Çin'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Zhang Jun, Avrupa'nın mevcut “güvenlik durumunun” temel nedeninin NATO'nun mutlak güvenlik peşinde koşması ve belirli ülkeleri siyasi olarak dışlaması olduğunu iddia etti.
Dünkü BM Güvenlik Konseyi brifinginde konuşan elçi, Ukrayna'da devam eden krizin NATO'nun doğuya doğru devam eden genişlemesinin bir sonucu olduğunu kaydetti ve ABD liderliğindeki askeri bloğu Soğuk Savaş zihniyetini terk etmeye ve “baş belası olmayı bırakmaya" çağırdı.
Elçi Zhang ayrıca NATO'nun kendisini bir "savunma ittifakı" olarak tanıtırken aynı zamanda sürekli olarak "coğrafi sınırlarını aşmaya ve gündemini genişletmeye, bölünme ve gerilimleri körüklemeye, korkular ve çatışmalar yaratmaya" çalıştığı "kendi içinde çelişkili" davrandığına da dikkat çekti. "NATO yüzünden Avrupa'yı büyük kargaşa bekliyor"
"Belirli bir partiye karşı mutlak güvenlik, siyasi aforoz ve kontrol altına alma peşinde koşmak, Avrupa'nın güvenlik içinde olmasının en önemli nedenidir" diyen diplomat, NATO'nun zihniyetini değiştirmediği takdirde, "Avrupa ve hatta tüm dünya daha büyük bir kargaşaya yakalanacak" dedi.
Zhang, Çin'in Rusya ile Ukrayna arasında ateşkes çağrılarını yineledi ve tarafları bir an önce barış müzakerelerine başlamaya çağırdı. Ayrıca ABD, AB ve NATO'nun güvenliğin bölünmezliği ilkesine dayanan “kapsamlı ve derinlemesine bir diyalog” için Moskova ile masaya oturması gerektiğini önerdi.
"Dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir güvenlik mimarisinin nasıl inşa edileceğini ve ortak güvenliğin nasıl gerçekleştirileceğini tartışmalılar" diyen Zhang daha fazla gerilim ve genişlemeden kaçınmak için çatışmayı "abartma" girişimlerine son vermenin çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
Bu arada Pekin, bu ayın başlarında sözde bir Çin casus balonunun düşürülmesi üzerine ABD ile kendi ilişkileri yeniden dip seviyelere düştü. ABD, olaydan sonra Çin ile askeri iletişimini keseceğini duyurdu ve olaya karışan Çinli şirket ve kurumlara yaptırımlar uyguladı.
Pekin ise balonun sivil bir araç olduğunu savunarak iddiaları yalanladı. Yine de misilleme hakkını kullanarak ABD ile askeri ve diplomatik bağlarını azalttı. Pekin ayrıca Washington'u, bir dizi ABD'li yetkilinin, Çin'in kendi egemen topraklarının bir parçası olarak gördüğü özerk Tayvan adasına defalarca ziyaret yapmasına izin verdiği için defalarca eleştirdi.
Beyaz Saray, Taipei ordusu için silah satışına yeşil ışık yakmaya devam ederken, Pekin ABD'li silah üreticileri Raytheon ve Lockheed Martin'e yaptırımlar uyguladı.
Russian Today