Güneş sisteminde kaç gezegen vardır?
Galaksimiz Samanyolu'nun, çoğu bir yıldızın yörüngesinde bulunan yaklaşık 100 milyar gezegene ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor.

Oluşturma Tarihi: 2020-12-27 09:10:34

Güncelleme Tarihi: 2020-12-27 09:10:34

Evrendeki galaksi sayısı insanlar tarafından büyük ölçüde bilinmiyor. Aslında, bilim insanları sonsuz sayıda galaksi olabileceğini tahmin ediyor. Galaksimiz Samanyolu'nun, çoğu bir yıldızın yörüngesinde bulunan yaklaşık 100 milyar gezegene ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor. Yakın geçmişte, gökbilimciler galaksimizde bazıları Dünya benzeri özellikler gösteren yüzlerce gezegen keşfettiler. Güneş sistemimiz güneşten, sekiz gezegen ve onların uydularından ve birkaç küçük güneş sistemi gövdesinden oluşur. 

Daha önce Plüton, Güneş Sistemindeki dokuzuncu gezegen olarak kabul ediliyordu. Bununla birlikte, 2006'da Plüton, "cüce gezegen" statüsüne indirildi. Gezegen olmak için, bir nesnenin sadece Güneş'in etrafında dönmesi değil, aynı zamanda yerçekiminin neden olduğu yuvarlak bir şekle sahip olması için yeterli kütleye sahip olması gerekir.

Güneş Sistemindeki gezegenler aşağıdaki gibidir: 

  • Merkür

  • Merkür, güneşe en yakın gezegendir. Aynı zamanda güneş sistemimizdeki en küçük gezegendir. Merkür, 88 günde güneşin etrafında tam bir dönüş yapar. 1.516 millik ekvator yarıçapına sahip bir gezegendir. İlginçtir ki, Merkür'ün bir atmosferi yoktur. Bu, Cıva üzerindeki sıcaklığın gündüz 840 ° F'den gece eksi 275 ° F'ye kadar dalgalanabileceği anlamına gelir!

    Merkür'ün yörüngesi oval şekillidir. Bazı durumlarda, Merkür Dünya'dan görülebilir.

  • Venüs

  • Venüs, güneşe en yakın ikinci gezegendir. Aynı zamanda ortalama sıcaklığı 863 ° F olarak en sıcak gezegendir. Venüs'ün atmosferi yoğundur ve sıcak havayı içine hapseder. Venüs, Dünya'nın en yakın komşusudur.

    Venüs, güneş sistemindeki herhangi bir gezegenin en uzun dönüş ve dönüş sürelerine sahiptir. Venüs'ün güneş etrafında dönmesi 224,7 Dünya günü sürer. Venüs'ün kendi ekseni üzerinde dönüşü o kadar yavaştır ki, tek bir dönüşü tamamlamak 243 Dünya gününe eşdeğerdir, bu da Venüs'teki tek bir günün bir yıldan daha uzun olduğu anlamına gelir.

  • Dünya

  • Dünya Gezegeni, yaşama ev sahipliği yaptığı bilinen tek gezegendir. 365.256 günde bir güneşin etrafında bir devrimi tamamlar. Güneşten 92.955.820 mil uzakta ve güneşe en yakın üçüncü gezegendir.

    Dünya'nın oluşumunun 4,54 milyar yıl önce başladığı tahmin ediliyor. Toplam yüzölçümü 196.940.000 mil kare olup, bunun yüzde 71'i su ile kaplı, yüzde 29'u ise karadır. Dünya'nın atmosferi yaşamı yaşanamaz alanlardan korur, bizi zararlı radyasyondan korur ve havayı kontrol eder. Dünya, Güneş Sistemindeki en yoğun gezegendir.

  • Mars

  • "Kızıl gezegen" olarak da bilinen Mars, güneş sistemindeki dördüncü gezegenin yanı sıra ikinci en küçük gezegendir. Tıpkı Dünya gibi sağlam bir yüzeye sahiptir, ancak atmosferi incedir.

