Dolar

32,6610

Euro

35,4440

Altın

2.506,82

Bist

10.851,78

BRICS'E katılmak isteyenler kervanına Azerbaycan da katıldı

Azerbaycan BRICS'e katılmakla ilgileniyor, Çin bu isteği memnuniyetle karşılıyor .

3 Gün Önce Güncellendi

2024-07-04 12:47:12

BRICS'E katılmak isteyenler kervanına Azerbaycan da katıldı

Bakü ve Pekin, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Astana'daki zirvesinde Azerbaycan Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında Stratejik Ortaklığın Kurulmasına İlişkin ortak deklarasyonu kabul etti.

Bir kopyası Interfax'ta bulunan belgeye göre, Bakü ve Pekin "siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda işbirliğini genişletme, uluslararası ilişkilerde etkileşimi güçlendirme, iki ülkenin ortak çıkarlarını ortaklaşa korumanın yanı sıra bölgesel ve küresel barış, istikrar ve kalkınma davasını ortaklaşa desteklemek konusunda anlaşmaya vardılar.”

Bildirgede, "Azerbaycan BRICS'e katılma arzusunu ifade ediyor ve Çin, Azerbaycan'ın BRICS işbirliğine katılımını memnuniyetle karşılıyor" ifadesine yer verildi.

EKONOMİK, ULAŞIM, SANAYİLEŞME VE GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ VURGULANDI

Bildirgede, "Taraflar birbirlerini öncelikli ve güvenilir ortaklar olarak kabul etmekte ve ikili ilişkiler politikasını dış faktörlerden bağımsız olarak bağımsız olarak belirlemektedir" denildi.

Çin ayrıca Azerbaycan'ın Güney Kafkasya'da önerdiği barış gündemini desteklediğini aktardı. Bildirgede, "Taraflar, terörizm, ayrılıkçılık ve aşırılığın tüm uluslararası toplum için ciddi tehditler oluşturduğunu ve bu zorlukları önlemek ve bunlarla mücadele etmek için ortak çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulamaktadır." ifadesine yer verildi.

Belgede, Azerbaycan ve Çin'in "sanayileşme ve yatırım alanında işbirliğini geliştirmek için muazzam bir potansiyele" sahip olduğu da belirtildi.

"Taraflar, Azerbaycan ile Çin arasında sanayileşme ve yatırıma ilişkin işbirliğinin çalışma mekanizmasından tam olarak yararlanacak [...], Azerbaycan ve Çin şirketlerinin faaliyetlerini kolaylaştıracak, petrol ve petrol dahil enerji gibi öncelikli alanlarda işbirliğini aktif olarak teşvik edecekler. Belgede, gaz üretimi ve rafinajı, yeşil enerji ve ulaşım altyapısı, bilgi ve telekomünikasyon, dijital ekonomi, demir dışı metaller, inşaat malzemeleri ve diğerleri" ifadeleri yer aldı.

TRANS-HAZAR TAŞIMACILIK KORİDORU İNŞASI VE İŞLEYİŞİ HATIRLATILDI

Dğer yandan belgede, "Taraflar, akıllı ulaşım sistemleri teknolojilerinin kullanımıyla transit ve taşımacılık etkileşimi potansiyelini tutarlı bir şekilde geliştirmenin yanı sıra, uluslararası ulaşım yollarının sürekli ve tam ölçekli işletimi için teknik ve ekonomik koşulları sağlamayı amaçlıyor" denildi.

"Çin, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru'nun ("Orta Koridor") inşası ve kullanımına aktif olarak katılmaya, Azerbaycan ve güzergah boyunca yer alan diğer ülkelerle daha yakın çalışmaya ve Çin-Avrupa yük trenlerinin güney koridorunda ve ters yönde hattın kesintisiz işleyişini ve hızlandırılmış gelişimini ortaklaşa kolaylaştırmaya hazır olduğunu ifade ediyor” şeklinde aktarıldı.

Kaynak: Interfax

Haber Ara