Dolar

34,5862

Euro

35,7965

Altın

2.997,59

Bist

9.475,60

'Boykot, saldırganlara karşı en önemli caydırıcı silah'

Alaraby'de yayımlanan bir analiz haberde, 'Yakın tarihte boykot gücü, birçok halkın kendilerini yabancı sömürgecilikten ve yabancı müdahalelerden kurtarmasına ve ulusal bağımsızlığa kavuşmasına yardımcı olmayı başardı' denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-27 10:52:23

'Boykot, saldırganlara karşı en önemli caydırıcı silah'

Alaraby'de yayımlanan bir analiz haberde, "Yakın tarihte boykot gücü, birçok halkın kendilerini yabancı sömürgecilikten ve yabancı müdahalelerden kurtarmasına ve ulusal bağımsızlığa kavuşmasına yardımcı olmayı başardı" denildi.

Alaraby'de yayımlanan "Boykotun Macron'a karşı öldürücü silahı" başlıklı analiz haber şöyle:

Para silahı ve ekonomik ve ticari boykot , ister içeriden ister dışarıdan saldırganlara karşı insanların sahip oldukları en önemli caydırıcı silahlar arasındadır.

Yakın tarihte boykot gücü, birçok halkın kendilerini yabancı sömürgecilikten ve yabancı müdahalelerden kurtarmasına ve ulusal bağımsızlığa kavuşmasına yardımcı olmayı başardı.

Hint lider Mahatma Gandi'nin, İngiliz mal ve ürünlerine karşı ekonomik boykot silahını kullanması, Hint halkının İngiliz işgaline son vermesine yardımcı oldu.

Gandi yıllarca Hintlileri, İngiliz işgaline karşı protesto kampanyalarının bir parçası olarak İngiltere'nin fabrikalarından ülkesine gelen mal ve malları yakmaya çağırdı. Ayrıca halkı yerel ürünlere güvenmeye, giysi ve kumaş üretme politikasını genişletmeye ve yerel el iplikçilerini kullanmaya çağırdı. Bu boykot, işgalciyle işbirliği yaptıkları için damgalanan İngiliz işgalci ve yerel işbirlikçileri üzerindeki baskıya büyük katkıda bulundu ve boykotun devam etmesiyle Hindistan, Ağustos 1947'nin ortalarında İngiliz işgalinden bağımsızlığını kazandı.

Beyaz işadamlarının şirketlerinin ürünlerine yönelik ekonomik boykot, ülkenin çoğunluğunu teşkil eden siyahlara yönelik Güney Afrika'daki aşağılık ırkçı (apartheid) politikasına son verdi. Boykot kampanyası, apartheid politikasını protesto etmek için dünyanın dört bir yanındaki birçok tüketicinin Güney Afrika'dan gelen mal ve ürünleri satın almamasını destekledi. Boykot silahı sonunda 1990'ların başında siyahlar ve beyazlar arasındaki ayrım politikasını ortadan kaldırmaya yardımcı olmayı başardı.

Fransız ürünlerini boykot etme
kampanyası Körfez ülkelerinde yayılıyor

Dünyanın dört bir yanındaki birçok tüketici de, İsrail'i destekleyen uluslararası şirketlerin ürünleri ve gasp edilmiş Filistin topraklarında kurulan şirketlerin ürettikleri ürünler karşısında boykot silahını ilan etti.

Aktif Boykot, Elden Çıkarma ve Yaptırımlar (BDS) hareketi, birçok büyük uluslararası şirketi işgal devletinden çekilmeye ve İsrailli yatırımcılarla içinde projeler kurmak için işbirliğini bırakmaya zorladı.
Dünya çapında büyük ticari mağazaları zorlayarak bunda önemli bir rol oynadı. Birçok mağaza, İsrail ürünlerini satmayı bıraktı.

Boykot senaryosu, siyasi aktivist Martin Luther King'in ABD'deki siyahlar ve beyazlar arasındaki ırk ayrımcılığı politikasını reddetmesiyle başarılı oldu.

Yıllar önce, Arap ülkelerindeki bazı kampanyalar, büyük şirketleri artan fiyatlardan geri çekilmeye ve bazı temel mal ve hizmetleri tekelleştirmeye zorlamayı başardı.

Bu, Mısır'daki telekom ve araba şirketlerinde, Libya'daki telekomünikasyon şirketlerinde, Fas'ta mandıra ve akaryakıt şirketlerinde, Cezayir'de tavuk, balık ve un gibi araba üreticileri ve gıda satıcılarında, Tunus'ta muz, patates ve diğer gıda maddelerinde ve Ürdün'deki gıda ve iletişim şirketlerinde oldu

İslam ülkelerinin boykotu ... Macron'un kafasında yeni bir acı

Ekonomik, maddi ve siyasi boyut, boykot silahını ilan etmenin ana motoru değil, aynı zamanda, 2006'da Danimarka ve Norveç mallarının yaygın Arap boykotu sırasında olduğu gibi... O sırada Hz. Muhammed'in Danimarka ve Norveç'te yayınlanan karikatürlerini protesto etmek dini bir boyuttu. Yaygın halk boykotunun yangını, ancak saldırgan gazetenin ve her iki ülkedeki üst düzey yetkililerin karikatürler için özür diledikten sonra söndürüldü.

Geçtiğimiz yıl, Çin makamlarının Doğu Türkmenistan'daki Uygur Müslümanlara yönelik terörle mücadele bahanesiyle aleni insan hakları ihlallerini ve Çin hükümetinin bu Müslümanlara karşı savaş suçu teşkil eden iğrenç uygulamalarını protesto etmek için Çin ürünlerinin kitlesel boykotuna tanık olduk.

Sahne Fransız mal ve ürünleriyle tekrarlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, İslam dinine hakarette ısrarı ile bazı Arap ve İslam ülkelerinin halkları tarafından yaygın bir boykota tanık oluyor.
Fransız mallarının ve ürünlerinin boykot edilmesi, sonunda Macron'u ya İslam dininin ve Hz. Muhammed'in sürekli hakaretlerinden ötürü özür dilemeye, en azından İslam'a ve Müslümanlara karşı uyguladığı ırkçı politikayı durdurmaya zorlayacaktır; özellikle de Fransa benzeri görülmemiş bir ekonomik ve mali kriz yaşıyor.

*Bu analiz haberde yer alan görüşler yazarına aittir. 

Kaynak: Alaraby

SON VİDEO HABER

Yürürken kalp krizi geçirdi, hastanede öldü

Haber Ara