Dolar

33,8931

Euro

37,7284

Altın

2.741,50

Bist

9.982,28

FBI suikast sonrası mercek altında

Trump'a suikast girişiminin ardından Gizli Servis FBI baskı altında. ABD Kongresi, Pensilvanya'daki mitingde yaşanan silahlı saldırının ardından 'affedilemez' güvenlik aksaklıkları hakkında soruşturma başlattı. Hatta FBI başkanı Kimberly Cheatle’nin görevden alınması istenyor.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-07-15 10:56:44

FBI suikast sonrası mercek altında

ABD kongresi, Donald Trump'ın Pensilvanya'daki kampanya mitinginde "bağışlanamaz güvenlik ihlalleri" konusunda bir soruşturma başlattı ve bu durum, başkanları ve başkan adaylarını korumaktan sorumlu kurum üzerinde baskı yarattı.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, dün eski başkanın Cumartesi akşamı Pensilvanya'daki mitinginde, FBI'ın suikast girişimi olarak adlandırdığı olayın ardından ABD Gizli Servisi'nin oynadığı rolün derhal soruşturulması çağrısında bulundu.

Temsilciler Meclisi iç güvenlik komitesi üyesi Carlos Giménez, Pazar günü X'te: "Pennsylvania'daki affedilemez güvenlik ihlallerine ilişkin bir soruşturma başlatıyoruz" diye yazdı. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson, Gizli Servis FBI'ın Direktörü Kimberly Cheatle'ın ifadeye çağrılacağını söyledi.

FBI YETKİLİLERİ: ŞAŞIRTICI

FBI'ın Pittsburgh Saha Ofisi'nden sorumlu özel ajan Kevin Rojek, Pazar sabahı erken saatlerde düzenlediği basın toplantısında, tetikçinin Trump'ın konuştuğu sahnede ateş edebilmesinin "şaşırtıcı" olduğunu söyledi. "Olanlarla ilgili uzun bir soruşturma yapılacak" diye ekledi.

Emekli bir FBI özel ajanı ve şu anda New Haven Üniversitesi'nde profesör olan Kenneth Gray ise Financial Times'a, saldırganın yakındaki bir binanın çatısına girip tespit edilmeden saldırıyı gerçekleştirmesine şaşırdığını söyledi.

"Bu, bu mitingin güvenlik planında bir bozulma olduğunu gösteriyor" dedi. "Bu tetikçinin burada böyle bir saldırıyı atlatabilmesi, ek kaynaklara ihtiyaç duyduğunu gösteriyor."

Gizli Servis'in koruması, eski başkanlar ve başkan yardımcılarının yanı sıra onların 16 yaşın altındaki çocuklarını da kapsıyor. Ayrıca, başkanlık seçimlerinden sonraki 120 gün içindeki önde gelen başkan ve başkan yardımcısı adaylarını da içeriyor.

Pazar sabahı ise Gizli Servis sözcüsü Anthony Guglielmi, teşkilatın Trump'ın ekibinin ek güvenlik talebini geri çevirdiği yönündeki iddiaların "kesinlikle yanlış" olduğunu söyledi. Guglielmi, X'te şunları söyledi: "Aslında, artan kampanya seyahat temposunun bir parçası olarak koruyucu kaynaklar, teknoloji ve yetenekler ekledik."

Başkan Joe Biden, Pazar günü teşkilata "[Trump'a] güvenliğinin devamını sağlamak için gereken her türlü kaynak kapasitesini ve koruyucu önlemi sağlaması" ve Pazartesi günü Milwaukee'de başlayacak Cumhuriyetçi Ulusal Konvansiyonu için güvenlik önlemlerini gözden geçirmesi talimatını verdiğini söyledi.

FBI: GÜVENLİK PLANINDA DEĞİŞİKLİK YAPMADIK

Yorum yapmak için Gizli Servis'e ulaşılamadı ancak bir Gizli Servis yetkilisi Pazar günü düzenlediği basın toplantısında, kongrenin güvenlik planında herhangi bir değişiklik yapılmadığını söyledi.

Öncelikle cumhurbaşkanının korumalarını sağlamakla tanınan teşkilatın rolü, 1865'teki kuruluşundan bu yana, başkanların ve önde gelen başkan adaylarının halka yaklaşacağı halka açık mekanların önceden gözetlenmesini içerecek şekilde genişletildi.

Trump, Cumartesi günü Gizli Servis'e ve diğer kolluk kuvvetleri personeline "hızlı tepkilerinden" dolayı teşekkür etti. Ancak diğerleri ajansın görünürdeki başarısızlıklarına odaklandı ve Johnson "Amerikan halkının gerçeği bilmeyi hak ettiğini" söyledi. Cumhuriyetçi eski Temsilciler Meclisi Sözcüsü Newt Gingrich şunları söyledi: "Cheatle derhal görevden alınmalı."

Demokratlar, bir tetikçinin Trump'a nasıl bu kadar yaklaşabildiğine dair açıklama yapılması çağrısında bulunan Cumhuriyetçilere katıldı. ABD Senatosu için Arizona adayı olan Kongre Üyesi Ruben Gallego, saldırının "eski bir başkanı korumak için alınan güvenlik önlemleri veya bunların eksikliği konusunda ciddi endişelere yol açtığını" söyledi.

6 OCAK KONGRE BASKININDA TRUMP GİZLİ SERVİS'LE BOĞUŞMUŞ

Artık ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın bir parçası olan Gizli Servis, daha önce 6 Ocak 2021'de ABD'ye düzenlenen saldırı sırasındaki rolü nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

Trump ve diğer Cumhuriyetçiler, mahkeme celbine yanıt olarak 6 Ocak'taki seçilmiş komiteye bilgi verme kararını kınadılar.

Saldırının olduğu gün Trump'ın, Kongre'ye saldıran destekçilerinin yanına götürülmesini talep ederek Gizli Servis ajanlarıyla boğuştuğu bildirildi. Eski Beyaz Saray yardımcısı Cassidy Hutchinson, Trump'ın Kongre Binası'na götürülmek istediğini ve Gizli Servis onu zapt ederken arabanın direksiyonunu tutmaya çalıştığını ifade etti.

Haber Ara