Dolar

34,5570

Euro

36,0089

Altın

2.986,77

Bist

9.520,98

'Erdoğan kazandı mı yoksa Merkel ile uyumlu mu?'

Arap Postası'nda yer alan bir analizde, Türkiye-Yunanistan arasında devam eden adalar ve Akdeniz'le ilgili gerilimde Almanya'nın arabuluculuğu değerlendiriliyor. 'Almanya Yunanistan'ı Türkiye sınırındaki adalarını silahsızlandırmaya çağırıyor. Erdoğan kazandı mı yoksa Merkel Ankara ile uyumlu mu?' başlıklı analizde dikkat çeken bazı paragraflar şöyle;

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-21 21:25:09

'Erdoğan kazandı mı yoksa Merkel ile uyumlu mu?'

Analiz-Çeviri

"Almanya Yunanistan'ı Türkiye sınırındaki adalarını silahsızlandırmaya çağırıyor. Erdoğan kazandı mı yoksa Merkel Ankara ile uyumlu mu?"

Yunan tarafı Almanya'nın kendilerinden Türkiye yakınlarındaki adalardan silah çekmesi talebine öfkelendi. Peki Almanların Yunan adalarını silahsızlandırma talebinin sırrı nedir?

"Berlin Atina'yı adaları silahsızlandırmaya zorluyor"

Yunan gazetesi "Estia", Almanya'nın Yunanistan'dan Türkiye yakınlarındaki adalarını silahsızlandırmasını istediğini, Ankara ve Atina'nın Akdeniz'deki iddialarıyla ilgili görüşmeleri yakında yeniden başlatmaya hazırlandığını bildirdi.

Haftalardır NATO üyeleri Yunanistan ve Türkiye, Türkiye kıyıları, Kıbrıs adası ve birkaç Yunan adası arasındaki deniz sınırlarındaki gerilime ve Akdeniz'deki potansiyel enerji kaynaklarını keşfetme haklarına kilitlenmiş durumda.

"Estia" gazetesi baş sayfasını "Berlin Atina'yı adaları silahsızlandırmaya zorluyor" başlık altında, "Alman büyükelçisi Ernst Reichsil'in geçen Perşembe günü Yunan parlamentosunda ortaya çıkması gerçek bir sürpriz oldu" dedi.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Almanya, Türkiye-Yunanistan müzakerelerinde doğrudan arabuluculuk yapmak için geçtiğimiz Temmuz ayında müzakere çabalarına başladı.

Almanların adaları silahsızlandırma talebinin sırrı

Gazete, Alman büyükelçisinin Parlamento'ya gelip "Türkiye'ye haksızlıkta aşırılık gösteremeyiz çünkü bunu yaparsak arabuluculuk kabiliyetimizi yok edeceğiz. Tarafsız değiliz. Bir sonraki Avrupa Konseyi'nde yaptırım tehdidiyle Türkiye'yi nasıl ele alacağız?"

Avrupa Birliği ülkeleri, Doğu Akdeniz'deki tartışmalı bölgede gaz ve petrol arama çalışmaları nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulamayı düşünüyor.

"Estia" gazetesi, müzakerelere başlama fırsatı vermek amacıyla, Almanya'nın Yunan ordusunu doğu Ege adalarından çekmesi için baskı yaptığını ve aynı zamanda Türkiye'den İzmir'in kıyı kentinde konuşlanmış olan Ege ordusunu dağıtmasını istediğini söyledi.

Kanıtlanmış gerçek ise şu;

Yunanistan ve Kıbrıs'ın, Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerin onayı ile Ada krizini çözme planını Birleşmiş Milletler'i reddedip Türkiye'yi görmezden gelerek deniz sınırlarını çizmek ve Doğu Akdeniz'de gaz ve petrolü paylaşmak için her zaman Avrupa desteğini kullanarak Türkiye ile olan anlaşmalarını ihlal etmeye çalışıyorlar.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki güç dengesi Türkiye lehine olsa da Atina, Türkiye ve ondan önceki Osmanlı İmparatorluğu ile mücadelesinde geçen yüzyıl yaptığı gibi yapıyor, yani provokasyon yapıp ardından Ankara karşılık verme girişiminde bulunduğunda, Atina “Batı medeniyetinin beşiği”ni kurtarması için haykırıyor.

