Son haftalarda çok sayıda Avrupalı politikacı ve general Rusya ile savaşa hazırlık yönünde benzer açıklamalarda bulunması dikkat çekti.
Rumen general Vlad, ABD devleti tarafından finanse edilen Radio Free Europe/Radio Liberty kanalına verdiği röportajda, "Rusya Federasyonu dünya düzeni için bir sorun haline geldi" dedi.
General, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki zaferle "durmayacağını" ve "yakın gelecekte" ya Moldova'ya veya Batı Balkanlar'a saldıracağını iddia ederek, NATO üyesi devletlerin "halkını buna göre hazırlaması" gerektiğini savundu.
Romanya'nın profesyonel ordusunun savaşa hazır olmadığını belirten general, yaklaşık 80.000 tam zamanlı askerin 6.000'inin geçen yıl ordudan ayrıldığını kaydetti.
General, Rumen silahlı kuvvetlerinin tam zamanlı asker sayısını 120.000'e çıkarılması, aynı zamanda 18-35 yaş arası çok sayıda sivili "savaşın temel ilkeleri konusunda" eğitilmesi gerektiğini tavsiyesinde bulundu.
Zorunlu askerlik talebinde bulunup bulunmadığı sorulduğunda ise Vlad, böyle bir sistemin gönüllü olacağını ve eğitimin yalnızca "böyle bir programa katılmak isteyenlere" sunulacağını ancak zorunlu askerliğin sona ermesinin "sadece Romanya için değil, tüm NATO ülkeleri için olumsuz" olduğunu ifade etti.
BAŞBAKANDAN GENERALİN İDDİASINA CEVAP
Romanya zorunlu askerlik hizmetini 2007 yılında askıya aldı. Eski bir general olan eski Başbakan Nicolae Ciuca, geçen yıl zorunlu askerliğin ülkede yeniden uygulamaya konmasını önerdi. Ancak sonra gelen Marcel Ciolacu hükümeti bu yönde bir adım atmadı.
Vlad'ın röportajına yanıt veren Ciolacu, "Romanya'nın herhangi bir savaşa girmeyeceğini" söyleyerek "sakin olunması " çağrısında bulundu.
Öte yandan Romanya parlamentosu, şu anda Vlad'ın tanımladığına benzer bir askerlik sistemini uygulamaya koyacak bir yasa tasarısı üzerinde tartışıyor.
General, Radio Free Europe/Radio Liberty'ye, konunun bu yıl yapılacak seçimlerden sonra "öncelikle tartışılacağını" söyledi.
Vlad, Rusya ile yakın bir savaş olacağını tahmin eden Avrupalı siyasi ve askeri liderler arasında sonuncusu oldu.
SAVAŞA HAZIRLIK ÇAĞRISI YAPAN ÜLKELER
Diğerlerinin yanı sıra, Estonya Başbakanı Kaja Kallas geçen ay böyle bir çatışmanın "üç ila beş yıl içinde patlak verebileceğini " iddia ederken, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorious zaman çizelgesini beş ila sekiz yıl olarak ileri sürdü.
İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps diğer yetkililer daha ileri giderek, kıtada beş yıl içinde Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore ile felaket niteliğinde bir savaş öngörüyor.
Söz konusu ülkelerin tümünde üst düzey askeri yetkililer savunma harcamalarının artırılmasını talep ederken, Vlad gibi bazı isimler rütbeleri yükseltmenin daha yeni yollarını önerdi.
Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Patrick Sanders, bir "yurttaş ordusu" yetiştirmek ve donatmak için "tüm ulusun katılımıyla bir girişim" yapılmasını tavsiye ederken, Alman bakan Pistorious, Alman ordusunda vatandaş olmayanların savaşmasına izin verilmesini önerdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın NATO topraklarına saldırmasında "hiçbir jeopolitik, ekonomik veya askeri çıkarı olmadığını" öne sürerek bu kıyamet tahminlerini "tamamen saçmalık" olarak nitelendirerek reddetmişti.
Geçen ay New York'taki BM genel merkezinde konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya dahil "kimsenin büyük bir savaş istemediğini" söylemiş, "Tarihimizde birçok kez 'büyük savaşlar' yaşadık" diye eklemişti.
Russian Today