Kentin yaklaşık 180.000 sakini var ve bunların çoğu aslen eski Sovyetler Birliği ve Etiyopya'dan gelenlerden oluşuyor.
Arapça'da "Aşkalan" olarak bilinen bu şehir, 5.000 yılı aşkın geçmişiyle dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Adının "ağırlık" kelimesinin semitik kökünden ve dolayısıyla İsrail'in para birimi "şekel"den geldiğine inanılıyor.
Aşkelon'dan ilk kez MÖ 1.900 civarında Mısır metinlerinde ve daha sonra İbranice olarak İncil'in Yeşu Kitabında bahsediliyor. Peygamber Efendimiz'in bir hadislerinde de ahir zamanda "savunma savaşlarının en iyisi Aşkalan'da olacaktır" dendiği belirtilmektedir.
1948'de Aşkelon'daki 10.000 Filistinlinin çoğu Gazze'ye sürüldü.
7 Ekim'de Filistinlilerin Gazze Şeridi yakınlarındaki işgalci İsrail mahallelerine düzenlediği ve yaklaşık 1.400 İsraillinin ölümüne yol açan saldırıdan bu yana Aşkelon, bölgeden atılan çok sayıda roket ve füzeyle vuruldu. Şehre 340 serpinti alanı ve 180 doğrudan isabetle 1.000'den fazla roket ateşlendi.
Bu, İsrail topraklarına atılan tüm Filistin roketlerinin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve 200'den fazlası 14 Ekim'de bir saatliğine yalnızca Aşkelon'a fırlatıldı.
Bu süreçte Gazze'de İsrail'in aralıksız bombardımanı 7.300'den fazla Filistinliyi öldürdü ve kıyı bölgesindeki elektrik, iletişim, yiyecek ve su kesildi.
HİÇ BİR YERDE İNSAN KALMADI
Aşkelon'un en eski mahallelerinde 40.000 sakinin barınacağı yer yok. Yaşlılar ve küçük çocuklu aileler, roket saldırılarımdan önce alarmın verdiği 10 saniye içinde barınaklara ulaşamıyor.
Artık kentte kalan önemli işyerlerinin sahipleri burayı hayalet kasaba olarak tanımlıyor.
Plajın yanındaki restoranın sahibi Eli Gutman, "Sokaklarda kimse yok. Öğleden sonraları birkaç dükkan hâlâ kapalı ve insanlar kendilerini evlerine kilitliyor. Cesetleri, yıkılan evleri, arabaları, mülklere verilen zararları her yerde görmek mümkün." dedi.
Ancak Aşkelon, çatışmalardan etkilenen ve hükümetten tazminat almaya hak kazanan topluluklar arasında sayılmıyor. Ayrıca sakinlerinin Çarşamba gününe kadar tahliye edilmemesi de bölge sakinleri ve Belediye Başkanı Tomer Glam tarafından öfke ve hayal kırıklığı ile karşılandı.
Tahliyeden bir gün önce Aşkelon çoktan boşaltılmış gibi görünüyordu.
Telefon mağazası dışında tüm mağazalar kilitlendi. Belediye binasının girişinde, sığınma evinin girişine çok yakın bir yerde oturan Rami, gelenlere binada kendilerini kabul edecek kimsenin olmadığını söyledi.
Bir muhafız komutanı, yalnızca acil ihtiyaçları olan kişilerin içeri girebileceğini söyledi.
Aşkelon doğumlu 33 yaşındaki üç çocuk babası Amichai, "Orası çok tehlikeli. Evlenmeden önce birkaç yıl ABD'de yaşadım. Kendi isteğimle dönmüş olmama, ülkeyi ve Aşkelon'u sevmeme rağmen, eşimin ve küçük çocuklarımın baskı altında olduğunu gördüğüm anlar oluyor. En azından bir süreliğine buradan tekrar ayrılmam gerektiğini düşünüyorum." dedi.
Belediye başkanı Glam, MEE'ye şehri desteklemek için daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.
"Koruma boşluklarını doldurmalı; çoğu çocuk olan kaygı mağdurlarına müdahale etmek için bir dayanıklılık merkezi kurmalı; Gazze'yle yaşanan her çatışma turunda ciddi bir ekonomik darbe alan şehirdeki işletmelere yardım etmeliyiz; bunlardan bazıları hayatta kalamaz. Bir sonraki çatışmada eski mahalleleri korumaya yönelik programları teşvik edin ve şirketleri ve fabrikaları bölgeye çekin" dedi.
"Bütün bu projeleri hayata geçirebilmek için hükümetin yanımızda olmasına ihtiyacımız var."
Geçen hafta Glam, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya tüm bunları özetleyen bir mektup gönderdi.
Glam, "Aşkelon İsrail'in en çok bombalanan şehri olarak kabul edilse de Sderot ve Gazze Şeridi'ni çevreleyen bölgenin haklarıyla eşit miktarda destek alamıyoruz."
Sanayi alanları da her zamankinden daha boş.
Zırhlı kapı üreticisi Rav Bariah'ın başkanı ve sahibi Shmuel Donnerstein, bu hafta fabrikasına toplam 580 işçiden yalnızca 100'ünün geldiğini söyledi.
İşletme sahiplerine tazminat ödenmesini de içeren acil ekonomik düzenlemeler, Gazze Şeridi'nden 7 km'ye kadar olan toplulukları kapsıyor. Aşkelon, sanayi alanının önemli bir kısmı olan 7 km'lik menzil içinde olmasına rağmen 200 metrelik bir mesafe nedeniyle bu yardımı alamıyor.
Kaynak: MEE