Macron Yunanistan'ı bu davranışa teşvik ediyor, ancak Almanya daha temkinli. Alman büyükelçisinin dediği gibi, Berlin'in Türkiye ile ilişkileri gergin. Ancak Alman elitlerinin Erdoğan'a karşı kişisel düşmanlıkları var. Bunun ana nedeni Alman Türkleri arasında popüler olan Erdoğan'ın onların desteğiyle çözüm sürecini engellemesi. Alman toplumundaki elitler, Alman Türklerinin kökenlerini unutmasını istiyor.

merkel-reuters-3_16_9_1578303951-880x495-1_16_9_1599151746

Alman arabuluculuğunun büyük sorunu

Ancak Türkiye-Yunanistan arasındaki Alman arabuluculuk girişimlerinin en büyük sorunu, Alman yetkililerin çatışmayı başlatanın çoğu kez Atina'nın ilk olduğunu, Türkiye Yunanistan'ın eylemlerine yanıt verdiğinde veya eleştirdiğinde, Yunanistan'ın Avrupa desteği aramaya koştuğunu bilen taraf olmasıdır.

Yunanistan, Macron ve kuzey Avrupa'daki liberal elitlerin cesaretlendirdiği bir tavırla Türkiye'ye karşı Avrupa'nın desteğini istiyor. Güney ve doğu Avrupa ülkelerinin liderlerinin yanı sıra Alman liderlerinin de bu konuda çekinceleri, Avrupa Birliği'nin önemli bir komşusu olan Türkiye ile, Yunanistan'ın anne babasını büyük bir savaşa dahil eden bir çocuğun davranışına benzeyen ve istismarcı yöntemleri nedeniyle yaşanan kriz.

Almanya'nın Temmuz ayında imzaladığı mutabakatlara göre Türkiye sondaj faaliyetlerini durdurdu, ancak Yunanistan'ın Mısır'la deniz sınırı anlaşmasını imzalayarak Berlin arabuluculuğuyla gerçekleşen mutabakatları ihlal edince Türkiye sondaj çalışmalarına devam kararı aldı.

Adalar meselesi, (sakinleri Yunan olsa bile) tarihte Türk adaları olduğu için ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra adalar üzerindeki egemenlik İtalya'dan Almanya'ya ve İngiltere'ye, daha sonra Yunanistan'a devredildiğinden dolayı açık bir meseledir. Batı medyası ise Türkiye'nin Yunanistan'ın doğal hakkını tamamen reddettiğini yansıtıyor.

Almanya'nın rolü ciddi zorluklarla karşı karşıyadır, çünkü özellikle Almanya, Erdoğan'a yönelik halk düşmanlığının kalesi ve genel olarak Türk modeli İslam ile demokrasiyi birleştirirken, Merkel en büyük sorunun Fransa'nın da desteğiyle Türkiye'ye karşı bir Avrupa kamuoyu oluşturmaya çalışan Yunanistan'dan kaynaklandığını biliyor. Güney ve doğu Avrupa ülkelerinin liderleri Yunanistan ve Fransa'nın pozisyonları konusunda hevesli değiller, ancak Atina ve Paris'in Türkiye'ye karşı Avrupa dayanışmasını çabaladıklarını, kendi ülkelerinin çıkarlarını tercih ettiklerini görmek istemiyorlar. Bu ülkelerin çoğunun Ankara ile Yunanistan'dan daha büyük çıkarları var.

Almanya Başbakanı Erdoğan'ın zor bir müzakereci olduğunu biliyor, ancak Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşmada olduğu gibi taahhütlerine bağlı. Atina, deniz sınırlarını çizmek için bir anlaşma imzalayacak ve Merkel, Erdoğan'ın Avrupa Birliği'ne düşman değil, eşit bir olduğu stratejik ortaklık istediğini biliyor.

Yunan gazetesi "Estia", Atina'nın Alman talebine cevap vermesi halinde, Türklerin gözlerinin Kıbrıs işgalini tekrarlayana kadar adalarda kalacağını iddia ediyor.

Türkiye, Lefkoşa yönetiminin Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını temsil etmediğini söylediği için Kıbrıs'ın ada çevresindeki suları keşfetme hakkından şüphe ediyor. Kıbrıs, adanın tamamının yasal temsilcisi olarak tanındığı için bu iddiayı reddederken, bölünmüş ada krizini çözmek için Birleşmiş Milletler'in ulaştığı çözüme Kıbrıslı Rumlar olduğunu göz önünde bulundurarak reddediyor.

Kaynak: Arap Postası

SON VİDEO HABER

14 yaşındaki gencin öldüğü kavganın detayları ortaya çıktı

Haber Ara