur-te-neh" olduğunu söylüyor. Potansiyel müşteriler bütçe listesine İsveççe derslerini eklemek isteyebilirler.

CNNİnt

Haber Ara