En zengin yüzde 1 dünyanın geri kalanına bedel
En zenginler ve dünyanın geri kalanı arasında uçurum geçen yıl büyüdü. Dünyada zenginlik ve refah küçük bir azınlık tarafından sahipleniliyor.

Oluşturma Tarihi: 2018-01-22 13:17:06

Güncelleme Tarihi: 2018-01-22 13:17:06

TIMETURK | ÇEVİRİ 

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam geçen yıl dünyada üretilen paranın yüzde 82'sinin yüzde 1'lik zengin nüfus dilimine gittiğini, en fakirlerin tarafında hiçbir gelişme olmadığını duyurdu.

Oxfam tarafından yayınlanan rapordaki bu rakamların “kaybeden bir sistemi” gösterdiği belirtildi.

VERGİ KAÇIRMA, ŞİRKET-SİYASET İLİŞKİSİ…

En zenginler ve fakirler arasındaki uçurumun bu denli açılmasına sebep ise vergi kaçırma, şirketlerin siyasete etkisi, işçi haklarında kayıplar ve ücretlerde kesintiler şeklinde sıralandı.

Son beş yılda benzer raporlar hazırlayan Oxfam tarafından 2017'de dünyanın en zengin 8 bireyinin geri kalan ve dünyanın yarısını teşkil eden fakirlerin tamamına eşit zenginlikte olduğu not edildi.

2018 yılında ise 42 kişinin dünyanın kalan yarısı kadar zenginliğe sahip olduğu belirtildi. Oxfam geçen yılın zengin rakamını ise 61 kişiye çıkardı. Rakam yükselse de “büyüyen adaletsizlik”in değişmediği vurgulandı.

“KABUL EDİLEMEZ BİR EŞİTSİZLİK”

Oxfam başkanı Mark Goldring, halen ulaşılabilir en iyi verileri kullanarak rapor hazırladıklarını söylerken "Baktığınızda bu kabul edilemez bir eşitsizlik seviyesi” diye konuştu.

Oxfam'ın raporu ise dünyanın üst düzey politik liderleri ve iş dünyası önderlerini ağırlayan Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu öncesine denk geldi.

RAPOR NASIL HAZIRLANDI?

Oxfam raporunu Forbes'e ve yıllık 2000 yılına kadar olan zenginlik dağılımını ölçen İsviçre Küresel Zenginlik Güven Ajandası'na dayandırdığını belirtti. Kişilerin mal varlığıyla ilgili, araştırmada mülkler ve topraktan gelen bireysel gelirlerin değeri borçlar çıkarıldıktan sonra tespit edildi. Maaşlar ve bütçe de hesaplandı.