Yaklaşık kırk üç yüz yıl önce, bugün Irak olarak adlandırdığımız bir bölgede, bir heykeltıraş beyaz kireçtaşı diske bir tapınak ritüeline başkanlık eden bir kadın imgesini yonttu. Uzun bir tören cübbesi ve bir başlık giymiş kadının arkasında ve önünde bir sunak üzerine içki döken iki erkek görevli var. Diskin arkasındaki bir yazıt, onu bir başrahibe ve Kral Sargon'un kızı olan Enheduanna olduğu yazılmış.
Bazı bilim adamları, rahibenin aynı zamanda dünyanın ilk kayıtlı yazarı olduğuna inanıyor. Bir kil tablet, uzun bir anlatı şiirinin sözlerini koruyor: "Kutsal konutta yerimi aldım / Baş rahibeydim, ben, Enheduanna."
Yazının ortaya çıktığı güney Mezopotamya'nın eski uygarlığı Sümer'de metinler isimsizdi. Enheduanna bu sözleri yazdıysa yazarlığın, retoriğin, hatta otobiyografinin başlangıcını işaret ediyor demektir. Metnin eskiliğini bir perspektife oturtmak gerekirse, Homer'den bin beş yüz yıl önce, Sappho'dan bin yedi yüz yıl önce ve geleneksel olarak retorik geleneğin babası olarak anılan Aristoteles'ten iki bin yıl önce yaşadı.
Kama şeklindeki oymalar halinde çivi yazısıyla yazılan şiir, rahibenin hayatındaki bir kriz dönemi anlatılıyor. Enheduanna'nın babası Sargon, bazen tarihin ilk imparatorluğu olarak adlandırılan ülkeyi yaratmak için Mezopotamya'nın şehir devletlerini birleştirdi. Etki alanı, Basra Körfezi'nden Akdeniz'e kadar uzanıyordu ve her biri kendi dini gelenekleri, idari sistemi ve yerel kimliği olan altmış beşten fazla şehir dahil olmak üzere günümüz Kuveyt, Irak, Ürdün ve Suriye'yi kapsıyordu. Sargon, kuzeyde Akkad'da hüküm sürmesine rağmen, kızını güneydeki Ur kentindeki ay tanrısı tapınağına baş rahibe olarak atadı. Görünüşte dindar olan bu konuma sahip, pratikte siyasiydi ve imparatorluğun farklı bölümlerini birleştirmeye yardımcı oluyordu. Sargon'un ölümünden sonra krallık isyanlarla parçalandı; taht kısa sürede Enheduanna'nın kardeşlerine geçti, daha sonra ise yeğenine. Şiirde, Lugalanne adlı bir gaspçı -muhtemelen Ur'da bir ayaklanmaya öncülük etmiş bir askeri general- Enheduanna'yı tapınaktaki yerinden kovar.
Enheduanna, "O tapınağı kötü şöhretli bir eve çevirdi./ Dengiymiş gibi zorla içeri girerek şehvetiyle bana yaklaşmaya cüret etti!" diyor.
"Şehirden kovulmuş, vahşi doğada dolaşıyor. Beni dikenli bir diyara yürüttü. / Mukaddes makamımın asil tacını alıp götürdü, / Bana bir hançer verdi: 'Bu tam sana göre' dedi.”
Gaspçının suçunun tam anlamı, birebir çeviride kayboluyor, ancak dil, cinsel tacizi ima ediyor. (Bir tercümanın belirttiğine göre fiiller, başka yerlerde cinsel baskıyı iletmek için kullanılan fiillerle aynıdır.) Aynı zamanda intihara teşvik anlamına da gelir. Ona bir hançer veren Lugalanne, onu kendini öldürmesi için cesaretlendirir: "Bu tam sana göre."
Enheduanna'nın kurtuluşu, retorik becerisine bağlıdır, ancak güçlerinin kurumuş olduğunu fark eder. “Bir zamanlar bal olan ağzım köpürdü şimdi,/ Gönülleri memnun etme gücüm toza döndü” diyor.
