Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Çin ve Filipinler uzlaştı, ABD ve Japonya güvenliği görüşecek

Filipinler ve Çin, Güney Çin Denizi gerilimini düşürmek için 'anlaşmaya' vardı. Japonya ve ABD ise haftaya güvenlik görüşmeleri yapmaya hazırlanıyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-22 17:40:22

Çin ve Filipinler uzlaştı, ABD ve Japonya güvenliği görüşecek

Filipinler ve Çin, gerilimi azaltmak amacıyla Manila'nın tartışmalı Güney Çin Denizi'nde bir resifte karaya oturan savaş gemisine ikmal yapması konusunda "anlaşmaya" vardı.

Manilla Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, şu anda terk edilmiş bir savaş gemisi olan ve paslanmakta olan BRP Sierra Madre'nin rutin rotasyonu ve ikmaliyle ilgili olarak Çin ile "yanlış anlaşılmayı ve yanlış hesaplamayı önlemek için ilkeler ve yaklaşımlar konusunda bir anlayışa ulaştıklarını" söyledi.

Çin dün yaptığı açıklamada "Filipinler ile yaşamsal ihtiyaçların insani açıdan ikmaline ilişkin geçici anlaşmayı" doğruladı.

Manila'nın Pekin'i önceden bilgilendirmesi ve Pekin'in ikmal işlemini izlemesi ve yerinde doğrulama yapması durumunda Çin'in "insani bir ruhla" gemiye personel ikmali ve rotasyonuna izin vereceğini söyledi.

Filipinler ve Çin, "anlayışın", çatışmada bir parlama noktası olan ve iki ülke arasında son zamanlarda ve yer yer şiddetlenen çatışmaların yaşandığı tartışmalı su altı resifleri üzerindeki iddialarını ileri sürmekten vazgeçecekleri anlamına gelmediğini söyledi.

Diğer yandan ABD ve Japonya 28 Temmuz'da güvenlik görüşmeleri yapacak.

Japonya ve ABD'nin dışişleri ve savunma bakanları, ABD Başkanı Joe Biden'ın ittifakta tarihi bir ilerleme olarak adlandırdığı şeyi geliştirmek amacıyla 28 Temmuz'da Japonya'da güvenlik görüşmeleri yapacak.

Japonya dışişleri bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, "2+2" diye anılan görüşmelerinin, ABD'nin nükleer ve konvansiyonel güçlerini müttefiklere yönelik saldırıları caydırmak için kullanma taahhüdünü tanımlayan “genişletilmiş caydırıcılığı” kapsayacağını söyledi.

Ziyaret sırasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Japon mevkidaşı Yoko Kamikawa ile ikili bir görüşme gerçekleştirecek. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise Japonya ve Güney Kore'den mevkidaşlarıyla üçlü görüşmelerde bulunacak.

Kaynak: UPI/VOA

Haber Ara