Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Çin'de avatarlı yas sektörü büyüyor

Çin yapay zeka kullanan şirketler, insanları avatarlar biçiminde dijital dünyaya hatta üç boyuta geri getiriyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-26 16:18:17

Çin'de avatarlı yas sektörü büyüyor

Çin'de yeni ortaya çıkan yas teknolojisi sektörü, yas tutanlara avatarlar biçiminde ölen sevdiklerini "diriltme" şansı sunan yapay zeka alanındaki gelişmelerin desteğiyle hızla büyüyor.

Çin, üretken yapay zeka devriminde öncü rol oynuyor. BM verileri, bu sektördeki Çin patentlerinin 2013 ile 2023 arasında 38.000'i aştığını gösteriyor. Bu, aynı dönemde ABD'deki patent sayısının altı katından fazla. MIT Technology Review'a göre bu, ülkenin e-ticaret platformlarında 7/24 ürün satan yapay zeka klonlanmış etkileyicilerin yükselişiyle aynı zamana denk geldi.

Super Brain ve diğer benzer şirketler, ölen kişilerle ilgili bilgilerin yanı sıra, onların benzerliğini üretmek için büyük dil modelleri (LLM) bilgilerini, görüntüleri, videoları ve ses kayıtlarını biriktiriyor.

NİSAN AYINDA 1000'DEN FAZLA KİŞİYİ ÜÇ BOYUTA KLONLADILAR

Şirket, Nisan ayında 1.000'den fazla kişiyi "dirilttiğini" söyledi. Zhang, Çin medyasına, Çinli ailelerin atalarının mezarlarını temizlediği ve ölen akrabaları onuruna ritüel adaklar sunduğu, İngilizce'de "Mezar Süpürme Günü" olarak bilinen Nisan ayındaki Qingming Festivali öncesinde siparişlerin arttığını söyledi.

Zhang, şirketinin yüzlerce ila binlerce dolar arasında değişen fiyatlarla üç ana hizmet kategorisi sunduğunu belirtti.

"Yapay zeka iyileştirme" adını verdiği birincisi, çalışanların veya psikiyatristlerin müşterilerle görüntülü sohbet yoluyla etkileşime girmesini ve oluşturulan görünümü "giymesini" ve konuşmalarını ölen kişinin sesiyle üst üste bindirmesini içeriyor. Bir diğer hizmet ise öznenin "dijital fotoğraf çerçevesi"ni oluşturmak. En karmaşık ve zaman alıcı teklif, holografik teknolojiyle mümkün kılınan hiper gerçekçi bir üç boyutlu model.

Agence France-Presse, Zhang'ın "Yapay zeka teknolojisinde Çin dünya çapında en üst sınıfta yer alıyor" dediğini aktardı. "Ve Çin'de çok sayıda insan var, birçoğu duygusal ihtiyaçlara sahip, bu da pazar talebi söz konusu olduğunda bize bir avantaj sağlıyor."

22 YAŞINDAKİ OĞULLARININ DİJİTAL KOPYASI İÇİN BAŞVURDU

Bu kişilerden ikisi, 2022'de 22 yaşında felç geçirerek ölen oğullarının dijital bir kopyasını oluşturmak için AI şirketlerine binlerce dolar ödeyen Seakoo Wu ve eşiydi. AFP, kendisinin "Gerçekliği ve meta evreni senkronize ettiğimizde, oğlumu tekrar yanımda bulacağım," dediğini aktardı. "Onu eğitebilirim... böylece beni gördüğünde, babası olduğumu bilir."

Gözlemciler, bu yeni teknolojinin etik ve yasal etkilerinin de muhtemelen geleceğini söyledi.

Kaynak: Newsweek

Not: Haberde kullanılan haber dili ABD merkezli Newsweek'a ait olup Timeturk web sitesinin haber dilini içermemektedir.

Haber Ara