Büyük Dönüş Yürüyüşünde şehit olan Gazzelilerin borçları ödeniyor
Gazze katliamı kurbanların aileleri alınan borçların geri ödenmesini isteyenler tarafından baskıya uğruyor.

Oluşturma Tarihi: 2018-07-11 15:30:02

Güncelleme Tarihi: 2018-07-11 15:30:02

Fadi Abu Salah'ın 14 Mayıs'taki Gazze Katliamı'nda öldürülmesinden kısa bir süre sonra eşi Amnah Salah'ın boçlarından dolayı belirli düzeyde baskı görmeye başladı.

Şehit olan Abu Salah'ın 6000 dolar civarında borç aldığı yerli bir iş adamının eşi Amnah'a paranın geri ödenmesini istedi. İsmini vermekten kaçınan işadamı “Bazı insanlar yaptığımın yanlış olduğunu düşünebilir. Kendim fakir duruma düştüm paramı geri almam ve benim de aileme bakmam lazım” diyerek kendini savundu.

İşadamı çeşitli küçük işler yürütmüş ancak son birkaç yıldır keskin bir gerileme yaşadıklarından yürüttüğü iki projeyi sonlandırmak zorunda kalmıştı.

28 BİN DOLAR BORCU VARDI

İşadamı geri ödenmesini istediği miktarı 1000 dolara düşürerek kalan 5000 doları Amnah'ın eşi için hibe etti.- Şehit Fadi'nin çeşitli alacaklılara toplam borcunun ise 28 bin dolar civarında olduğu belirtildi.

On yıl kadar önce Fadi, İsrail Güney Gazze'deki Han Yunus'u bombaladığında saldırı sonrası her iki bacağı da kesildi. Beş çocuğu olan baba işsiz kaldı. Yarası ve sindirim sistemindeki sorunlar nedeniyle sürekli ağrı kesiciler ve antibiyotikler alıyordu. Filistin Yönetimi'nden aylık aldığı 250 dolar ödeme ise ne ilaçlarına ne de ailesini geçindirmesine yetmiyordu. Ödünç almaktan başka daha gerçekçi bir seçeneği yoktu.

Eşi Amnah işadamı borcunu geri almak istediğinde “büyük bir yas” içine girdi.

“Allah'a bin şükür borçlar ödendi. Fadi cennette rahat edebilir” diye ekledi. Bu Salah'ın ailesinin durumunu öğrendikten sonra Wael Abo Omer, Said al-Taweel ve Khaled el-Hamss adında üç kişi sosyal medya aracılığıyla yardım girişmileri başlattı.

NOT DEFTERİ İLE GELEN KAMPANYA

Fadi'nin borçlarının yazılı olduğu bir not defteri onun şehit edildiği gün internet üzerinden sosyal mecralarda paylaşıldı. 9 Haziran'da Fadi'nin bütün borçlarını ödeyecek kadar parayı biraraya getirdiler.

Üçlü aynı zamanda Büyük Dönüş Yürüyüşü sırasında öldürülen diğer insanların da borç durumlarını tespit etti. Örneğin Muhammad Kamal al-Najjar 30 Mart'ta öldürülmüştü ve 25 yaşındaki genç arkasında 1200 dolar borç bırakmıştı. Bu para da yardımlarla geri ödendi. Yardımlar 14 Mayıs'ta öldürülen 1300 dolar ve 2000 dolar borçları olan Ahmad al-Tatar ve Ahmad al-Adini'nin de borçlarını kapamaya yetti.

Bağışların yüzde 60'ı Gazze'nin içinden gelirken kalan kısmı ise internetten kampanyayı gören Müslüman ülkelerdeki insanlardan ulaştırıldı. Filistinli bağışçıların çoğunun ise işadamı olduğu aktarıldı.

Kampanyayı başlatanlardan Said al-Taweel, Gazze'deki iş dünyası üyelerini para bağışı yapmaya ikna etmenin zor olduğuna değindi. Birçok işadamının gelirlerinde azalma görülüyordu ve bunun sebebi de Filistin Yönetimi tarafından maaşlarda yapılan kesintilerle işçilerin bütçelerindeki daralmaydı.

Al Taweel “Kampanyamız için fakir bir toplumda mücadele veriyoruz” dedi. Halen Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde ölenler ve onların borçları olduğu için bağışlar toplanmaya devam ediyor.

Aynı üçlü bu yılın başında benzer bir kampanya başlatarak ev sahiplerini Gazze'deki fakir insanların borçlarını silmeye teşvik etmişlerdi.

BORÇLARINI ÖDEMEYEN 40 BİN GAZZELİ TUTUKLANDI

Bazı raporlara göre 2017'de 40 binden fazla insan borçlarını geri ödemedikleri için tutuklandı. O zamandan bu yana ise Gazze'nin ekonomik durumu gittikçe kötüleşiyor.