Bu engeli aşmak için önce ay tanrısına başvurur ama o onu görmezden gelir:
"Ay ışığım beni umursamıyor! / Bu aldatılmış umutlar diyarında mahvolmama izin veriyor.” Sonra aşk, seks ve savaş tanrıçası İnanna'ya dönerek ihtişamına uzun bir övgü sunarak:
"Leydim! Bu ülke savaş naralarınız karşısında yeniden boyun eğecek!”
Enheduanna'nın krizi bu tür övgülerle ve "İnanna'nın Yüceltilmesi" adlı şiirinin yazılmasıyla çözülür. Şaşırtıcı derecede kendinden emin bir pasajda, yazma işi doğum sancılarıyla karşılaştırılır: “Sizi doğururken bu beni dolduruyor, bu benden taşıyor Yüce Hanımefendi."
Enheduanna'nın yeğeni sonunda isyanı bastırdı ve Enheduanna makamına iade edildi. Enheduanna kurtuluşunu İnanna'ya bağlar - "Asi diyarı harap ettiğiniz bilinsin!" - ama şiir aynı zamanda Enheduanna'nın İnanna'yı yüceltirken Ur'un kurtuluşunda bir rol oynadığını öne sürer. Tanrıça ve rahibe yakından bağlantılıdır, rahibe kısmen ilahi olanın dünyevi temsilidir. Şiir politiktir, güç ve dil arasındaki ilişkiyi kaydeder, ama aynı zamanda akıldan çıkmayacak kadar kişiseldir.
"Yüceltme"ye ek olarak, Enheduanna'ya iki metin daha atfedilmiştir: Enheduanna'dan adıyla bahseden "İnanna'ya Bir İlahi" ve üslup gerekçeleriyle ona atfedilen "İnanna ve Ebih".
İddiası ayrıca, çeşitli şehir devletlerinin tapınaklarına hitaben yazılmış ilahiler olan kırk iki dini şiirden oluşan bir koleksiyona da eklenmiştir. Birlikte ele alındığında ilahiler, Yale akademisyenleri William Hallo ve JJA van Dijk'in "Mezopotamya teolojisinin önemli bir parçası" olarak adlandırdığı, bölgenin birçok kültünü ve tanrısını birleştiren, Enheduanna'yı "bir tür sistematik teolog" haline getiren şeyi oluşturuyor. Döngü bir dipnotla sona erer: "Tabletin derleyicisi Enheduanna'dır./ Kralım, daha önce hiç kimsenin yaratmadığı bir şey yaratıldı!"
Eski Mezopotamya'da Enheduanna'nın eserleri kutlanırdı. Yüzlerce yıl boyunca öğrenciler Enheduanna'nın sözlerini kil tabletlere kazıyarak öğrendiler ve "İnanna'nın Yüceltilmesi"nin bu kopyalarından yaklaşık yüz tanesi günümüze ulaştı. Ancak yirminci yüzyılın ortalarında keşfedilmelerinden bu yana, bilim adamları Enheduanna'nın yazarlığını hararetle tartıştılar. Bu eserleri gerçekten rahibe mi yazdı? Yazılı geleneğin başlangıcındaki -Yunanistan'ın altın çağından iki bin yıl önce- bir kadın fikri gerçek olamayacak kadar iyi mi?
Bu kış, New York'taki Morgan Kütüphanesi ve Müzesi'nde düzenlenen "She Who Write: Enheduanna and Women of Mezopotamia" adlı sergi, rahibenin hakkını vermeye çalışacak. Serginin küratörü Sidney Babcock, "Tanıdığınız herhangi birine sorarsanız, ilk yazarın Herodotus veya başka bir adam olduğunu söylerler. Beni her zaman şaşırtmıştır. Hiç kimse onunla gelmeyecek." dedi.
Ur şehri ilk olarak 1850'lerde kazıldı. Ancak, bir İngiliz arkeolog Leonard Woolley'nin British Museum ve Pennsylvania Üniversitesi tarafından finanse edilen ortak bir keşif gezisine önderlik ettiği 1922 yılına kadar çoğu keşfedilmedi. Wooley, İbrahim'in ve eski pagan kralların İncil'deki evi olarak Ur'a çekildi. ("Keldanilerin Ur'u: Yedi Yıllık Kazı Kaydı" adlı kazıyla ilgili anlatımı Tekvin'i ima eder: "Ve Terah Avram'ı aldı... ve gelini Saray'ı, oğlu Avram'ın karısını; ve onlarla birlikte Chaldees'in Ur kentinden yola çıktı.”) Woolley'in en büyük keşfi, ekibinin mücevherler, silahlar, çömlekler, müzik aletleri ve diğer hazinelerle birlikte kral ve kraliçe mezarlarını ortaya çıkardığı kraliyet mezarlığıydı.
Ur aynı zamanda, elbette, Enheduanna'nın çocukluk eviydi. 1927'de, kazının beş yılında, kazıcılar bir tapınağın kalıntılarını keşfettiler. İçeride, taş bir diskin -Enheduanna'yı tasvir eden diskin - tahrif edilmiş parçalarını ve yakınında rahibenin adını taşıyan üç başka nesne daha buldular: Hizmetkarlarına ait silindir mühürler.
Tapınağın başka bir yerinde çivi yazısı ile işlenmiş kil tabletler vardı. Woolley, "Rahibelerin binalarında bir okul tuttuklarının kesin kanıtı buradaydı," diye yazdı. Ancak tapınağa "rahibe manastırı" ve "harem" adını vererek keşfin tüm anlamını kaçırdı. Ur'da bulunan tabletlerden bazıları Enheduanna'nın metinlerinin kopyalarıydı, ancak Adam Kadmon tarihine -siyasi hanedanlar, İncil'deki atalar- odaklanan Woolley, rahibeyle hiç ilgilenmemiş ve ona ünlü babasının önemsiz bir uzantısıymış gibi davranmış görünüyor.
Sonraki yıllarda arkeologlar ve yağmacılar, Nippur ve Larsa gibi şehirlerde Enheduanna'nın sözleriyle başka tabletler ortaya çıkardılar. Ancak çalışmaları ellili ve altmışlı yılların sonlarına kadar yazıya dökülmedi, yayınlanmadı ve ona atfedilmedi. 1968'de, yazılarının Sümerceden İngilizceye ilk çevirisi çıktı. Hallo ve van Dijk, çevirinin önsözünde, "Artık, yalnızca yazarının adını ifşa etmekle kalmayan, aynı zamanda o yazarı bizim için gerçekten otobiyografik bir tarzda betimleyen birinci sınıf bir şiir külliyatını ayırt edebiliyoruz. Enheduanna'nın şahsında, aynı anda prenses, rahibe ve şair olan bir kadınla karşı karşıyayız." diye yazmışlardı. İkili, bilim adamları tarafından bir araya getirilen resmin eksik olabileceğini kabul etti. "Enheduanna'nın edebi yapıtlarının tam kapsamını hâlâ bilmiyoruz," diye eklediler.
Hallo ve van Dijk ikilisi, Enheduanna'nın ortaya çıkarılandan daha fazlasını yazmış olabileceğine dikkat çekerken -Sargon'un imparatorluğunun başkenti Akkad henüz kazılmadı- diğerleri onun iddiasını hafife alıyorlardı. İngiliz bilim adamı WG Lambert, Enheduanna'nın metinlerinden en az birinin bir yazar tarafından yazılmış olabileceğini öne sürerek bir meçhul yazar olasılığını gündeme getirdi. (Sümer kralları genellikle katiplere kendileri için beste yaptırırdı.) Daha sonra 2001'de "Eski metinlere verdiğimiz duygusal tepki, değerlendirme için en iyi kriter olmayabilir," diye yazmıştı.
Bu, basitçe yazıyla aktarım sürecinde yapılan değişikliklerin sonucu olabilir -değişiklikler genellikle eski anlatıların yeniden üretilmesine eşlik eder- ancak bazıları bunu şüphecilik nedeni olarak görür. Johns Hopkins Üniversitesi'nde Assyriology profesörü olan Paul Delnero, "Birinci kişi ağzından konuşuyor ama bu yazar olmakla aynı şey değil" diyor. Enheduanna, daha sonraki yazarlar tarafından onurlandırılan kült bir figür olabilir, eserlerinde onlara yetki vermek için onun adına başvurulur.
Birçok yönden, tartışma, rakip teorik paradigmalar için bir savaş alanı haline geldi. Yetmişlerde, ikinci dalga feminizm patlama yaşarken, Enheduanna'nın yazarlığını onaylamak için bir baskı vardı; doksanlarda da benzer bir hareket yaşandı. (Morgan sergisinin küratörlerinden Erhan Tamur, Enheduanna'nın başarısı hakkındaki şüphelerin "modern bilimin ataerkil doğasından" kaynaklandığını söyledi.) Bu arada, postmodern düşünce şüpheciliği, belirsizliği ve yazarın ilgisizliğini teşvik etti. Fikir birliğine asla ulaşılamadı. Bugün birçok kişi rahibeyi hayati bir kadın şair olarak değil, İngiliz Asurolog Eleanor Robson'un dediği gibi, bir "dilek sunulan figür" olarak görüyor.
Morgan sergisi, Enheduanna'yı bu şüphelerin gölgesi olmadan sunuyor. Özellikle, onu MÖ 4. ve 3. bin yılın diğer Mezopotamyalı kadınları bağlamına yerleştirir: işçiler, yöneticiler, rahibeler, yazıcılar ve hepsinin dua ettiği kadın tanrılar. Hiçbir büyük sergi antik Mezopotamya'da kadınların yaşamlarına odaklanmadı ve Londra, Berlin, Paris ve başka yerlerden toplanan sanat eserleri kadınların sahip oldukları ekonomik, politik ve kültürel gücün bir resmini çiziyor.
Sığır güden kadınların görüntüleri var; çanak çömlek yapıyor, bir dokuma tezgahında çalışıyor, saçları arkalarında uçuşuyor. Tapınakta erkek görevlileri yöneten kadınların sahneleri var. Bir resim, araziyi kızına devreden bir adamı gösteriyor. (Daha sonraki toplumların aksine, antik Mezopotamya'nın kadınları mülkü miras alabilirdi.) Kraliçe Puabi'nin -Woley tarafından 1920'lerde ortaya çıkarılan- özenle hazırlanmış başlığı ve ona eşlik eden mühürler var; erkek kardeş ama kendi başına, tek başına hüküm sürdüğünü öne sürüyor. Kucağında bir tablet olan bir kadın heykeli özellikle dikkat çekicidir - kadınların okuryazarlığının ve yazıyla meşgul olduğunun kanıtı. (Yirminci yüzyılın başlarında ilk keşfedildiğinde, Alman bilim adamı Otto Weber, "Numunemiz dizlerinin üzerinde bir tablet taşıyor. Anlamı benim için net değil.” dedi.) Babcock, heykel ve ona benzer diğerlerinin akademik literatürde göz ardı edildiğini söylüyor: "Bu, kucağında tablet olan bir adam olsaydı, bununla ilgili yirmi makale olurdu."
Bu tür eserler, okuryazarlığın seçkin erkek yazıcıların koruyucusu olduğu ve Orta Doğulu kadınların ev içi alanla sınırlı olduğu gibi uzun süredir devam eden varsayımları alt üst ediyor.
