Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Filistin'i destekleyen güzellik şirketi İsrail'i çıldırttı

Gazze'de Ekim 2023'ten bu yana devam eden İsrail saldırıları nedeniyle İsrail'e destek veren küresel şirketlere yönelik boykot kampanyaları artarken, Filistin davasına destek veren şirketlere de ilgi artıyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-24 20:26:27

Filistin'i destekleyen güzellik şirketi İsrail'i çıldırttı

Filistin'i destekleyen şirketler, özellikle de yabancı ya da Batılı ülkelerdeki şirketler, kendi konumlarını ya da Filistin'i destekleyenlerin konumlarını değiştirmeye çalışan Siyonist ya da İsrail'i destekleyen lobilerin baskısına maruz kalıyor.

Bu şirketlerden biri de Gazze savaşı sırasında Filistin'e desteğini birçok yolla gösteren İngiliz güzellik şirketi Lush.

KARPUZ SABUNU VE GAZZELİ ÇOCUKLARA DESTEK

İngiliz güzellik ürünleri şirketi Lush, karpuz sabunu veya karpuz şeklinde ve rengine temizlik ürünlerini piyasaya sürdü. Karpuz, Filistin bayrağının renklerini taşıdığı için Filistin mücadelesine destek için kullanılan bir meyvedir.

shutterstock_1408949651-1024x649

Şubelerinde söz konusu ürünlerini sunan İngiliz şirket Lush, gelirinin Gazze ve Batı Şeria'daki çocukların ruh sağlığını desteklemek için kullanılacağını söyledi.

Lush, internet sitesinde "Bu sabunun satışından elde edilen kârın yüzde 100'ünün Gazze ve Batı Şeria'daki çocukların ruh sağlığını desteklemeye ve psikolojik danışmanlık sağlamaya harcanacağını" belirtti.

İsrail'in Filistinli çocuklara yönelik saldırganlığının psikolojik sonuçlarına ışık tutan, çocuklara destek kuruluşu Save the Children için yayınladığı bir çalışmaya da "Kapana kısılmış ve yaralı: Gazze'deki Filistinli Çocukların Birikmiş Psikolojik Zararı" başlıklı bir bağlantı eklendi.

Sabun ise doğal ve güvenli malzemelerden yapılmış. Kolza tohumu, hindistan cevizi, karpuz ve kuşburnu gibi dilimi (100 gram) 6 pounda (7,7 ABD doları) satılıyor.

FİLİSTİN ZEYTİNYAĞI

Bu, Filistin'deki "MARDA" sürdürülebilir bahçecilik çiftliğinden sızma zeytinyağı elde eden İngiliz şirketinin Filistinlileri desteklediği ilk ürün değil.

Şirket, zeytinyağlı sabun ürününde Filistin çiftliğine, sabun yapımında kullanılan zeytinyağını bu çiftliklerden sağlayarak destek verdiğini doğruladı.

F8xzN82XoAAC0rZ

FİLİSTİN ÇİFTLİKLERİNDEN BADEM YAĞI

Şirket ayrıca Filistin'den badem yağı da ithal ediyor ve projenin Filistinli çiftçilerin su kaynaklarının çok sınırlı olduğu bir bölgede onurlu bir şekilde çalışmasına ve yaşamasına yardımcı olduğunu söyledi.

Batı Şeria'nın Ramallah'ın Tayba köyündeki "Kanaan" şirketinden petrol ithal eden şirket, köyü izleyicilerine tanıttı ve şöyle yazdı:

"Köyün ismi 'lezzetli' anlamına gelen 'Tayba'. Arapça, İsrail ayırma duvarının arkasında, neredeyse tamamı zeytin ve badem tarımına ayrılmış bir alanda yer alıyor.

İngiliz şirket ayrıca "Kenan" projesini İsrail işgaline karşı bir direniş aracı olarak nitelendirerek, "İsrail işgaline karşı barışçıl bir direniş olarak, küresel pazarlarla adil ticaret yoluyla Batı Şeria'daki çiftçilerin ekonomik durumlarını iyileştirmeyi hedeflediğini" söyledi.

Şirket, web sitesinde cilt ve saç için nemlendirici olarak kullanılan Adil Ticaret Badem Yağı ürününü sunmaktadır.

F8PMoMRWIAA4VZF

İRLANDA ŞUBESİNDE "İSRAİL'İ BOYKOT" PANKARTI

"El-Aksa Tufanı" Operasyonu'nun ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısının ilk haftasında Lush'un şubelerinden biri, İrlanda'nın Dublin kentindeki Henry Caddesi'ndeki mağazasının vitrinine "İsrail'i Boykot" pankartı astı.

