BM değerlendirmesine göre, yüzden fazla kamyondan oluşan bir filonun Gazze'yi yaklaşık 40 milyon ton molozdan temizlemesi, maliyeti 500 milyon dolar ile 600 milyon dolar arasında değişen bir operasyonla 15 yıl süreceği belirtildi.
Gazze'de bulunan bir BM yetkilisi geçen hafta Guardian'a, "Altyapıya verilen hasar inanılmaz... Han Yunus'ta el değmemiş tek bir bina yok. Gerçek topografya değişti. Hiç olmayan tepeler var. İsrail tarafından atılan 2000 lbs [907 kg] bombalar aslında manzarayı değiştiriyor” dedi.
BM Çevre Programı'nın geçen ay yayımladığı değerlendirmeye göre, Gazze'de 137 bin 297 bina, yani toplamın yarısından fazlası hasar gördü. Bunların dörtte birinden biraz fazlası yok edildi, yaklaşık yüzde 10'u ağır hasar gördü ve üçte biri orta derecede hasar gördü.
Değerlendirmede, ne kadarının geri dönüştürülebileceğine bağlı olarak, molozun boşaltılması için 250 ila 500 hektar (618 ila 1.235 dönüm) arasında bir alanı kaplayan devasa depolama alanlarının gerekli olacağı ortaya çıktı.
Mayıs ayında, BM Kalkınma Programı (UNDP), Gazze'de savaş sırasında yıkılan evlerin yeniden inşasının en iyimser senaryoya göre 2040'a kadar sürebileceğini ve bölge genelinde yeniden inşanın maliyetinin 40 milyar dolara kadar çıkabileceğini söyledi.
Gazze Sivil Savunma teşkilatı ise moloz dağlarının patlamamış mühimmatla dolu olduğunu ve bunun "her hafta 10'dan fazla patlamaya" yol açarak daha fazla ölüme ve uzuv kaybına yol açtığını aktardı.
Nisan ayında, Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi'nin eski Irak şefi Pehr Lodhammar, silahların ortalama yüzde 10'unun ateşlendiğinde patlamadığını ve mayın temizleme ekipleri tarafından uzaklaştırılmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Gazze'de yıkılan binaların yüzde 65'inin konut olduğunu söyleyen Lodhammar, çöken veya hasar gören binalara gömülen mermiler, füzeler veya diğer silahlardan kaynaklanan tehdit nedeniyle bu binaların temizlenmesi ve yeniden inşa edilmesinin yavaş ve tehlikeli bir iş olacağını da sözlerine ekledi.
Kaynak: The Guardian