Sergide ayrıca Enheduanna'nın diski de yer alıyor; hizmetkarlarının silindir mühürleri; ve "İnanna'nın Yüceltilmesi"nden satırların yazılı olduğu bir tablet. Tablet, Enheduanna'nın metninin illüstrasyonları olabilecek ve tanrıları mitolojik ortamlarında gösteren karmaşık gravürlerle eşleştirilmiştir. Columbia Üniversitesi'nde antik Yakın Doğu sanatı ve arkeolojisi profesörü olan Zainab Bahrani, Enheduanna'nın yazarlığını destekleyen çeşitli kayıtları işaretleyerek, "Tüm kanıtlar orada. Düşünürseniz, elit bir kadının ilk şair olması çok mantıklı. Rahat bir hayatı, okuyup düşünecek, yazacak bir yeri vardı. Tarlalarda çalışmak ya da savaşmak zorunda değildi. Neden yazamayacaktı? ” diyor. Bahrani, Enheduanna'nın şiirini zamanın adaklarıyla -heykeller, biblolar, ve kadınların tapınaklara verdiği, isimlerinin yazılı olduğu diğer sanat eserleri. Bu tür bir gelenek, Enheduanna'ya hem bir tür dua şiiri hem de tanrıçaya bir adak olan "heykel" gibi bir eser yaparak kendini tanımlaması için ilham vermiş olabilir.
1929'da, Woolley'nin Enheduanna'nın adını atlayarak "Ur of the Chaldees"i yayınladığı yıl, onun vatandaşı Virginia Woolf, "Kendine Ait Bir Oda" adlı makalesini yayınladı. Raflarında kadınlar hakkında kitaplar ararken -orada olmayan kitaplar- tarihin "olduğu gibi biraz tuhaf, gerçek dışı, orantısız göründüğünü" gözlemledi... tarih, savaşlar hakkında çok fazla; büyük adamlar hakkında biyografi çok fazla. Yazı yazan kadınların çalışmalarını imzasız bıraktıklarından şüpheleniyordu. Woolf, Enheduanna'yı öğrenecek kadar yaşamadı ama o kayıp bir edebiyat geleneğine duyduğu özlemi dile getirdi.
Bugünün yazarları için Enheduanna, akademik tartışmalardan bağımsız olarak yaratıcı gücün kişileştirilmesi haline geldi. Batı'da, Alice Notley'in “Alette'in İnişi ” (1992) ve Annie Finch'in “Tanrıçalar Arasında” gibi şiirsel eserlerine ilham verdi.” (2010). Iraklı sanatçılar için özellikle çekici bir figür; onların modern yas, sürgün ve göç deneyimlerinden söz eden bir kadın. (Şair Amal al-Jubouri 1998'de Irak'tan kaçtıktan sonra, “Enheduanna, Sürgün Rahibesi” başlıklı bir koleksiyon yayınladı.) Astronomi alanında bile bir iz bıraktı ve gökyüzünün ilk kadın gözlemcisi olarak tanındı. Tapınak ilahileri göksel hareketlerin ölçülmesini anlatıyor: “In ... rahibelerin odaları/ Kozmik düzenin o asil mabedi/ Ayın geçişini izlerler.” Bu gözlemler muhtemelen tapınak sorumluluklarından biri olan takvim tutmanın temelini oluşturdu:
Haddinden fazla irfan sahibi hakiki kadın, Lapis lazuli levhasına danışır,
Öğüt verir bütün diyarlara... Gökleri ölçer, yerin üzerine ölçü iplerini yerleştirir.
Bu tapınak odalarının bir yerinde, bilge kadının tabletini bir kenara bırakıp, günün ölçümünü bitirdiğini ve kendi projesine döndüğünü hayal etmek mümkün. Kamıştan kalemini arıyor. Sonra enstrümanını kaldırır, kendi kendine mırıldanmak için duraklar ve sözlerini kile yazmaya başlar.
Elizabeth Winkler, The New Yorker