Boykot çağrısı görselinin yayılmasının ardından İsrail destekçileri arasında İngiliz şirketini boykot etme çağrısı yapan bir kampanya ortaya çıktı ve baskı altında şirket, tabelanın kaldırıldığını doğrulayan bir açıklama yaptı.

The Independent gazetesi ve British Sky News web sitesinde yer alan haberlere göre açıklamada, "Şiddeti lanetliyor, tüm İsrailliler ve Filistinliler için barış ve güvenlik diliyoruz. Tüm halklar için uluslararası hukuka ve insan haklarına bağlılığı destekliyoruz." Buna rağmen İsrail destekçileri bunu yetersiz gördü ve eleştirilerini ve boykot çağrılarını sürdürdü.

2019'DA FİLİSTİNLİ ÇİFTÇİLERE DESTEK VERİLDİ

Şirket yalnızca Filistinli çiftçilerden petrol satın almakla kalmıyor, aynı zamanda İsrail'in kendilerine ulaşan su üzerindeki kontrolünü eleştiren bir medya kampanyasında da onları destekliyor. 2019 yılında şirket, Filistinlilerin yaşadıkları zorluklarla ilgili 6 dakikadan fazla süren bir video yayınladı.

Kısa belgeselin tanıtımında şunlar yazıyor:

"İsrail, 1967'den bu yana Filistin'deki su kaynağını kontrol ediyor. Su kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle, birçok badem çiftçisi geçimlerini sürdürmekte zorluk çekiliyor. Filistin'deki Kenan Projesi ile çözüm bulmak için çalışılıyor."

2011'DE "FİLİSTİN'E ÖZGÜRLÜK" ŞARKISI

Lush, 2011 yılında Filistin'deki insan hakları mücadelesine ilişkin farkındalığı artırmayı amaçlayan bir kampanyayı "Filistin'e Özgürlük" adlı şarkıyla destekledi.

Şirket web sitesinde şunları yazdı: "Bu ay (Haziran 2011), OneWorld adlı bir müzisyen grubunun 'Filistin için Özgürlük' adlı şarkısıyla Birleşik Krallık listelerinde yer almasına yardımcı olma heyecanıyla bir fırsat yakaladık."

"Etik Kampanyalar" bölümünde yayımlanan açıklamasında şunları ekledi: "Şarkının amacı, İsrail'in Filistin'i işgali, bunun sonucunda ortaya çıkan yoksulluk ve diğer insan hakları ihlalleri konusunda farkındalık yaratmaktır."

FİLİSTİNLİ VE İSRAİLLİ BAZI KADINLARDAN DESTEK

İngiliz şirketin çalışmaları arasında Arap ve Yahudi kadınların da yer aldığı " Adil Ticaret Zeytinyağı" girişiminin desteklenmesi de yer alıyor.

Web sitesinde, 1996 yılında "birliği" destekleyen Filistinli ve İsrailli kadınlar tarafından kurulan, kadınların liderliğindeki "Oak of Celile" adlı sosyal projeden organik zeytinyağı satın alındığını belirtildi.

İngiliz şirket, "Celile Oakland'ının" uzun vadeli bir kaynak olduğunu ve "Oakland"ın kadınlara ekonomik ve eğitim fırsatları sağlama hedefini desteklemek için tüm kârı sağlamaya söz verdiğini söyledi.

ŞİRKETİN DÜNYANIN HER YERİNDE ŞUBESİ  VAR

İngiliz şirketi şunları ekledi:

"Onların işgal altındaki Batı Şeria'daki birçok Filistinli üreticiyle güvenilir ortaklıkları var" ve zeytinlerin bir kısmı İsrail işgali altındaki Batı Şeria, Nasıra (Filistin'in kuzeyinde) ve Yukarı Celile'deki (kuzeyde) bahçelerinden geliyor.

Şirketin şubeleri yalnızca Birleşik Krallık şehirleriyle sınırlı değil. Ülkede 200'den fazla şubesi olan şirketin, aynı zamanda İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Fransa, Lüksemburg, Avusturya, Hollanda ve Belçika, Almanya, İtalya ve İspanya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Macaristan ve Hong Kong'daki mağazalara da uzanmaktadır.

Ayrıca İsviçre, Şili, Güney Kore, Ukrayna, Hırvatistan, Singapur, Meksika, Güney Afrika, Yunanistan ve Tayland dahil olmak üzere 20'den fazla ülkede de ortak girişimleri veya lisans anlaşmaları bulunuyor.

Resmi olarak bulunduğu Arap ülkeleri (ortak lisansla) Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri) ve Lübnan. Alman veri şirketi Statista'nın verdiği bilgiye göre Emirlik'te en az 16 şubesi bulunuyor.

Şirket ayrıca İran, Pakistan, Endonezya, Vietnam ve Güney Amerika'ya da genişlemeyi planlıyor.

ArapPostası

Haber Ara