Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

'Diyet içecekleri, kalp hastalığı riskini artırıyor'

Yapay olarak tatlandırılmış içecekler, düşük kalorili sayıları nedeniyle 'sağlıklı bir alternatif' olarak görülüyor, ancak uzmanlar bu içeceklerin sizi kalp hastalığı riskine sokabileceklerini söylüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-02 12:44:25

'Diyet içecekleri, kalp hastalığı riskini artırıyor'

Uzmanlar, diyet içeceklerinin yüksek kalorili meslektaşlarından daha iyi olmadığı konusunda uyardılar.

Yapay olarak tatlandırılmış içecekler, düşük kalorili sayıları nedeniyle "sağlıklı bir alternatif" olarak görülüyor, ancak uzmanlar bu içeceklerin sizi kalp hastalığı riskine sokabileceklerini söylüyor.
Araştırmacılar, diyet içecekleri ile kardiyovasküler hastalık arasında bir bağlantı olduğunu iddia etti ve bulguların halk sağlığı politikasına fayda sağlayabileceğini söyledi.
Çalışma, araştırmacıların Fransız NutriNet-Santé grubundan gelen verilere baktığı Amerikan Kardiyoloji Koleji'nde yayınlandı.
Bu, her altı ayda bir 24 saatte üç diyet kaydını dolduran 104.760 katılımcının kayıtlarını içeriyordu.
Çalışmanın amacı doğrultusunda, yapay olarak tatlandırılmış içecekler, besleyici olmayan tatlandırıcılar içerenler olarak tanımlandı.
Besleyici tatlandırıcılar, yiyecekleri ve içecekleri tatlandırmak için kullanıldığında diyetinize çok az kalori ekleyen veya hiç kalori içermeyen besleyici tatlandırıcıların alternatifleridir.
Genellikle gerçek şekerden daha tatlıdırlar ve küçük miktarlarda kullanmanız gerekir.
Araştırmacılar şekerli içecekleri %5 veya daha fazla şeker içeren içecekler olarak tanımladılar.
Her içecek kategorisi için katılımcılar, tüketici olmayanlar - içeceği hiç içmeyenler, düşük kaliteli tüketiciler - ara sıra içenler ve tüketiciler - onları düzenli olarak içen kişiler olarak ayrıldı.
Uzmanlar, 2009-2019 yılları arasında kardiyovasküler hastalıktan muzdarip kişilerin vakalarını inceledi.
Hem şekerli hem de yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin tüketici olmayan veya yüksek tüketen grubundakilerle karşılaştırıldığında, araştırmacılar, her ikisini de tüketen grupların kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu buldular.
Doktora öğrencisi, çalışmanın başyazarı ve Beslenme Epidemiyolojisi Araştırma Ekibi'nin (Sorbonne Paris Nord, Inserm, Enray, Kaname) bir üyesi olan Eloy Chasillas, kalp hastalığı riskine ek olarak, çalışmanın başka düzenleyici etkileri de olabileceğini söyledi.
"Çalışmamız, yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin şekerli içeceklere sağlıklı bir alternatif olmayabileceğini gösteriyor ve bu veriler, şekerli içeceklerin ve yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin vergilendirilmesi, etiketlenmesi ve düzenlenmesi hakkındaki mevcut tartışmayı beslemek için ek argümanlar sağlıyor" dedi.
Araştırmacılar, kalp hastalığı ile yapay olarak tatlandırılmış içecekler arasındaki bağlantının büyük ölçekli bir grupta daha fazla araştırılması gerektiğini ekledi.
Uzmanlar daha önce günde bir alkolsüz içeceğin üçte birinin kanser riskini artırabileceğini ortaya çıkardı.
Uzmanlar, sadece 100 ml şekerli içeceğin hastalık riskinizi %18 artırabileceğini buldu - standart bir paket yaklaşık 330 ml'dir.
Göğüs kanseri riski özellikle %22 arttı.
Fransız araştırma ekibi, içeceklerdeki şekerin vücudumuzun karaciğer ve pankreas gibi organların etrafında daha fazla yağ depolamasına neden olduğuna inanıyor ve bu, artan kanser riskiyle bağlantılı.
Nedeni ayrıca yüksek kan şekeri seviyeleri, bazı içeceklerdeki iltihaplanma ve katkı maddeleri olabilir.
Bilim insanları, anket sırasında sadece düşük seviyelerde tüketildiğini söylemelerine rağmen diyet içecekleri bir miktar risk artışı gösterdi.
Kaynak: The Sun

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara