Endonezya Asya-Pasifik ve Afrika İşleri Genel Müdürü Abdul Kadir Jailani, İsrail'in, Filistin'e ait olan toprakları kontrol etme gerekçesi olarak ısrarla Batı Şeria ve Gazze Şeridi üzerinde tarihi hak iddia ettiğini belirtti.
Bugün düzenlediği basın toplantısında Jailani, "İsrail her zaman eylemlerini haklı çıkarmak için güçlü bir hukuki argüman sundu. UAD'nin kararı İsrail'in iddialarını etkili bir şekilde çürüttü." dedi.
Uluslararası mahkeme, istişari görüşle İsrail'i Gazze ve Batı Şeria'da işgalci güç olarak ilan ederek, İsrail'in toprakları kontrol etme gerekçesini geçersiz kıldı ve İsrail'in varlığını yasa dışı hale getirdi.
Mahkeme ayrıca İsrail'in Filistinlilere ait toprakları şiddet ve ayrımcılık yoluyla ilhak ederek uluslararası yasaları ihlal ettiğine de karar verdi.
Jailani, bu nedenle İsrail'in artık Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki varlığını ve işgalini sona erdirmek zorunda kaldığını belirtti.
Genel direktör, "UAD'nin son kararı, Filistin halkının Ürdün Nehri'nin Batı Şeria ve Gazze Şeridi topraklarında kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olduğu anlamına geliyor." dedi.
UAD, 19 Temmuz Cuma günü aldığı kararla, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki varlığının hukuka aykırı olduğu ve buradaki yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuk ve insan hakları normlarını ihlal ettiği sonucuna vardı.
UAD Başkanı Nawaf Salam'ın okuduğu karara göre İsrail'in eylemi, Filistin topraklarının "fiilen" ilhakını teşkil etti ve Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını inkar etti.
Merkezi Lahey'de bulunan mahkeme, 19-26 Şubat 2024 tarihlerinde Doğu Kudüs de dahil olmak üzere İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin hukuki sonuçlarına ilişkin duruşmalar gerçekleştirdi.
Duruşmalarda 50'den fazla ülkenin yanı sıra Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Afrika Birliği'nden temsilciler açıklamalarda bulundu.
Kaynak: en.antaranews.com