Fransa Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu hamleleri ve Çarşamba günü Ürdün Vadisi'nde binlerce dönümlük arazi ilan edilmesini "şiddetle kınadığını" söyledi. İsrail medyasına göre açıklamada, Batı Şeria ve bölgenin istikrarına yönelik sonuçları nedeniyle bu hamlelerin "son derece ciddi" olduğu belirtildi. Fransa, İsrail'in Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Filistin Topraklarını sömürgeleştirmesinin uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini söyledi. "Adil ve kalıcı bir barışın önünde büyük bir engel olmasının yanı sıra, bu politika, yerleşimcilerin Filistin halkına karşı uyguladığı şiddet arttıkça sahadaki gerilimleri de artırıyor" denildi.
Kanada da hareketin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyleyerek İsrail rejimini kararları geri almaya çağırdı. Kanada dışişleri bakanlığı X üzerinden yaptığı açıklamada, Filistin Yönetimini mali açıdan zayıflatmak ve yerleşim yerlerini genişletmek gibi tek taraflı eylemlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.
Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in ofisinden geçen ay yapılan açıklamada, güvenlik kabinesinin Batı Şeria'nın kuzeyinde Evyatar, Batı Şeria'nın merkezinde Sde Efraim ve Givat Asaf ile bölgenin güneyinde Heletz ve Adorayim'in yasallaştırılmasını onayladığı belirtildi. Batı Şeria'da binlerce yeni yerleşim evinin geliştirilmesi planlarını da onaylamıştı.
Avrupa Birliği de bu hareketi "barış çabalarını baltalamaya yönelik başka bir kasıtlı girişim" olarak eleştirirken, Almanya bunu "rahatsız edici ve alaycı" olarak nitelendirdi.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi üyesi Wasel Abu Youssef, bu hamlenin Filistinlilere karşı bir "soykırım savaşı" yürütmeyi amaçladığını söyleyerek, yerleşimlerin "tüm uluslararası kararları ihlal eden yasadışı koloniler" olduğunu ekledi.
Kaynak: Mehr news