TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER
"Hiç kimse kölelik ya da kulluk altında tutulamaz; Kölelik ve köle ticareti bütün şekilleriyle yasaklanmıştır. " İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 4. maddesi.
Her iki yılda bir üretilen 90 sayfalık rapor, ciddi insan hakları ve insan onuru ihlali konusunda endişe verici bir değerlendirme sunuyor. Avusturya Diplomasi Başkanı Karin Kneissl, 142 ülkede insan ticareti mağdurlarının sayısının arttığını belirtiyor. Bunların % 70'inden fazlasını kadınlar oluşturuyor.
Bu ticaretin en yaygınları ise fuhuş, zorla çalıştırma veya organ kaçakçılığı gibi çeşitli suçları içeriyor. 2000 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen, Uluslararası Organize Suçlara Karşı Sözleşme (Palermo Sözleşmesi) gibi anlaşmalar, 32 milyardan fazla ciroya sahip insan ticaretine karşı mücadele etmeye çalışmaktadır. Uyuşturucu kaçakçılığı ve sahtecilikten sonra insanlar, dünyanın en kazançlı üçüncü ticareti olan insan ticaretine maruz kalmaktadır.
Mağdurların profili
Rapor, savaş bölgelerinde genellikle savunmasız olan mağdurların profilinin çeşitliliğini ortaya koyuyor. Özellikle Sahra altı Afrika ve Orta Doğu'da silahlı çatışmalarla beslenen bu ticaretten erkekler, kadınlar ve çocuklar etkilenmektedir.
UNODC verilerine göre, erkekler ve genç erkekler ( çocuklar ) daha çok sıkıcı endüstrilerde zorunlu çalışmaya maruz kalmaktadır.
Kaynak: Liberation.fr