Dolar

35,1981

Euro

36,7471

Altın

2.968,65

Bist

9.724,50

Financial Times: Şirketlerin fiyat artışları, ABD'de enflasyonu tetikliyor

Merkez bankası ve Biden yönetimi yetkilileri, şirketlerin fiyat artışlarını salgın öncesi seviyelere indirme konusundaki isteksizliğinin, enflasyonu soğutma çabalarını baltalama riski taşıdığından endişe ediyor.

1 Yıl Önce Güncellendi

2024-01-22 17:31:48

Financial Times: Şirketlerin fiyat artışları, ABD'de enflasyonu tetikliyor

Şirketlerin neredeyse yüzde 60'ı bu yıl fiyatları 2020 öncesine göre daha fazla artırmayı planlıyor

Küresel ekonominin koronavirüs nedeniyle kapanmasının tetiklediği şoklar çoktan geride kalırken, ekonomi yetkilileri işletmelerin büyük ve sık fiyat artışlarını müşterilerine yansıtmaya alışmasından endişe ediyor.

Bu yıl ABD merkez bankasının (Fed) politika görüşmelerine oy verecek olan Richmond Fed başkanı Thomas Barkin, perakendecilerin evdeki temel ihtiyaç maddelerini ABD'li tüketicilere yansıtabilecekleri indirimler sunmaya zorlama yeteneklerini yeniden kazanıp kazanmadıklarını yakından inceliyor.

Barkin, Financial Times'a verdiği bir röportajda, "Kovid'den önceki 30 yıl boyunca enflasyon o kadar temellenmişti ki, şirketler herhangi bir fiyatlandırma gücüne sahip olmadıklarını düşünmeye şartlanmıştı. Küreselleşme ve uygun demografik yapınız vardı. Kimse Home Depot'a gidip fiyat artışını masaya yatırmak istemedi. Ancak artık üreticiler üstünlük sağladı." dedi.

Barkin şunları da ekledi:

“Büyük koli perakendecileri, imalatçıları daha fazla indirim yapmaya teşvik etmek için baskı yapıyor. Ancak pazarlık güçleri Kovid öncesine göre daha düşük çünkü tedarikçilerle navlun maliyetleri, işgücü maliyetleri ve küreselleşmeden kurtulma konularında hâlâ çok sayıda karşılıklı görüşmemiz var. Fiyat artışlarını sistemden çıkarmak için pazarlık yapmaları biraz zaman alacak."

ABD'nin en büyük tüketim malları üreticisi Procter & Gamble, Ekim ayındaki kazanç açıklamasında "tedarik zincirlerinde ve maliyetlerinde iş gücü enflasyonunun devam ettiğini" söyledi.

Richmond Fed ve Duke Üniversitesi'nin araştırması, şirketlerin neredeyse yüzde 60'ının bu yıl fiyatları 2020 öncesine göre daha fazla artırmayı planladığını gösterdi.

Barkın şunları söyledi:

"Yoğunlukta bir yumuşama var ve fiyatları birden fazla kez değil, yalnızca bir kez artırmayı planlıyorlar. Ama hâlâ aynı seviyede."

Barkin, tüketicilerin bu fiyat artışlarına alımları azaltarak tepki verip vermediğini takip ediyor. Harcamaya devam etmeleri halinde, faiz oranlarını son 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 ila yüzde 5,5'ten düşürmeye başlama konusunda daha isteksiz olunacak.

Fed'in Bej Kitap anketinin son baskısı, tüketicilerin fiyatlardaki değişikliklere karşı daha duyarlı hale geldiğini ortaya koydu. Yayına göre bu eğilim, "perakendecileri kar marjlarını daraltmaya ve tedarikçilerinin fiyatları artırma çabalarını geri püskürtmeye zorladı".

Bakkal sektörü uzmanları, Alman indirim zincirleri Aldi ve Lidl'in yükselişini tüketicilerin değere odaklanmasının bir işareti olarak gösteriyor.

FİYAT ARTIŞLARI ENFLASYONU TETİKLİYOR

Yine de Barkin'in korkuları, küresel merkez bankacıları arasında, dünyanın Uluslararası Ödemeler Bankası'nın yüksek enflasyon olarak adlandırdığı, fiyat artışlarının o kadar yaygın hale geldiği ve daha fazlasını doğurduğu bir rejime geçtiğine dair daha geniş bir endişeye işaret ediyor.

Veriler, rekabetin ve büyük perakendecilerin pazar gücünün fiyatları az çok sabit tuttuğu gazlı içecekler gibi ürünlerin artık enflasyona duyarlı hale geldiğini gösteriyor.

Şu anda Dreyfus ve Mellon'da çalışan eski Federal Reserve ekonomisti Vincent Reinhart, "Küreselleşmenin artmaya devam ettiği, yirmi yıldır düşük fiyatlarla ilgilenen eğitilmiş bir nesil vardı. Salgınla birlikte o masumiyeti kaybettiniz. Bir kez kaybolunca kolayca geri dönebileceğinizi sanmıyorum.” dedi.

Danışmanlık şirketi Price Dimensions'ın kurucusu Jon Hauptman, büyük üreticilerin indirim karşılığında perakendecilere kredi sunduğu bir modelden uzaklaşıldığını fark etti.

“Tarihsel olarak tüketim ürünleri şirketleri perakendecilere indirim karşılığında ticaret finansmanı teklif ediyordu. Ancak bu artık aynı ölçüde gerçekleşmiyor” diyen Hauptman, "şirketlerin yalnızca belirli müşteri türlerine indirim sunmaya istekli olduklarını, harcadıkları paranın lazer odaklı bir şekilde hedeflendiğini giderek daha fazla görüyoruz." ifadesini kullandı.

Süt ve yumurta gibi bazı temel gıda maddelerinin fiyatları 2022'deki en yüksek seviyelere göre düştü.

FT Michigan Ross anketinin Ocak sayısı, seçmenlerin yarısından fazlasının Biden döneminde durumlarının daha da kötüleştiğine inandığını gösterdi. Ankete katılanların yüzde 40'ından fazlası, fiyatların hâlâ yükselmesinin üç ana nedeninden biri olarak Demokrat yönetiminin politikalarını görüyor; bu neden, katılımcıların yüzde 57'sinin yüksek enflasyondan yararlandığına inandığı büyük şirketlerden sonra ikinci en büyük neden sayılıyor.

ABD Hazinesi, ücretlerin artık ortalama Amerikalının karşıladığı fiyatlardan daha hızlı arttığını defalarca vurguladı. Ancak Barkin'in Atlanta Fed'deki mevkidaşı Raphael Bostic , bu ayın başlarında Financial Times'a verdiği röportajda, gıda gibi kalemlerin artan fiyatlarının hala ülkenin ruh hali üzerinde baskı oluşturduğuna inandığını söyledi.

Bostic, "Herkes markete gittiğinde aynı miktarda parayla aynı miktarda eşya alamadığını fark etti. Artık enflasyon yavaşladığı için krizin tırmanması o kadar da aşırı değil. Ancak fiyatlar hala birçok duruma göre daha yüksek. Bunlar salgının başlangıcındaydı ve bu durum hala insanların üzerinde baskı yapıyor." dedi.

FinancialTimes

Haber Ara