Dolar

32,5750

Euro

35,0621

Altın

2.453,43

Bist

10.595,86

Doha'da Afganistan konulu toplantı sürüyor

Afganistan konulu Doha toplantısının ikinci günü başladı. BM ve Dünya Bankası’nın da katıldığı toplantıda ülke ekonomisi, özel sektör, narkotikle mücadele gibi konular ele alınacak.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-07-01 10:41:57

Doha'da Afganistan konulu toplantı sürüyor

Doha toplantısına Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İran, İtalya, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Norveç, Pakistan, Katar, Güney Kore, Rusya, Suudi Arabistan, İsviçre, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, BAE, İngiltere, ABD ve Özbekistan'dan DA elçiler katılıyor. Tematik oturumlara AB, İİT ve Şanghay İşbirliği Örgütü'nün yanı sıra ADB ve Dünya Bankası temsilcileri de davet edildi.

KANADALI AFGANLAR TALİBAN'IN KATILIMINI PROTESTO ETTİ

Bu arada Kanada'da ikamet eden bir grup Afgan vatandaşı bir protesto gösterisi düzenleyerek dünya ülkelerini Doha toplantısını boykot etmeye çağırdı. Protestocular Taliban'ın "insanlığa karşı suç" işlediğini ve kadın ve azınlıkların haklarını ihlal ettiğini iddia etti. Protestocular yayınladıkları bir bildiride, "Doha toplantısından çıkacak her türlü sonuç, Afgan kadınlarının temsilcilerinin yokluğu nedeniyle geçersizdir" dedi.

BM UYARDI: AFGAN EROİN KITLIĞI AŞIRI DOZ ÖLÜMLERİNE YOL AÇABİLİR

Diğer yandan geçtiğimiz günlerde BM tarafından yayınlanan BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir raporda, bir raporda, Afgan eroin kıtlığı daha fazla aşırı doz ölümüne yol açabilir, denildi. Rapora göre Taliban, küresel karaborsayı boğarak afyon üretimini neredeyse tamamen ortadan kaldırdı.

Raporda, Taliban'ın Nisan 2022'de yeniden uygulamaya koyduğu afyon ekimi, üretimi, işlenmesi ve ticaretine yönelik yasağın etkisi değerlendirildi. Yasağın o yılki hasadı etkilemek için çok geç olduğu, ancak 2023'te üretimin yüzde 95 azalmasına neden olduğu belirtildi. BM raporunda ayrıca, Taliban'ın Afganistan'da haşhaş ekimini yasaklamasının, küresel eroin açığının daha güçlü sentetik bileşiklerle kapatılması halinde aşırı doz ölümlerinde bir artışa neden olabileceği uyarısında bulundu.

Daha önce dünyanın en büyük afyon ve eroin üreticisi olan Afganistan'dan gelen bu arz kaybı, üretimde yüzde 36'lık bir artışın yaşandığı Myanmar tarafından kısmen telafi edildi.

Kaynak: amu.tv/rt

Haber Ara