Dünyanın çeşitli bölgeleri, gece gökyüzünü süsleyen ikinci bir gün batımına benzeyen garip ve çok parlak bir ışık gösterisine tanık oluyor.
24 Mart'a kadar sürecek olan ışık gösterisinin gün batımından yaklaşık bir saat sonra ufukta yükselen “Işık Piramidi” olarak biliniyor.
‘Işık Piramidi'nin gün batımından uzun bir süre sonra gelmesine rağmen gökyüzünü ışıkla doldurmasına “sahte alacakaranlık” takma adı verildi.
Bu fenomen ayrıca “Zodyak Işığı" adını taşır ve şartlar uygun olmadıkça gökyüzünde görülemez.
Zodyak Işığı, sabah güneş doğmadan önce veya akşam battıktan hemen sonra, ufukta Güneş'in yakınından gökyüzüne doğru yükselen, hemen hemen üçgen şeklindeki sönük ışıktır. En güzel gözüktüğü zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Zodyak Işığı'nın gökyüzünde soluk ve parlayan bir piramit olarak belirdiğini belirten ünlü Accuweather web sitesine göre; Işık piramidi aslında iç güneş sistemine dağılmış bir toz diskinden yansıyan güneş ışığı.
Zodyak Işığı'nın sadece yılda iki kez görüldüğünü belirten Kuzey Yarımküredeki gözlemciler; birincisi Şubat sonlarında veya Mart ayının başında, ikincisi de Eylül ayının sonlarında güneşin doğuşundan sonra görebileceğini söyledi.
Işık gösterisinin Sonbahar mevsiminde şartlar uygun olduğunda, şafaktan hemen önce görüldüğü için, “sahte şafak” olarak da adlandırılıyor.
Kaynak: The Sun