Bal, vücuttaki pek çok faydası nedeniyle yüzyıllardır bilinen bir süper besindir. Antioksidan içeriği ve besinlerdeki zenginliği onu çeşitli patolojilerin tedavisi için önerilen bir anti-inflamatuar yapar. Bununla birlikte, piyasada birkaç versiyonu vardır ve satın almaya karar vermeden önce, gerçeği kompozisyonundaki yanlıştan ayırmak bazen kolay değildir. Biri saftır ve çeşitli faydalar sağlarken, diğeri çok daha tatlıdır ve aynı erdemlere sahip olmaktan uzaktır. Sahte bal ile gerçek balı nasıl ayrıt edeceksiniz? İşte bunu haberimizden öğrenin!
Saf bal, doğanın ana meyvesi olan arılar tarafından doğrudan üretilir! Mineral ve enzimlerle doludur. Genellikle bunu "doğal" veya "organik" etiketiyle birlikte bulacaksınız, ancak bileşenlerden emin olmak için etiketlerdeki malzemeleri okumaya dikkat etmelisiniz.
İşte balınızın kökenini kontrol etmenin ve gelecekteki satın alımlarınızda doğru seçimleri yapmanın 11 etkili yöntemi. Bu, saf balın sunduğu en iyi besinlerin yanı sıra antibakteriyel, antifungal ve antioksidan etkilerinden yararlanmak için önemlidir.
"Sahte bal" nedir?
"Sahte bal", çoğu zaman fruktoz, nişasta, meyve suyu, şeker ve glikozun az çok konsantre bir karışımı olan şirketler tarafından yapay olarak üretilen endüstriyel baldır ve faydaları versiyonuna göre çok daha azdır.
Balın saflığını kontrol etmenin ilk yönlerinden biri viskozitesidir. Nitekim endüstriyel bal tatlandırıcı içeriği nedeniyle doğada oldukça yapışkan ise, saf bal yapışkan değildir ve parmaklarda bu yapışkan etkiyi bırakmaz. Bu nedenle ayırt etmek kolaydır. Doku
Saf bal, dokunulamayacak kadar kalın yoğun bir dokuya sahipken, sahte bal daha sıvıdır ve bu nedenle daha hızlı dökülür. Bir miktar parmağın üzerine koyarak ve akış hızını gözlemleyerek testi yapmak mümkündür. Bu, söz konusu balın doğasını oldukça anlatmalıdır.
Saf bal, özellikle portakal çiçeği, nane veya lavanta gibi elementlerden oluşuyorsa, genellikle hoş bir kokuya sahip çiçek kokusu yayar. Dahası, endüstriyel balın hemen hemen hiç kokusu yoktur veya biraz ekşi ipuçları çıkabilir. Hızlı bir koku alma testi, gerçeği yanlıştan hızla tespit edecektir. Sıcaklık
Ateş testinde, gerçek bal karamelize bir sos oluşturacak şekilde koyulaşma eğilimindeyken, sahte bal köpükler oluşturacak ve aslında karamelize olmadan kabarcıklar oluşturacaktır. Bu ayrımlar, ikisi arasında ayrım yapmada faydalıdır.
Bir dilim ekmeği saf balla yayarsanız, bir dakikadan daha kısa bir süre içinde hamur üzerinde hızla sertleşir ve kurur, karıştırılmış bal ise ekmeği ıslatır ve kurumadan nemlendirir. Çözülme
Doğal bal suda çözünmez ve bunun yerine bu elementle karıştırılırsa bardağın dibine çöker. Öte yandan, sahte bal suda daha kolay çözünür ve genellikle suda neredeyse anında iz bırakmadan kaybolur ki bu da safsızlığıyla eş anlamlıdır.
Bala yanan bir kibrit tutmaya çalışın, eğer bal saf ise, yüzeyinde kıvılcımların yankılandığını göreceksiniz, eğer kirlenmişse alev çok kolay bir şekilde sönecektir. Safsızlıklar
Akupunktur uzmanları tarafından satılan organik bal, genellikle sağlığa tamamen zararsız olan ve tehlikesiz olarak tüketilebilen küçük parçacıklarla (polen, arı gövdesi, arı kovanı parçası ...) karıştırılır. Endüstriyel bal çok daha şeffaf ve homojen görünecek.
Saf balın tadı hafiftir ve birkaç dakika tüketildikten sonra dağılır; sahte bal çok daha tatlı olma eğilimindedir ve belirgin tadı ağızda daha uzun süre kalmasına neden olur. Bu genellikle asla başarısız olmayan bir ipucudur! Emilim
Doğal bal, kurutma kağıdı veya kumaş üzerine konursa, onlar tarafından emilmeyecek ve gözeneklerine nüfuz etmeyeceği için leke bırakmayacaktır. Endüstriyel bal ise bu elementler tarafından çabucak emilecek ve üzerinde ıslak bir iz bırakacaktır.
Şüpheniz varsa, satın almadan önce bal etiketini dikkatlice okuyun. İkincisinin tek bileşen olarak belirtmesi gerekiyor. Ancak şirketler suni tatlar, pekmez, şeker, katkı maddeleri ekliyor… Bu da artık bal tadı vermiyor!
Kaynak: Santeplusmag