BRICS grubu Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşuyor. Blok, dünya nüfusunun %40'ından fazlasını ve küresel GSYİH'nın yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.
Başkan Anand, Batılı ekonomiler gerilerken, birçok ülkenin, hatta OPEC ve OECD üyelerinin artık BRICS'in sunduğu istikrarla ilgilendiğini kaydetti. Anand, özellikle BRICS üyeliği için başvuran OECD üyesi Türkiye'den bahsetti.
BATI'DAN DOĞU'YA GÜÇ KAYMASI
BRICS'e dost pek çok ülkenin bloğa katıldığını söyleyen Anand, "Demek ki dünyadaki gücün Batı'dan Doğu'ya kaydığı zamandır" dedi.
Anand, BRICS'in "Batı ekonomisinin rakibi" olmadığını vurguladı. BRICS ülkeleri işbirliği yapıyor ve ortak bir bakış açısına sahip çünkü “Batı ekonomisinin ve demokratik sürecin başka bir modelini geliştirmek istemiyoruz; tüm üyelerin birlikte gelişmek için eşit haklara ve fırsatlara sahip olduğu yeni bir model istiyoruz.”
Uzun süredir Batılı güçlerin tüm gezegeni kendi çıkarları doğrultusunda kullandığını ifade eden Anand, Batı'nın diğer ülke ve kıtaların hem insani hem de doğal kaynaklarını sömürdüğünü savundu. Anand, Batılı ekonomik büyüme modelinde bazı ülkeler “çok yüksek, bazıları ise çok düşük ve ekonomik kalkınma fırsatı bulamıyor” dedi.
Anand, bugün Doğu dünyasını oluşturan ülkelerin Batı'nın ne yaptığını ve kendileri için neyin iyi olduğunu anladığını söyledi.
BRICS forum başkanı, enflasyonun yüksek seyretmesi ve ülkelerin çözüm aramasıyla tüm dünyanın şu anda çok “rahatsız edici” bir durumda olduğunu vurguladı. Çin, Rusya ve Hindistan'ın ticarette yerel para birimlerine geçiş yapması BRICS bloğu içinde alternatif çözümler olduğunu gösteriyor.
Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarından bahsederken, kısıtlamaların BRICS ekonomileri için bir fırsat yarattığını söyleyen Anand, "BRICS ortakları ve ittifaklarının nereye gittiğimizi, hangi işbirliğinin gerekli olduğunu ve yeni üyelerin katılımıyla hangi yeni boyutların geliştiğini anlamak için iyi bir yapı oluşturmasının tam zamanı" dedi.
Russian Today