Dolar

34,5371

Euro

35,9973

Altın

3.009,41

Bist

9.549,89

Dünyada ilk kez görüldü: Orangutan, şifalı bitki ile yarasını tedavi etti

Endonezya'da çalışan bilim insanları, bir orangutanın yüzündeki yarayı şifalı bir bitkiyle tedavi ettiğini gözlemledi; hayvanın bu davranışı dünyada ilk kez belgelendi.

7 Ay Önce Güncellendi

2024-05-02 23:34:23

Dünyada ilk kez görüldü: Orangutan, şifalı bitki ile yarasını tedavi etti

Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, erkek bir Sumatra orangutanı olan Rakus, Akar Kuning adlı sarmaşık bir bitkinin yapraklarını çiğneyip suyunu tekrar tekrar uygulayarak yüzündeki yarayı tedavi etti.

Bilim adamları, Raku'nun daha sonra geleneksel tıpta dizanteri, diyabet ve sıtma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çiğnenmiş yapraklarla yarayı örttüğünü söyledi.

Max Planck Hayvan Davranışı Enstitüsü'nde araştırmacı olan çalışmanın baş yazarı Isabelle Laumer, CNN'e yaptığı açıklamada ekibin Haziran 2022'de Endonezya Gunung Leuser Ulusal Park'daki Suaq Balimbing araştırma alanında gerçekleştirilen gözlemlerinden "çok heyecanlandığını" söyledi.

Diğer yabani primat türlerinin tıbbi özellikleri olan bitkileri yuttukları, çiğnedikleri veya kendilerini ovuşturdukları bilinmesine rağmen, bilim insanları bunların yeni yaraları tedavi etmek için kullanıldığını hiç görmemişlerdi.

2_552

Ekip, Rakus'un, araştırmacıların birkaç dakika sürdüğünü söylediği zaman aralığında tekrar tekrar uyguladığı için bitkiyi yarasını tedavi etmek için kasıtlı olarak kullandığına inanıyor.

Laumer, herkesi şaşırtan o anlara ilişkin "Bu muhtemelen yenilikçi davranış, büyük bir maymun türünde biyolojik aktif bir bitki ile aktif yara yönetimine ilişkin ilk raporu sunuyor" dedi.

Araştırmacılar, Rakus'un yarayı büyük olasılıkla başka bir erkek orangutanla yaptığı kavgada aldığına inanıyor; Laumer, bunun "gıda bulunabilirliği, orangutanlar arasındaki yüksek sosyal tolerans ve nispeten istikrarlı sosyal hiyerarşiler" sayesinde bölgede nadir görülen bir durum olduğunu açıkladı.

Bu durum, orangutanların nadiren yaralandığı ve araştırmacılara bu davranışı gözlemlemek için çok az fırsat verdiği anlamına geliyor.

Laumer, Rakus'un bir yarayı nasıl tedavi edeceğini nasıl öğrenebileceğine gelince, olasılıklardan birinin "kazara yenilik" olduğunu söyledi.

Orangutanın bitkiyle beslenirken kazara yarasına dokunmuş olabileceğini ve bitkinin analjezik (ağrı giderici) etkileri nedeniyle anında ağrının hafiflediğini hissettiğini ve bu davranışın tekrarlanmasına neden olabileceğini açıklayan Laumer, bir başka olası açıklamanın da Rakus'un doğduğu bölgedeki diğer orangutanlardan yara tedavisini öğrenmesi olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, davranışın tekrarlanıp tekrarlanmadığını görmek için bölgedeki diğer yaralı orangutanları yakından gözlemlemeyi planladıklarını söyleyen Laumer, bulguların insanlar ve orangutanlar arasındaki benzerliklerin altını çizdiğini de sözlerine ekledi.
Laumer, "Farklı olmaktan ziyade benzeriz. Bu çalışmanın vahşi doğada kritik tehlike altındaki durumları hakkında farkındalık yaratmasını umuyoruz." dedi.

Haber Ara