Doğu Türkistan'da üretilen binlerce lüks Alman aracına el konuldu
Amerikan gümrük yetkilileri, araçlarda bulunan bir parçanın Çin'in işgal ettiği Doğu Türkistan bölgesinde baskı altında çalıştırılan Uygur işçilere yaptırıldığını iddia ediyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-02-17 21:42:26

Güncelleme Tarihi: 2024-02-17 21:51:33

Financial Times'ın bu haftaki haberine göre, zorla çalıştırma yasalarının ihlal edildiği iddiası nedeniyle binlerce Volkswagen Grubu lüks araca ABD gümrükleri tarafından el konuldu.

DOĞU TÜRKİSTAN'DA ZORLA ÇALIŞTIRMA İDDİASI

Yetkililerin Batı Çin'in Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi'nde zorla çalıştırılarak yapıldığı iddia edilen araçlarda bir parça bulmasının ardından birkaç bin Audi ve yaklaşık 1.000 Porsche'nin yanı sıra birkaç yüz Bentley'e ABD limanlarında el konuldu.

Lüks otomobil markaları Volkswagen Grubu bünyesinde ortak mülkiyete sahip. Alman otomobil üreticisinin, yasayı ihlal sonucu üretildiği şüphelenilen elektronik bileşenler değiştirilirken teslimatları ertelemeye karar verdiği, konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırılarak belirtildi.

Habere göre süreç, araç sayısından dolayı Mart ayı sonuna kadar sürebilir.

Uygur Zorunlu Çalıştırmayı Önleme Yasası (UFLPA) olarak adlandırılan 2021 yasası uyarınca, Doğu Türkistan (Sincan) bölgesinden yapılan ithalatlar, zorla çalıştırmayla yapıldığı varsayımı nedeniyle yasaklanıyor.

VOLKSWAGEN'DEN AÇIKLAMA

Volkswagen yaptığı açıklamada, "İnsan hakları riskleri veya potansiyel ihlaller hakkında bilgi aldığımızda, bunları mümkün olan en kısa sürede çözmeye çalışıyoruz. Alt tedarikçilerimizden biriyle ilgili iddialara dair bilgi alır almaz konuyu araştırıyoruz.” denildi.

Söz konusu gelişme, otomobil üreticisinin Çin'deki zorunlu çalıştırma iddialarıyla ilişkilendirildiği ilk olay değil. Volkswagen'in Doğu Türkistan'ın (Sincan) başkenti Urumçi'de, insan hakları savunucularının zorla çalıştırma konusunda endişelerini dile getirdiği bir tesisi daha var.

Volkswagen'in, dolaylı bir tedarikçiden temin edildiği için bileşenlerin menşei hakkında bilgi sahibi olmadığını iddia ettiği bildirildi. Satış noktası, Volkswagen'in parçaların Batı Çin'den geldiğinin öğrenilmesi üzerine ABD yetkililerini uyardığını söyledi.

Bu gelişme, Volkswagen'in Çin'deki düşen satışlarını, iki ülke arasında siyasi gerilimin arttığı bir dönemde ABD'deki varlığını artırma arzusuyla dengelemeye çalışmasıyla ortaya çıktı.