Dolar

34,1252

Euro

38,1071

Altın

2.904,50

Bist

10.029,73

Güney Sudan'da şiddet olayları artıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Güney Sudan'da 2024 yılının ilk üç ayında 450'den fazla sivilin öldürüldüğünü ve şiddet olaylarındaki artıştan üzüntü duyduğunu belirtti. 2023'ün son çeyreğinde ise bu sayı 406 olarak kaydedilmişti.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-18 20:54:37

Güney Sudan'da şiddet olayları artıyor

Süregelen Çatışmalar ve Barış Anlaşması

Dünyanın en genç ülkesi olan Güney Sudan, 2011'de Sudan'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana şiddet ve siyasi çatışmalarla mücadele ediyor. Altı yıl önce yapılan bir barış anlaşması, Başkan Salva Kiir ile Başkan Yardımcısı Riek Machar arasındaki 2013-2018 iç savaşını sona erdirmişti. Ancak bu anlaşmanın kilit hükümleri hala yerine getirilebilmiş değil.

Seçim Hazırlıkları ve Güvenlik Durumu

Güney Sudan, Aralık ayında ilk seçimlerini yapmayı planlıyor. Ancak uluslararası gözlemciler, seçimlerin yapılabilmesi için gerekli şartların çoğunun hala beklemede olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler ülke misyonu (UNMISS), Ocak ve Mart ayları arasında 468 sivilin öldürüldüğünü, 328 kişinin yaralandığını, 70 kişinin kaçırıldığını ve 47 kişinin çatışmaya bağlı cinsel şiddete maruz kaldığını bildirdi. Bu rakamlar, 2023'ün dördüncü çeyreğindeki 406 ölü, 293 yaralı, 100 kaçırma ve 63 cinsel şiddet vakasına göre artış gösteriyor.

Şiddetin Kaynakları ve Bölgesel Dağılım

UNMISS, kaydedilen şiddet olaylarının geçen yılın aynı dönemine göre %24 arttığını belirtti. Saldırıların öncelikle "toplum temelli milisler" ve "sivil savunma grupları" tarafından gerçekleştirildiği bildirildi. En çok etkilenen bölge ise uzak kuzeybatıdaki Warrap eyaleti oldu.

Cinsel Şiddet Olaylarında Azalma

UNMISS, olumlu bir gelişme olarak, çatışmaya bağlı cinsel şiddet vakalarının %25 azalarak 63'ten 47'ye düştüğünü bildirdi. UNMISS başkanı Nicholas Haysom, Güney Sudan'ın ilk seçimlerine yaklaşırken, uzun süredir devam eden şikayetleri barışçıl bir şekilde çözmek için "kolektif eylem" çağrısında bulundu.

Ekonomik Zorluklar ve Devam Eden Sorunlar

Büyük petrol rezervlerine rağmen, Güney Sudan dünyanın en fakir ülkelerinden biri olmaya devam ediyor. Ülke, neredeyse yarısını savaşta geçirdiği bir ulus olarak varlığını sürdürüyor. Kiir ve Machar 2018 barış anlaşmasını imzalayıp bir birlik hükümeti kurmadan önce, iç savaşta yaklaşık 400.000 kişi hayatını kaybetmiş ve milyonlarca kişi yerinden edilmişti. O zamandan beri, barış anlaşmasının vaatleri gerçekleşmediği için ülke sel, açlık, şiddet ve siyasi çekişmelerle boğuşmaya devam ediyor.

Papa Francis'in Ziyareti ve Son Şiddet Olayları

Ocak 2023'te Güney Sudan'da Papa Francis'in ziyareti öncesinde, keçi çobanları ve milis savaşçılarının karıştığı şiddet olaylarında 27 kişi öldürüldü.

Kaynak: Gulf Today

SON VİDEO HABER

Şeyda polisi öldüren saldırganın annesi konuştu

Haber Ara