Dolar

34,2327

Euro

37,5866

Altın

2.882,92

Bist

8.944,86

BM patronundan Davos'a: Sorun sensin

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, fosil yakıt üretimini artırma yarışının 'insanın hayatta kalmasıyla tutarsız' olduğu konusunda uyardı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-18 22:04:01

BM patronundan Davos'a: Sorun sensin

Davos dünyanın dertlerine çare olarak kendini düşünmeyi seviyor ama Antonio Guterres o kadar emin değil.

73 yaşındaki BM başkanı bugün Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmasında, "Hayatımızın en kötü durumundayız" dedi ve İsviçre'nin Davos'taki dağ zirvesinde politikacıların yanında bir araya gelen şirket liderlerini suçsuz olmaktan çok uzak buldu.
Guterres, "Küresel zorluklar yelpazesinde, barışı, sürdürülebilir kalkınmayı ve insan haklarını ilerletmek için özel sektör becerikliliğine ve işbirliğine ihtiyacımız var" dedi.

Davos, iklim değişikliğini yıllardır küresel tehditler listesinin başına yerleştirdi. Ancak yıllık toplantısı, sera gazı emisyonlarından en çok sorumlu olan şirketlerle dolu. Bu yılki foruma katılanlar arasında aralarında Shell, Chevron, Aramco ve BP'nin de bulunduğu en az 27 fosil yakıt şirketinin CEO'ları veya üst düzey yöneticileri yer aldı.

Söz konusu şirketlere seslenen Guterres, "Bugün, fosil yakıt üreticileri ve onların sağlayıcıları, iş modellerinin insanın hayatta kalmasıyla tutarsız olduğunu çok iyi bildikleri halde, üretimi genişletmek için hâlâ yarışıyorlar. Bu bilimkurguya ait çılgınlığın, ancak ekosistemin erimesinin soğuk, katı bir bilimsel gerçek olduğunu biliyoruz."dedi.

"KENDİ BİLİMLERİNİ ÇİĞNEDİLER"

Guterres, geçen hafta yayınlanan ve ExxonMobil için çalışan bilim adamlarının 1970'lere kadar uzanan iklim değişikliği tahminlerini detaylandıran kanıtların altını çizerek, "Tıpkı tütün endüstrisi gibi, kendi bilimlerini çiğnediler ve şimdi dünya sıcaklıkta 2,8 derecelik yıkıcı bir artış yolunda" ifadelerini kullandı.

STK'lar tarafından dün yayınlanan bir rapora göre, dünyanın en büyük finans kurumları ve varlık yöneticileri -birçoğu aynı zamanda davetli listesinde yer alıyor- uyum sözü vermelerine rağmen toplu halde hala fosil yakıt üreten ve yakan şirketlere yüz milyarlarca dolar akıtıyorlar.

"Gittikçe daha fazla işletme net sıfır taahhütte bulunuyor" diyen Guterres, "Ancak ölçütler ve kriterler genellikle şüpheli veya bulanık. Bu, yanlış anlatılarla tüketicileri, yatırımcıları ve düzenleyicileri yanıltıyor. İklimle ilgili yanlış bilgilendirme ve kafa karışıklığı kültürünü besliyor." dedi.

"AHLAKİ AÇIDAN İFLAS ETMİŞ FİNANS SİSTEMİ"

BM Genel Sekreteri, tüm kurumsal liderleri 2023'ün sonundan önce "güvenilir ve şeffaf geçiş planları" sunmaya çağırırken şirketlerin yetersiz kaldığı tek noktanın iklim değişikliği olmadığını söyledi.

Küresel zenginlere de seslenen Guterres, şu ifadeleri kullandı:

"Zengin dünyanın Küresel Güney'deki hüsran ve öfke derecesini gerçekten kavradığına ikna olmadım. Pandemi, gıda ve enerji arzı krizi, sistemik eşitsizliklerin toplumsal eşitsizlikleri artırdığı, ahlaki açıdan iflas etmiş bir finansal sistemi ortaya çıkardı."

Kaynak: Politico

Haber Ara