Dünya Gezegeni de dahil olmak üzere Güneş Sistemindeki gezegenlerin kendi dönüş hızlarında Güneş etrafında döndüklerini biliyoruz. Dünyanın dönüşü, gezegeni dost canlısı ve yaşanabilir kılan yollardan biridir.
Dünyanın güneş etrafında kendi ekseni etrafında dönmesi, gece ve gündüzün oluşmasına sebep olur.
Dünya, çoğu gezegen ve nesne gibi, ileri bir yönde dönmektedir.
Gezegenin, güneşin etrafında dönmesi 365.25 gün sürer. Bununla birlikte, son araştırmalar, Dünya'nın dönüşünün yavaşladığını gösteriyor. 100 yıl içinde bir günün yaklaşık iki milisaniye daha uzun olacağı tahmin ediliyor. Peki, Dünya dönmeyi bırakırsa ne olacak?
Ani duruş
Hızlı hareket eden bir arabada olduğunuzu ve arabanın aniden durduğunu hayal edin. Emniyet kemerinizi takmamış olsaydınız ne olurdu? Dünya her zaman hareket halindedir, atmosfer dahil diğer şeyler de öyle.
Dünya aniden hareket etmeyi bırakırsa, yüzeydeki her şey yok olur; çünkü atmosfer dönmeye devam eder. Yeryüzündeki her şey, Dünya'nın yerçekiminin 0,75'inde yana doğru bir yavaşlama olacaktır.
Yüksek Sıcaklıklarda Bir Yılda Sadece Bir Gündüz Ve Bir Gece Yaşanacak
Dünya dönmeyi bırakırsa, gezegenin normalde bir günde elde ettiği şeye ulaşması tam bir yıl alacaktır. Günden geceye döngünün tamamlanması bir yıl sürecek. Gezegenin her yerinde, bugünkü Kuzey ve Güney Kutupları gibi altı ay kesintisiz gün ışığı ve altı ay da sürekli karanlık olacak. Bununla birlikte, her bölge yine de farklı mevsimleri yaşayacaktır, ancak bir mevsimden diğerine sıcaklık dalgalanmaları ekvator çevresindeki bölgeler için daha büyük olacaktır.
Ekvatora yakın bölgeler sıcak aylarda güneşe yakın olduğundan, bu bölgelerdeki sıcaklıklar 100 derecenin çok üzerine çıkabilir. Bu yerlerdeki göller ve su kütleleri muhtemelen kaynayacak ve buharlaşacaktır. Bu bölgelerde yaşayan bitkiler, hayvanlar ve insanlar da olumsuz etkilenecektir. Güneşten uzak bölgeler aşırı karanlık ve soğuk olacak, bu da hayatı daha da çekilmez hale getirecek.
Okyanuslar Kutuplara Taşınacak ve
Bir Süper Kıta Oluşacak
İnsanlar sadece karanlık ve aşırı sıcakla değil, daha da büyük bir problemle mücadele edecekler. Dünyanın dönüşünden kaynaklanan merkezkaç kuvveti, gezegenin ekvator boyunca şişmesine neden olur.
Dünyayı ortada daha büyük gösteren bu kuvvettir. Kutuplarda ölçülen dünyanın çapı, ekvatorda ölçüldüğünden biraz daha küçüktür. Suyun 8 kilometre kadar yüksekte tutulmasının nedeni çıkıntıdır. Bu, dönüş olmadan gezegenin şişmeyeceği ve ekvator etrafındaki okyanustaki fazladan suyun kutuplara doğru hareket edeceği ve ekvatorun etrafında iki büyük okyanusla Kuzey ve Güney Kutuplarına ayrılan bir süper kıta oluşturacağı anlamına gelir. İki kutup okyanusunun bağlantısı tamamen kesilecek. Kuzeyde, Kanada, Asya, ABD ve Avrupa'nın çoğu bölgesi sular altında kalacak.
Bizi Zararlı Güneş Rüzgarlarından Korumak İçin Artık Manyetik Alan Olmayacak
Dünyanın manyetik alanı, gezegeni, aksi takdirde ozon tabakasını aşındıracak ve bizi zararlı ultraviyole radyasyona maruz bırakacak olan güneş rüzgarlarından korur. Dünya dönmeyi bırakırsa, bu önemli manyetik alan uzaklaşacaktır. Dünya'nın manyetik alanının, Dünya'nın iç çekirdeğinin dış çekirdekten daha hızlı dönmesinin bir sonucu olarak oluştuğuna inanılıyor. Hem iç hem de dış çekirdek dönmeyi durdurursa, bu manyetik alanın arkasındaki mekanizma da durabilir ve bu da yeryüzünde yaşayanları zararlı güneş rüzgarlarına maruz bırakır.
Bize ne olacak?
İnsanlar farklı durumlara adapte olabilirken, dünyanın dönmeyi bırakması durumunda oluşturulan yeni ortamda hayatta kalmak büyük bir zorluk olacaktır. Evlerimizi karanlıkta aydınlatacak ve yüksek sıcaklıklarda soğutacak olsak da, mahsullerin hayatta kalması zor olacak ve bütün bir besin zincirini tehlikeye atacaktır. Besin zinciri yok edilirse bu bizim sonumuz olur.
Kaynak: Worldatlas