Beyin yaşlanmasının insanların en büyük korkusu olduğu düşünüldüğünde, bilim insanları bu problemden kaçınmanın yolları üzerinde çalışıyorlar.
Yaşın sadece bir sayı olduğu ve gençliğin kalbin gençliği olduğu söylenir, peki bu söz ne zaman bırakılır ve kişi kendini ne zaman yaşlı hisseder?
Ortalama insan hayatındaki artışla birlikte, son zamanlarda yapılan bir tıbbi araştırma, bir kişinin 47 yaşına geldiğinde kendini yaşlı hissettiğini ve 50 yaşına yaklaştıkça yaşın bir sonucu olarak vücudunun yaşadığı değişiklikleri fark etmeye başladığını ortaya koydu.
Araştırmaya katılanların yüzde 64'ünün düşünme yetenekleriyle ilgili endişelerini dile getirdikleri ve birçoğunun görüşmelerinden sonra kişilerin isimlerini unuttuklarını ve günde en az bir kez düşünce sıralarını kaybettiklerini belirttikleri tespit edildi.
Bir insan kendini ne zaman yaşlı hisseder?
Yaşlanma kaçınılmaz olsa da, 2.000 katılımcının yüzde 65'i bunun en büyük endişelerinden biri olduğunu söyledi.
İnsanların yaşlandığını hissettikleri yaşı belirlemeyi amaçlayan Elysium Health tarafından yaptırılan çalışma, 47'nin bu sayıdan sonra öncekinden tamamen farklı olacağı görülüyor.
Sonuçları çalışmanın Ankete katılanların birçoğu yaşa bağlı hafıza kaybı aile öyküsü olduğunu belirtmiştir.
Ve birçoğu beyin yeteneklerini kaybetmekten endişe duysa da, yüzde 84'ü kendilerini geliştirmek için önlemler almadığını söyledi.
Çalışmayı yürüten Elysium Health'in CEO'su Eric Marcotoli, "Maalesef, çoğu insanın yiyecek seçimlerini uzun vadeli beyin sağlığı ile ilişkilendirmemesi şaşırtıcı değil" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü, gelişmiş dünyadaki çoğu ülkenin 60 yaş ve üstü yaşlanma ile karakterize olduğunu düşünmektedir.
Ancak bu tanım, örneğin daha geleneksel yaşlı tanımının 50 ile 65 yaşları arasında başladığı Afrika'da geçerli değildir.
Çoğu Avrupa ülkesi, yaşlanmanın 65 yaşında başladığına inandıkları için yaşlanma konusunda Dünya Sağlık Örgütü'nünkine benzer görüşlere sahiptir .
Amerika'da erkekler için yaşlanma başlangıcı 71, kadınlar için ise 73'tür.
İngiltere'de on yıldan biraz daha kısa bir süre önce, insanlar yaşlanmanın 59'da başladığına inanıyordu, ancak 2018'de yapılan araştırmalar, İngilizlerin bir kişinin 70 yaşın üzerinde yaşlandığına inandığını ortaya koydu.
Türkiye'ye gelince, 55 yaş, yaşlılığın başlangıcı olarak kabul edildi, çünkü o dönemde ülkenin ortalama yaşam beklentisi 72 idi. Ama şimdi 65 yaş üstü insanlarda beklenmedik bir artışla birlikte, yaşlanma 70 yaş evresi olarak kabul edildi.
Gelişmekte olan ülkelerde, insanların çok yaşlı olduğunu düşündükleri yaş, emekli maaşı almaya başladıkları zamandır.
Çin'de emeklilik yaşı erkekler için 60, kadınlar için 50 ve kadın memurlar için 55'tir.
Hindistan, Asya'daki en düşük emeklilik yaşına sahip ülkelerden birine sahipken, emeklilik yaşı 58'dir.

Birçoğu beyin yeteneklerini kaybetmekten endişe duysa da, yüzde 84'ü beyin yeteneklerini geliştirmek için önlemler almadığını söyledi.
Hafızayı korumak için beyni canlandırın
Beyin yaşlanmasının insanların en büyük korkusu olduğu düşünüldüğünde, bilim insanları bu sorunu önlemenin yolları üzerinde çalışıyorlar.
Ve Northwestern Üniversitesi'nden bir ekip, yaşlı insanların beyinlerini uyarmanın, anılarını onlarca yıl daha genç olanlar kadar iyi hale getirebileceğini keşfetti.
Bilim insanları, beynin belirli bir bölümünü elektrikle uyarmanın, yaşa bağlı normal hafıza kaybından muzdarip 64 yaşın üzerindeki kişilerin hafızasını artırdığını keşfetti.
O kadar işe yaradı ki, araştırmacılar, tedavi gören gönüllüler ile daha genç, sağlıklı yetişkinlerin test sonuçlarında hiçbir fark görmediler.
16 katılımcı 64 ila 80 yaşları arasında değişiyordu ve yaşlarına göre normal seviyelerde hafıza problemleri vardı.
Beş gün boyunca beyinlerini düşük seviyeli elektrik akımlarıyla günde 20 dakika uyardıktan sonra, hafıza kapasiteleri genç insanlarla aynı seviyedeydi.
Uzmanlar, zihni uyanık ve mevcut durumda tutmak için yaşlılara okuma, yeni bir dil öğrenme, el işi yapma ve hatta kart oynama gibi beyinlerini harekete geçiren bir hobi edinmelerini tavsiye ediyor.
Kaynak: Arabicpost