TİMETÜRK I MELAHAT KEMAL
Lübnan Hizbullah'ı komutanları Şam'daki Esed rejimi ile İran, Hizbullah ve Rusya arasında tam bir koordinasyon ilişkisi olduğunu söyledi. Komutanlar ayrıca Rusya ve Hizbullah'ın birbirine bağımlılığının giderek arttığını belirtti.
ABD ve AB, Hizbullah'ı terörist yapılar listesine almış ve grubu İran'ın menfaatlerine doğrudan hizmet etmekle suçlamıştı. Ancak bundan daha fazlası da var. İsrail'in 1982 yılında Lübnan'ı işgal etmesinin ardından Suriye'nin yardımı ile İran tarafından örgütlenen, eğitilen, finanse edilen ve silahlandırılan Hizbullah İsrailli, Fransız ve Amerikalı hedeflere bombalı saldırılar düzenleyerek ün kazanmıştı. Gruba ün kazandıran en önemli olay 1983'te Beyrut'taki Amerikan donanması kampına gerçekleştirdiği ve 241 Amerikan askerinin ölmesiyle sonuçlanan saldırı olmuştu.
Zaman içinde İran'ın desteği Lübnan ordusuna paralel bir yapı olarak gelişip büyüyen Hizbullah ulusal ordudan daha güçlü hale geldi. Ayrıca Lübnan siyasetindeki en kuvvetli parti oldu. Ancak grubun bu milliyetçi itibarı Suriye'de Esed rejimini savunmak için yürüttüğü savaşla zarar gördü. Birçok militan Suriye'ye gitmeyi reddetti.
Ortadoğu Müttefikimiz
ABD yayın organı The Daily Beast, Beyrut'un güneyinde Şii yoğunluklu Dahiya şehrinde Hizbullah komutanları ile görüştü. Yayın organına açıklamalarda bulunan komutanlar Hizbullah'ın Rusya'dan uzun menzilli taktik füzeler, lazer güdümlü füzeler ve anti tank silahlar aldığını söyledi.
Kendine Komutan Bekir diyen bir Hizbullah komutanı “Şimdilerde Ortadoğu'da müttefikiz. Ruslar bizim müttefikimiz ve bize silah veriyorlar” açıklamasında bulundu. Bekir, Suriye'de 200 kişilik bir gruba kumanda ediyor.
Hava ve Kara Desteği
Komutan Bekir, Lazkiye'de Rus hava saldırılarının kara savaşının akışını değiştirdiğini ve şu anda İran'ın desteklediği Hizbullah'ın önü çektiğini söylüyor. “Lazkiye'de durum bizim için çok zordu. Ancak Rusya'nın müdahalesi her şeyi kolaylaştırdı” diyen Bekir, Rus hava uçaklarının hedef seçiminde Hizbullah istihbaratına bağımlı olduğunu belirtiyor. Bekir gururlu bir ifade ile “Onların hava gücü olmasa ilerleyemeyiz. Ama bizim verdiğimiz istihbarat olmasa onlar da hiçbir şey yapamaz” diyor. Komutan Bekir ayrıca Rusya'nın Lazkiye bölgesine Özel Kuvvetleri'ni indirdiğini belirtiyor.
2012'den Beri Yardım Ediyor
Komutan Bekir, Rusya'nın 2012'den bu yana verdiği desteği giderek arttırdığını söylüyor. Rusya dışişleri bakan yardımcısı Mikhail Bogdanov, 2014 yılında Beyrut'ta Hizbullah ile görüşmüştü. Geçtiğimiz Kasım ayında ise resmi bir açıklama yapan Bogdanov, Rusya'nın Hizbullah'ı terörist grup olarak değerlendirmediğini belirtmişti.
Suriye'deki Silahlar Hizbullah'ın Kontrolünde
Lübnan'da Hizbullah'a militan toplama ve onların eğitiminden sorumlu olan Assir, şu anda Suriye'de savaşan Özel Kuvvetler'e komuta ediyor. Assir, Rusya'nın Hizbullah'tan çok etkilendiğini bu yüzden Rusya'nın Suriye'deki ikmal depolarının korumasını rejim ordusuna değil kendilerine bıraktığını söylüyor.
Assir, Rus ikmal depolarından bulunan silahlara erişimlerini olduğunu söylüyor ve ekliyor “Hizbullah, Suriye rejim ordusuna bu yeni silahları kullanma eğitimi veriyor” Assir, Rusya'nın bu silahların kullanılması noktasında kendilerine herhangi bir kısıtlama getirmediğini söyleyerek hatta gerekli gördüklerinde İsrail'e karşı bile kullanabileceklerini belirtiyor: “Mevzu bahis İsrail olunca, Hizbullah kimseden emir almaz”.
Kuruluş Amacının Dışına Çıktı
Komutanlar Hizbullah'ın asıl kuruluş amacının Lübnan'daki Şiileri temsil etmek olduğunu ancak İran'dan aldığı yoğun destek ile Irak'tan Yemen'e kadar uzanan bölgesel mezhep çatışmalarına dahil olduğunu söylüyor.
Komutan Bekir, 2014 yılında Irak'taki Kataib-i Hizbullah grubununve 2015'te Yemen'deki Husiler'in eğitim kamplarında insanlar bulunduğunu açıklıyor. Komutan Assir de Lübnan'da Suriye rejim askerleri, Husiler ve Irak Şii güçleri için Hizbullah tarafından eğitim verildiğini ekliyor.