Macron, Avustralya, İngiltere ve ABD (AUKUS) üçlü güvenlik anlaşmasını yerle bir eden açıklamada bulundu. Macron, Avustralya'yı nükleer denizaltı tedarik etmenin savunulamaz olacağı konusunda uyardı.
Tayland'daki APEC CEO Zirvesi'nde konuşan Macron, Avustralya'nın ABD'yi tercih ederek bir düzine dizel motorlu denizaltı inşa etmek için Fransa ile yaptığı sözleşmesini bozduktan sonra İngiltere yapımı nükleer denizaltılarla Çin'e karşı "nükleer çatışmaya" girdiğini iddia etti.
Macron, Avustralya'nın Fransa ile olan denizaltı sözleşmesini feshederek Çin ile "nükleer çatışmaya" girdiğini öne sürdü.
Macron'a göre, Avustralya'nın Fransa ile ilk anlaşması "nükleer enerjili denizaltılar olmadığı için Çin'le karşı karşıya gelmiyordu. Fakat [eski] Başbakan [Scott] Morrison tarafından yapılan seçim tam tersiydi, yeniden nükleer çatışmaya giriyordu" dedi.
Fransız lider Cuma günü Bloomberg'e AUKUS anlaşmasının "bizim için büyük bir sıkıntı sinyali" olduğunu söyledi ve bunun Canberra'nın askeri tedarik zincirlerini güvenilmez hale getireceğini ve AUKUS'un taahhütlerini "teslim etmeyeceğini" savundu.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese AUKUS anlaşmasından çekilmeyi planlamadığını söylemesine rağmen, Fransa cumhurbaşkanı Paris'in hala Avustralya için denizaltı inşa etmeyi düşünebileceğinin sinyalini verdi. Macron, "AUKUS düzenlemelerine devam ediyoruz, bu konuda belirsiz bir şey yok." dedi.
Macron'un Çin'le “nükleer çatışma” iddialarına ilişkin olarak Avustralya Başbakanı, mevkidaşının “kendisi gibi görüşlerini çok açık sözlü bir şekilde ortaya koyma hakkına sahip olduğunu” belirtti.
Fransa-Avustralya ilişkileri, 2021'in sonlarında Morrison'ın ABD ve İngiltere ile bir anlaşma lehine Fransa ile 58 milyar dolarlık bir denizaltı sözleşmesini iptal etmesiyle gerilmişti. Macron, Morrison'ı anlaşma hakkında kendisine yalan söylemekle alenen suçlamışı, eski Başbakan ise bu iddiayı yalanlamıştı.
Russian Today