Dolar

34,5475

Euro

36,0128

Altın

3.005,06

Bist

9.549,89

Güney Kafkasya'nın yeni bir haritası çizildi: Kim kazanır?

Rusya Devlet Başkanı Putin başkanlığında 11 Ocak’ta Kremlin’de düzenlen ve Azerbeycan Devlet Başkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakan’ı Paşinyan’ın katıldığı üçlü Dağlık Karabağ zirvesinin yankıları sürüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-14 14:16:10

Güney Kafkasya'nın yeni bir haritası çizildi: Kim kazanır?

Rusya Devlet Başkanı Putin başkanlığında 11 Ocak'ta Kremlin'de düzenlen ve Azerbeycan Devlet Başkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakan'ı Paşinyan'ın katıldığı üçlü Dağlık Karabağ zirvesinin yankıları sürüyor.

Zirvenin sonuçlarını ve Kafkasya'da yeni çizilen harita hakkında değerlendirmelerde bulunan Azerbaycanlı ekonomist Natig Jafarli, Mehri Koridoru'nun önemini değinerek, “Mehri Koridoru, gelecekte bölge ülkelerini birbirine bağımlı hale getirecek. Diğer bir deyişle, ne Ermenistan ne de Rusya'nın ek bir etki fırsatı olmayacak. Mehri koridorunda bir sorun olursa Azerbaycan da kuzeyden ulaşım koridorunda sorun yaratabilir. Bu karşılıklı bağımlılık, bölgesel kalkınma için koşullar yaratacaktır” dedi.

Azeri ekonomist Natig Jafarli, Azerbaycan'ı bir lojistik merkez haline getirmek için uzun yıllardır pek çok çalışma yapıldığını söyledi.

“Rus Kommersant gazetesi, Ermenistan ve Azerbaycan arasında mutabık kalınan demiryolu dahil olmak üzere ulaşım koridorlarının bir haritasını yayınladı. Haritaya baktığımızda gelecek vadeden bir ulaşım koridorunun ortaya çıktığını görüyoruz “ diyen Jafarli, “Böylelikle Azerbaycan, gelecekte Asya ve Avrupa'nın buluştuğu bir yer haline gelecektir. Bu da ülkenin bütçesi için ek temettüler ve gelirler yaratacaktır. Diğer bir konu da Nahçıvan ile Azerbaycan arasında yaklaşık 30 yıl sonra doğrudan kara bağlantısını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Jafarli, resmi Ankara'nın da mevcut durumdan memnun olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Çünkü hem ekonomik hem de politik olarak çıkarları güvence altına alındı. Türkiye, Azerbaycan ve Orta Asya ülkeleri ile doğrudan temas kurabilecektir. Öte yandan Azerbaycan üzerinden İran ve Rusya ile ekonomik ilişkiler kurmak daha kolay olacaktır.

Bölgedeki ulaşım koridoru özellikle Rusya için önemlidir. Çünkü Rusya'nın Ermenistan ve Türkiye ile doğrudan toprak ilişkisi yok. Özellikle Ermenistan'la Hazar Denizi üzerinden İran veya Gürcistan üzerinden temas kurmak mümkündü. Gürcistan'daki mevcut siyasi durum nedeniyle bu çok pahalı, çok uzun ve zordu. Ancak Rusya, Azerbaycan üzerinden yeni pazarlara girebilecek ve Ermenistan ile iletişime geçebilecek. Diğer bir konu da Rusya'nın Orta Doğu ile doğrudan Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye üzerinden kara yolunun olması.”

İran'ın uzun süredir Ermenistan ile ilişkiler kurmak istediğini belirten ekonomist Jafarli, "İran, Ermenistan ile Nahcivan üzerinden yeni gerçeklikler içinde ilişki kurabilecek. Ermenistan aslında ablukayı kıracak. Tabii ki, yeni gerçekler çoğunlukla Ermenistan'ın çıkarına. İran, Türkiye, Rusya ve Azerbaycan ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi Ermenistan için de önemlidir” dedi.

Jafarli ayrıca yeni gerçekliklerin risklerinden de bahsetti:

"Açıkçası, Moskova açıklamasından sonra bölgedeki risklerden bahsetmemiz gerekiyor. Mesele şu ki, Ermenistan'ın Mehri bölgesinden açılacak koridor, Rus sınır teşkilatı ve özel servisler tarafından kontrol edilecek. Gelecekte Rusya bu bölgeden serbest geçiş için engeller yaratabilir. Ama dediğim gibi Mehri koridorunda Rusya Azerbaycan için sorun yaratırsa Bakü aynı sorunu Rusya'dan Azerbaycan'a gelen araçlar için de yaratabilir.

Bir diğer risk de Ermenistan. Resmi Erivan, gerilimlerin gelecekte yeniden ortaya çıkmamasını sağlamalıdır.”

Kaynak: turkustan.info

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürdü

Haber Ara