Erkek öğrencilere kıvırcık saç yasağı! İran'daki yeni yasaklarla dalga geçiliyor
İran'da yabancılara yönelik sınırsız internet öfkeye neden oluyor ve rejim yanlısı anneler 'çocuk doğurma cihadı'nı desteklemek için yürüyor

Oluşturma Tarihi: 2023-09-30 20:47:13

Güncelleme Tarihi: 2023-09-30 20:58:52

İran üniversitelerinde öğrencilere yönelik duyurulan yeni kısıtlamaların listesi tartışılıyor.

Yeni akademik yılın başında İran Sağlık Bakanlığı, tıp öğrencileri için erkek öğrencilerin ve doktor asistanlarının kıvırcık saç sahibi olmasının yasaklandığı yeni bir talimat listesi yayınladı.

Yeni kısıtlamalar, zorunlu başörtüsü ve kıyafet kurallarına uymayan kadınlara daha sert cezalar uygulanmasını öngören yasanın 20 Eylül'de parlamento tarafından kabul edilmesinin ardından duyuruldu.

Pazartesi günü Etemad Daily gazetesi, sağlık bakanlığının tıp fakültesi öğrencilerine başörtüsü yasasına uygunluklarına göre not verme zorunluluğu getiren talimatlarının ayrıntılarını yayınladı.

KIVIRCIK SAÇ VE BİLEZİK TAKMA YASAĞI

Açıklanan kısıtlamaların çoğu kadınları hedef alıyor. Ancak erkeklerde "kıvırcık saç" ve "bilezik takma" yasağı açıkça duyuruldu.

Gazete, zorunlu başörtüsünün yanı sıra, takma kirpik takmanın, tırnak uzatmanın, pantolonu botun içine sokmanın ve dantel çorap giymenin yasaklanması gibi kadınlara yönelik başka yükümlülükler de getirildiğini bildirdi.

Yönetmelikte "Baskılı kadın fotoğrafları, aşk sözleri, küfür, komik ve anlamsız resimler, din karşıtı semboller, rap sembolleri ve heavy metal gruplarının yer aldığı kıyafetler giymek" de yasaklandı.

Yeni emir aynı zamanda "yüze (özellikle dudak, kaş ve göz dövmeleri), vücudun görünen kısımlarına (eller, yüz vb) dövme yaptırmayı ve burun halkaları gibi vücut kısımlarına piercing yaptırmayı" da yasaklıyor.

YABANCILAR İÇİN DAHA İYİ İNTERNETE TEPKİ

İranlı yetkililerin yabancı turistlere ülkeyi ziyaret ederken sınırsız internet kullanmalarını sağlayacak "özel SIM kartlar" sunma kararı, güvenilir internete erişimde zorluk yaşayan İranlılar arasında öfkeye neden oldu.

Turizm bakanlığı yardımcısı Ali Asgar Şalbafan geçtiğimiz Pazar günü ISNA haber ajansına, yabancı turistlere "sınırsız turizm SIM kartları" verileceğini söyledi.

Karar, Mahsa Amini'nin gözaltında ölümünün ardından geçen Eylül ayında ülkeyi kasıp kavuran düzen karşıtı protestolardan bu yana devam eden internet kesintilerinin ortasında alındı. Aynı zamanda Instagram ve WhatsApp gibi sosyal medya platformları ve mesajlaşma uygulamaları da engellendi.

Karar, halktan ve politikacılardan olumsuz tepkiler aldı ve pek çok kişi bunu "teslimiyet yasası" olarak nitelendirdi.

Aftab gazetesi, "Turizm SIM kartı mı yoksa basit bir ifadeyle kapitülasyon mu?" başlığıyla kararı eleştirdi.

Gazete, "İranlılar temel internet erişiminden yoksunken başkalarına ekstra kolaylık sunmak doğru değil. Turistlere özel fırsatlar sunmak iyi, ancak İran vatandaşlarının hakları pahasına değil" ifadelerini kullandı.

İranlı milletvekili Muin-odin Saidi de hükümetin kararını eleştirerek bunu "internet teslimiyeti" olarak nitelendirdi.

ILNA haber ajansı Saidi'nin "Gelir için bu platformlara bağımlı olan milyonlarca İranlı internete erişemezken, dışarıdakilerin sosyal medyaya sınırsız erişimini nasıl sağlayabilirler?" şeklindeki sözlerini aktardı.

"ÇOCUK DOĞURMA CİHADI" YÜRÜYÜŞÜ

Yerel medyada yayınlanan ve siyah çarşaflı büyük bir grup kadının Yezd'in merkezindeki resmi askeri yürüyüş sırasında çocuk arabalarını ittiğini gösteren fotoğraflar, İranlılar arasında eleştiri ve alay konusu oldu.

Fotoğraflar ilk olarak ülkenin resmi haber ajansı IRNA ve yarı resmi ISNA haber ajansı tarafından yayınlandı. Görüntülerde her bebek arabasının üzerinde "çocuk doğurma cihadı" yazan Farsça yazılı küçük beyaz bayraklar görülüyor.

Hemşehri gazetesi gibi rejim yanlısı yayın organları, fotoğrafları yeniden yayınlayarak, bu hareketi ülkenin dini liderinin doğum oranını artırma talebine itaatin dönüm noktası niteliğinde bir örnek olarak övdü.

DOĞUM KONTROLÜ YASAĞI

Son yıllarda İran'daki yetkililer, ülkedeki otoritesini sürdürmek için stratejik bir politika olarak ülke nüfusunu artırmaya yönelik geniş çaplı kampanyalar yürütüyor. Yetkililer aynı zamanda doğum kontrol ürünlerinin ücretsiz dağıtımını ve gönüllü kısırlaştırmaları da yasakladı.

Ancak resmi basına yanıt olarak bir kısım İranlılar, annelerin yürüyüşünü bir tür çocuk istismarı olarak kınamak için Farsça sosyal medyayı kullandılar.

İranlı bir sosyal medya kullanıcısı X'teki paylaşımında, "Bu ülkede, kadınları ve çocukları savaş alanından korumak için bir milyondan fazla savaşmaya hazır asker var. Bebek arabalarıyla yapılan bu yürüyüş, askeri yürüyüşe saygısızlıktır, annelere saygısızlıktır ve çocuk haklarına saygısızlıktır." diye yazdı.

"HİÇBİR ÜLKEYE KARŞI SAVAŞ KAZANAMAYANLAR"

Bu arada diğer bazı İranlılar da bu durumu İranlı yetkililerin demografik politikaları ve askeri gösterileriyle alay etmek için kullandı.
Bir başkası İranlı ise şöyle yazdı: "Görünen o ki, Taliban'a, Kuveyt'e, Suudi Arabistan'a, Türkiye'ye, Azerbaycan'a ve başka herhangi bir ülkeye karşı hiçbir savaşı kazanamayan ustalar, sahip oldukları tek başarılı savaşı sergilemeye karar vermişler: gece göğüs göğüse çarpışma."

Kaynak: Middle East Eye