    Mars, Dünya'nın yarısı büyüklüğündedir ve güneşten 143.000.000 mil uzaklıktadır. Mars, parlak yüzeyi nedeniyle bazen akşamları Dünya'dan görülebilir. Düşük atmosferik basınç nedeniyle gezegenin yüzeyinde sıvı su bulunmaz. Araştırmacılar, Mars'ta bir zamanlar yaşamın var olma olasılığını inceliyorlar. Bilim adamları, gezegenin kutuplarındaki buz kapaklarının sudan oluştuğuna ve güney kutbundaki buzun eritilirse gezegenin yüzeyini 36 ft derinliğe kadar dolduracağına inanıyor.

  • Jüpiter

  • Jüpiter, güneş sistemindeki beşinci ve en büyük gezegendir. Satürn, Uranüs ve Neptün ile birlikte Jüpiter, Güneş Sisteminin gaz devlerinden biri olarak kabul edilir. Jüpiter'in kütlesi, diğer gezegenlerin toplam kütlesinin 2,5 katıdır. Araştırmacılar Jüpiter'in çekirdeğinin katı olduğuna inanmasına rağmen, katı bir yüzeye sahip olmadığı anlamına gelen gazlı bir gezegendir. Jüpiter o kadar büyük ki, içine 1.300 Dünya sığabilir.

    Jüpiter'in atmosferi şiddetlidir. Rüzgar hızı, yeryüzündeki beşinci kategori kasırganın iki katı olan ortalama 340 mil / saat hızla ilerler. Gezegende görülmesi zor toz parçacıklarından yapılmış üç halka var. Jüpiter'in güneşin etrafında bir dönüş yapması 12 Dünya yılını alır.

  • Satürn

  • Satürn, Jüpiter'den sonra güneş sistemindeki en büyük ikinci gezegendir. Tıpkı Jüpiter gibi gazlı bir gezegendir ancak dokuz sürekli halkası ve kayalardan ve buzdan yapılmış birkaç halkası vardır. Güneş sistemindeki en güzel gezegen olarak kabul edilir ve hidrojen ve helyumdan oluşur.

    Satürn'ün çapı, Dünya'nınkinin dokuz katıdır. Hacmi 763,5 Dünya'nın hacmine, yüzeyi 83 Dünya'ya eşittir. Ancak, Dünya'nın kütlesinin yalnızca sekizde biri ağırlığındadır. Satürn'ün 53'ü isimlendirilmiş yaklaşık 150 uydusu vardır.

  • Uranüs

  • Uranüs, güneş sistemindeki en büyük üçüncü gezegendir. Yüzeyi donmuş bir bileşenden oluşur ve bu nedenle bir buz devi olarak kabul edilir. Ancak atmosferi hidrojen ve helyumun yanı sıra metan, amonyak ve su gibi diğer “buzlar” dan oluşur.

    Güneşten en uzak gezegen olmasa da, −224 ° C'ye ulaşan sıcaklıklarla en soğuk olanıdır. Uranüs, çekirdeğinden ısı yaymayan tek gezegendir. Uranüs güneşten yaklaşık 2 milyar mil uzaktadır.

  • Neptün

  • Neptün, güneşten en uzak gezegendir. İlk olarak, onu keşfetmek için normal gözlem yapma yöntemi yerine matematiksel tahminler kullanan Galileo tarafından sabit bir yıldız olarak kabul edildi. Güneşten yaklaşık 2,8 milyar mil uzakta ve her 164,8 Dünya yılında bir güneşin etrafında bir dönüşü tamamlıyor.

     Neptün, 1846'da keşfedildiğinden beri 2011'de ilk devrimini tamamladı. Bilinen 14 uydusu vardır ve en büyüğü Triton'dur. Atmosferi hidrojen ve helyumdan oluşur. Güneş sistemindeki en rüzgarlı gezegendir ve Dünya'nın ortalama rüzgar hızının dokuz katına sahiptir. Son zamanlarda NASA, Neptün'ün akan nehirlere ve sıvı metan göllerine sahip olduğunu keşfetti.

    Kaynak: Worldatlas