Gezegenin çoğu yerinde geceler, gündüzden daha hızlı ısınıyor
Bilim insanları, küresel ısınmanın neden olduğu değişen bulut örtüsü nedeniyle gezegenin çoğu yerinde gecelerin, gündüzden daha hızlı ısındığı konusunda uyardılar.

Oluşturma Tarihi: 2020-10-06 13:08:13

Güncelleme Tarihi: 2020-10-06 13:08:13

Bilim insanları, küresel ısınmanın neden olduğu değişen bulut örtüsü nedeniyle gezegenin çoğu yerinde gecelerin, gündüzden daha hızlı ısındığı konusunda uyardılar.

Exeter Üniversitesi'nden araştırmacılar, 1983'ten 2017'ye kadar dünya çapında saatlik sıcaklık, bulut örtüsü, nem ve yağış kayıtlarını inceledi.

Tüm dünya yüzeylerinin yüzde 53'ünde gece ısınması, gündüz ısınmasından daha yaygın olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar gece sıcaklıklarının, dünya yüzeyinin yarısından fazlasının üzerinde, iklim değişikliğinden kaynaklanan gündüz sıcaklıklarına kıyasla karakteristik olarak yaklaşık 0,25 ° C olan ortalamanın orantısız bir şekilde daha sıcak olduğunu dikkat çekti.

İngiliz araştırmacılar, gece yüksek sıcaklıkların, bitki örtüsünün büyüme hızı üzerinde "potansiyel olarak önemli etkilere" sahip olabileceği konusunda uyardı.

Bilim insanları, 30 yılı aşkın bir süredir gözlemledikleri ısınmanın asimetrisinin öncelikle bulut örtüsündeki değişikliklerden kaynaklandığına inanıyor.

Bulutlar, gündüzleri gezegenin yüzeyini soğutur; ancak geceleri sıcak tutar; bu da geceleri sıcaklıkların yükselmesine neden olur.

Aksine, bulutların olmaması gün içinde yüzeye daha fazla sıcaklık girmesine izin verir, ancak bu ısı geceleri kaybolur.

Exeter Çevre ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü'nden baş yazar Dr. Daniel Cox, daha yüksek bir gece sıcaklığının iklim nemindeki artışla ilişkili olduğunu belirterek, "Bunun bitki büyümesi ve böcekler ve memeliler gibi türlerin etkileşimi üzerinde önemli sonuçları olduğu kanıtlandı" diye açıkladı.

Tersine, daha yüksek gündüz sıcaklıklarının daha kuru koşullarla ve daha yüksek seviyelerde genel ısınma ile ilişkili olduğunu ve bu da türlerin ısı stresi ve kuraklığa maruziyetini artırdığını gösterdiler.

Bilim insanları aşırı gündüz ve gece sıcaklıklarının yanı sıra bulut örtüsü, nem ve yağıştaki farklı değişim oranlarını göstermek için simülasyonlar oluşturdu.

Gerçek verileri simülasyonlarıyla karşılaştırarak, iklim değişikliğinin küresel sıcaklıklar ve bulut örtüsü seviyesi üzerindeki etkisini izleyebildiler.

Çalışma ekibi ayrıca aynı 30 yıllık dönemde bitki büyümesi ve yağıştaki değişiklikleri inceledi ve gündüz ve gece büyüme oranlarında farklılıklar buldu.

Geceleri artan küresel ısınma, muhtemelen güneşi engelleyen bulut örtüsünün artması nedeniyle daha fazla yağmur yağdığı için bitki örtüsünün daha az büyümesine neden oldu.

Bitki örtüsünün büyümesi, günlerin sıcaklıkları arttıkça yağış eksikliği nedeniyle sınırlı kalmıştır.

Kaynak: Daily Mail