Dolar

34,2271

Euro

37,2249

Altın

2.994,53

Bist

8.793,61

En az 186 banka daha batacak!

Social Science Research Network'te bu hafta yayınlanan bir makalede, en az 186 Amerikan bankasının Silicon Valley Bank'ın (SVB) batmasına yol açan benzer risklerle karşı karşıya olduğu belirtildi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-18 20:49:30

En az 186 banka daha batacak!

Teknoloji ve yatırım ​​sektörlerine odaklanan ABD kredi kuruluşu SVB, yüksek miktarda mevduat çıkışlarının ardından geçen hafta düzenleyiciler tarafından kapatılmıştı.

Yapılan bir araştırmada önde gelen ABD üniversitelerinden dört ekonomist, ABD bankalarının elindeki varlıkların son faiz artışları nedeniyle ne kadar piyasa değeri kaybettiğine ilişkin tahminlerini paylaştı.

Makalede, "07 Mart 2022'den 6 Mart 2023'e kadar federal fon oranı %0,08'den %4,57'ye yükseldi. Bu artışa finansal sıkılaştırma da eşlik etti. Sonuç olarak, banka bilançolarında tutulanlara benzer uzun vadeli varlıklar aynı dönemde önemli değer düşüşler yaşadı” denildi.

YÜKSEK FAİZ ORANLARI

Daha yüksek faiz oranlarının, bankalara daha yüksek oranda borç vermelerine izin vermesi fayda sağlasa da, birçok ABD bankası fazla nakitlerinin önemli bir bölümünü ABD Hazine'sine aktardı. Bu aktarma, faiz oranları sıfıra yakın seviyelerdeyken yapıldı. Faiz oranlarındaki artışlar nedeniyle tahvillerin değeri büyük ölçüde düştü. Yatırımcılar artık daha yüksek faiz oranı sunan yeni ihraç edilmiş tahvilleri satın alabilirler.

Sorun, müşteriler mevduatlarını geri talep ettiğinde ve bankalar mevduat sahiplerine geri ödeme yapabilmek için menkul kıymetlerini -önemli bir zararla- satmak zorunda kaldıklarında ortaya çıkıyor. Müşterilerin aşırı yüklenmesi, bankanın iflas etmesine yol açabilir veya Silicon Valley Bank'ta olduğu gibi güven kaybı bankanın tasfiyesini tetikleyebilir.

186 BANKA UÇURUMUN KENARINDA

Makale yazarları, ABD'li borç verenlerin sigortasız mevduatlardan gelen fon miktarının nasıl olduğunu da inceledi. İnceleme sonucu, mevduat payı ne kadar büyükse bankaya hücum o kadar yatkın olduğu belirtildi.

Örneğin, mevduatın %92,5'inin sigortasız olduğu SVB'de, mevduat çıkışları sadece iki gün içinde bankanın çökmesine neden oldu. Makalenin yazarları, sigortasız mudilerin yarısının bile paralarını çekmeye karar vermesi durumunda, 186 Amerikan bankasının tüm müşterilerine ödeme yapmak için yeterli varlığa sahip olmadığını hesapladı.

Makalede şu ifadelere yer verildi:

"Hesaplamalarımız, başka bir hükümet müdahalesi veya yeniden sermaye desteği olmadığı sürece, bu bankaların kesinlikle potansiyel bir batma riski altında olduğunu gösteriyor. Genel olarak bu hesaplamalar, bankanın varlık değerlerindeki son düşüşlerin ABD bankacılık sisteminin sigortasız mudi kaçışlarına karşı kırılganlığını çok önemli ölçüde artırdığını gösteriyor."

Ekonomistler, "sigortasız mevduat çekme işlemleri küçük panik satışlarına bile neden olursa" risk altındaki banka sayısının "önemli ölçüde" daha fazla olabileceğine dikkat çekerek bu sonuca vardılar.

SVB'nin başarısızlığı, tüm ABD bankacılık sektöründe dalgalanmalara yol açtı ve çok sayıda mevduat sahibi Signature Bank'ın kapanmasına neden oldu. En büyük altı Wall Street bankasının piyasada yaklaşık 165 milyar dolar veya toplam değerlerinin yaklaşık %13'ünü kaybetmesiyle diğer birçok finansal kuruluş hisse senetlerinin kaybedildiği görüldü. Bu haftanın başlarında, derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD bankacılık sistemi için görünümünü "hızla kötüleşen işlem ortamını" gerekçe göstererek "durağan"dan "negatif"e indirdi.

Kaynak: RT

Haber Ara