'Dolar silahı'na karşı altınla büyüyen isyan
Rockefeller International başkanı Ruchir Sharma, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının ABD dolarından uzaklaştığını ve dikkatlerini güvenli bir liman olarak altına çevirdiğini söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2023-04-27 13:33:04

Güncelleme Tarihi: 2023-04-27 13:33:04

Financial Times'ta yayımlanan makalesinde Sharma, emtia fiyatlarının "enflasyona ve düşük reel faiz oranlarına karşı koruma arayan" büyük ve küçük yatırımcılar gibi "olağan şüphelilerden" değil, "büyük alıcılardan" gelen taleple son altı ayda % 20 arttığını kaydetti.

Financial Times yatırım uzmanı Sharman'a göre, piyasa düzenleyicileri dolar varlıklarını keskin bir şekilde azaltıyor ve güvenli bir alternatif arıyor.

Sharma, merkez bankalarının şu anda aylık küresel altın talebinin %33'ünü olduğunu ve altın alımıyla ilgili verilerin başladığı 1950'den bu yana her zamankinden daha fazla arttığını sözlerine ekledi.

Sharma, "Bu satın alma patlaması, altın fiyatının rekora yakın seviyelere ve gerçek faiz oranlarına dayalı modellerin önerebileceğinden %50 daha yüksek olmasına yardımcı oldu ve açıkça yeni bir şey altın fiyatlarını yönlendiriyor" dedi.

DOLARA MEYDAN OKUYAN ÜLKELER

Dünyada ilk on merkez bankası alıcısından dokuzunun Rusya, Hindistan ve Çin dahil olmak üzere "gelişmekte olan dünyada" olduğuna dikkat çeken Sharma, "Bu üç ülkenin Brezilya ve Güney Afrika ile dolara meydan okumak için yeni bir para birimi oluşturma konusunda görüşmeleri tesadüf değil" dedi.

"İSYANIN ARACI ALTIN"

Kıymetli metale olan hücumu ABD ve müttefikleri tarafından uygulanan yaptırım baskısına bağlayan Sharma, ulusların %30 kadarının uluslararası cezalarla karşı karşıya kaldığını, bu oranın 1990'ların başlarında %10 olduğunu hatırlattı.

Sharma, "Dolayısıyla, varlıkların en eskisi ve en gelenekseli olan altın, artık merkez bankalarının dolara karşı isyanının bir aracı" olarak işaret etti.

DOLARIN SİLAH OLARAK KULLANILMASININ BEDELİ

Bazı ülkelerin, yurtdışındaki Rus varlıklarının dondurulmasını ve bu ülkenin SWIFT küresel finansal mesajlaşma sisteminden çıkarılmasını gördükten sonra alternatifler aramaya başladığını belirten Sharma, "bu durumda herhangi bir ülkenin aniden hedef olabileceği açıktı" diye yazdı.

Uzmana göre ABD, yaptırımları "Rusya ile savaşmanın bedelsiz bir yolu" olarak gördü, ancak gerçekte doların silah haline getirilmesinin Washington için bir bedeli oldu, Tayland ve Filipinler gibi müttefikler bile alternatif olarak yeni arayışlar içerisine girdiler." dedi.

RT