Makalede, “Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni müttefikleri ve düşmanları olduğu için ittifakı yönetmek artık daha zor” denildi.
Makalede birliğin üyelerinin çıkarlarına hizmet etmesi gerektiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: “NATO 75 yaşına girdi. Liderleri Temmuz ayında Washington'da bir araya geldiklerinde bu kadar uzun süre dayanabilmiş olmalarını kutlayacaklar. Ancak bir ittifakın gerçekten başarılı olabilmesi için hayatta kalmaktan daha fazlasını yapması gerekir. Aynı zamanda üyelerinin çıkarlarına da hizmet etmesi gerekir. NATO'nun tarihi, ABD ve Avrupa askeri gücü arasındaki büyük eşitsizliklere, artan müttefik sayısına, farklılaşan çıkarlara ve genişleyen coğrafi kapsama rağmen bunu yapmak için verilen bir mücadelenin öyküsüdür.”
FP: NATO BİRLİĞİ GEÇİCİ OLABİLİR
Bugün NATO müttefiklerinin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı karşısında birleşmiş olduğunu belirten FP a çok daha büyük bir ittifakı daha karmaşık bir jeopolitik ortama uygun hale getirecek düzenlemeler yapılmazsa birliğin çökebileceği uyarısında bulundu.
Makalede NATO'nun tarih içindeki gelişimi ele alınarak, “NATO, tarihinin son dönemlerinde yaşadığı bölünmelerden kurtulacaksa, Avrupa'nın Rusya'dan gelen tehdidi diplomatik ve askeri olarak karşılama görevini çok daha fazla üstlenmesi gerekecektir” denildi.
Beyaz Saray'ın Asyalı kilit müttefiklerini yaklaşan NATO zirvesine katılmaya davet ettiği belirtilen makalede, “En önemlisi NATO, Çin'in Rusya ile olan anlaşmasından geri çekilmesini istemeli, Rusya'yla daha da yakınlaştığını görmemeli” denildi.
Kaynak: foreignpolicy.com