“Gazprom, Türkiye’den sonra Polonya’yı da kaybedebilir”
Polonya haber portalı Biznes Alert, Rus doğal gaz şirketi Gazprom’un, yüksek fiyatlar yüzünden Türkiye'den sonra Polonya'yı da kaybedebileceği uyarısında bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2020-09-05 07:54:29

Güncelleme Tarihi: 2020-09-05 07:54:29

Polonya haber portalı Biznes Alert, Rus doğal gaz şirketi Gazprom'un, yüksek fiyatlar yüzünden Türkiye'den sonra Polonya'yı da kaybedebileceği uyarısında bulundu.

Rus gaz şirketi Gazprom, Türkiye pazarını yavaş yavaş kaybediyor. Bu yıl Rusya'dan Türkiye'ye gaz arzının hacmi, geçen yüzyılın doksanlı yıllarına kadar düşebileceği, Türk Akımı boru hattının da yarı boş kalabileceği öne sürüldü.

Gazprom, 2019 yılı sonunda 31,5 milyar metreküp kapasiteli ve 7 milyar euro değerinde Türk Akımı doğalgaz boru hattının yapımını tamamladı. Ancak 2015 yılından itibaren Rusya'nın Türkiye'ye doğalgaz ithalatında düşüş eğilimi var.

Rus haber sitesi ‘Topcor'un haberine göre; 2019'da Türklerin Rus "mavi yakıtı" satın alma hacmi 43,4 milyar metreküptü, bu da 2013'e göre daha az. Rusya ile Türkiye arasındaki gaz ilişkileri, bir Rus savaş uçağının vurulmasından sonra sekteye uğramıştı. Ardından Ankara, Rusya Federasyonu'ndan gelen gaza olan bağımlılığını azaltmak istediğine karar verdi.

Türkiye, iki LNG terminali inşa etti ve Azerbaycan'dan gaz ithalatını artırdı. Türk yetkililer, Gazprom ile yapılan sözleşmelerin serbest piyasada bulunanlardan daha pahalı olduğu uzun vadeli BOTAŞ sözleşmelerini özel şirketlere devrederek gaz piyasasını özelleştirdi. Gazprom, bu şirketlere bir indirim yapmak zorunda kaldı ve Türkiye'ye tedarikinin karlılığını düşürdü.

Türkiye Cumhuriyeti'nde Gazprom için en büyük sorun, gaz fiyatı. Rusya Federasyonu, BOTAŞ gazını 2020'nin ilk çeyreğinde 1000 metreküp başına 257 dolardan, ikinci çeyrekte 228 dolardan teklif etti. Bu yılın ikinci çeyreğinde, Avrupa'da spot gaz fiyatları 100 doların altındaydı. Türkiye, ikinci çeyrekte 1000 metreküp ortalama 63 dolardan sıvılaştırılmış yakıt ithal edebildi. Bu nedenle LNG, büyük ölçüde Rus gazının yerini aldı.

Ruslar açısından Karadeniz'de yılda 320 milyar metreküp olarak tahmin edilen ve Türkiye'ye 5-8 milyar metreküp yıllık yakıt verecek olan gaz yataklarının keşfedilmesi durumu daha da kötüleştirebilir.

Benzeri bir süreç, 2022'de Yamal'dan gaz nakli sözleşmesinin sona erdiği Polonya pazarında da gerçekleşebilir. Swinoujscie'deki LNG terminali aracılığıyla olası bir tedarik çeşitlendirmesi ve Baltık Boru doğalgaz boru hattının inşasının yanı sıra Gdansk Körfezi'nde yüzer bir yeniden gazlaştırma tesisinin işletmeye alınmasından sonra, Polonya gaz piyasası özelleştirilecek. Türkler gibi Polonyalılar da akaryakıta farklı yönlerden erişebilecek ve spot satın alma imkanına sahip olacak. Dolayısıyla Gazprom, Türkiye'den sonra Polonya'yı da kaybedebilir.

Kaynak: Topcor