Paleonörobiyolog Emiliano Bruner, evrimin yalnızca türün üremesi ve devamlılığı ile ilgilendiğini vurguluyor. "Evrim, refahımızla değil, evrimsel başarımızla ilgilenir," diyen Bruner, Homo sapiens'in 8 milyar insana ulaşmasının bir evrimsel başarı olduğunu belirtiyor.
BÜYÜK BEYNİN EVRİMSEL MALİYETİ
Bruner, Homo sapiens'in normal boyutlardaki bir primatın üç katı büyüklüğünde bir beyne sahip olduğunu ve bu durumun vücudumuz için büyük bir yük oluşturduğunu ifade ediyor. "Beynimiz çok fazla düşünüyor ve vücudumuz bu kadar güce hazır değil," diyerek insan beyninin yüzyıllardır sürekli gelişimine dikkat çekiyor.
EVRİMİN DOĞRUSAL OLMADIĞI GERÇEĞİ
Bruner, evrimin doğrusal ve ilerici olmadığını, farklı soy hatlarının kendi bağımsız özelliklerini geliştirdiğini belirtiyor. Neandertallerin bizim sahip olmadığımız bazı bilişsel yeteneklere sahip olabileceğini vurgulayan Bruner, "Her bir tür, kendi kapasitelerini ve özelliklerini geliştirmiştir," diyor.
GEÇMİŞ VE GELECEĞE YOLCULUK, STRES YARATIYOR
Bruner, geçmiş ve geleceğe aşırı zihinsel projeksiyon yapmanın stres ve depresyon salgınlarına yol açtığını savunuyor. Bruner, Neandertallerin daha çok 'carpe diem' türünden insanlar olabileceğini ifade ediyor.
EVRİMSEL DENGESİZLİKLERİN SONUÇLARI
Bruner, modern hayatın evrimsel dengesizlikler yarattığını ve obezitenin bu dengesizliklerin açık bir örneği olduğunu söylüyor. "200.000 yıldır avcı-toplayıcıyız, 10.000 yıldır çiftçiyiz ve son 50 yıldır süpermarket müşterisiyiz," diyerek toplumsal değişimlerin beynimizle ahenk içinde olmadığını belirtiyor.
"ZEKİ VE ÜZGÜN MAYMUNLARIZ"
Emiliano Bruner, türümüzün büyük bir beyne sahip olmasının bizi "zeki ve üzgün maymunlar" haline getirdiğini söylüyor. En büyük endişesi, bu durumun üstesinden gelemeyeceğimiz ve bunun doğal bir durum olduğuna inanılmasıdır.
Kaynak:Elpais