AFP'nin çeşitli ülkeler tarafından açıklanan rakamlara göre bu rakam şu ana kadar bildirilen toplam ölü sayısını 922'ye çıkardı.
Tunuslu kadın hacı Mabrouka bint Salem Shushana'nın eşi Muhammed AFP'ye yaptığı açıklamada, 70'li yaşlardaki eşinin Cumartesi günü Arafat Dağı'nda hac ziyaretinin zirvesinden bu yana kayıp olduğunu söyledi.
Hacı Muhammed, kayıtsız olması ve resmi hac iznine sahip olmaması nedeniyle hacıların serinlemesine olanak tanıyan klimalı tesislere erişemediğini belirtirken şunları söyledi:
"O yaşlı bir kadın. Yorgundu. Kendini çok bunalmış hissediyordu ve uyuyacak yeri yoktu. Onu bütün hastanelerde aradım. Şu ana kadar hiçbir fikrim yok."
SOAYAL MEDYADA KAYIP FOTOĞRAFLARI
Facebook ve diğer sosyal medya ağları kayıp fotoğrafları ve bilgi talepleriyle doldu.
Haber arayanlar arasında Cumartesi gününden bu yana ismi açıklanmayan Mısırlı hacı Ghada Mahmoud Ahmed Dawood'un ailesi ve arkadaşları da yer alıyor.
İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Suudi Arabistan'da yaşayan bir aile dostu, "Mısır'daki kızından, onu takip etmeye veya bulmaya yardımcı olabilecek herhangi bir gönderiyi Facebook'a koymam için bana yalvaran bir telefon aldım. İyi haber şu ki, şu ana kadar onu ölüler listesinde bulamadık, bu da bize onun hala hayatta olduğuna dair umut veriyor." dedi.
Geçen ay yayınlanan bir Suudi araştırmasına göre, bölgedeki sıcaklıklar her on yılda bir 0,4 santigrat derece artıyor.
Mısır'ın yanı sıra Ürdün, Endonezya, İran, Senegal, Tunus ve Irak'ın özerk Kürdistan bölgesinde de ölümler doğrulandı, ancak çoğu durumda yetkililer bunun nedenini belirtmedi.
İkinci bir Arap diplomat dün AFP'ye verdiği demeçte, Ürdünlü yetkililerin kayıp 20 hacıyı aradığını, ancak başlangıçta kayıp olduğu bildirilen 80 kişinin hastanelerde bulunduğunu söyledi.
Asyalı bir diplomat, AFP'ye Hindistan'dan "68 civarında ölü" olduğunu ve diğerlerinin kayıp olduğunu söylerken şunları ekledi:
"Bazıları doğal sebeplerden dolayı öldü, çok sayıda yaşlı hacılarımız oldu. Bazıları da hava koşulları nedeniyle öldü, biz bunu varsayıyoruz."
Suudi Arabistan, yalnızca Pazar günü 2.700'den fazla "sıcak bitkinliği" vakası bildirmesine rağmen ölümlerle ilgili bilgi vermedi.
Geçen yıl çoğu Endonezya'dan olmak üzere 200'den fazla hacının öldüğü bildirildi.
'HABER YOK'
Her yıl onbinlerce hacı, genellikle maliyetli olan resmi izinleri karşılayamadıkları için düzensiz kanallardan hac ibadetini gerçekleştirmeye çalışıyor.
Birmingham Üniversitesi'nden Suudi siyaseti uzmanı Umer Karim, Suudi Arabistan'ın genel turizm vizesini uygulamaya koyduğu 2019 yılından bu yana bu durumun daha kolay hale geldiğini söyledi.
Karim, "Daha önce bunu yapabilecek kişiler krallığın sakinleriydi ve onlar da durumu biliyorlar. Bu turist vizesi sahipleri için, ne bekleyecekleri hakkında hiçbir fikri olmadan göçmen rotasında olmakla aynı." dedi.
MISIRLI ÖLEN HACILAR KAYITSIZ
Dün AFP'ye konuşan Arap diplomatlardan biri, ölen Mısırlıların çoğunun kayıtsız olduğunu söyledi.
Cumartesi gününden bu yana kayıp olan 70 yaşındaki Mısırlı hacı Huri Ahmad Abdallah Şerif de dahil olmak üzere resmi izinleri olan hacılar bile savunmasız olabiliyor.
Şerif, Arafat Dağı'nda dua ettikten sonra bir arkadaşına feracesini temizlemek için umumi tuvalete gitmek istediğini söyledi ama bir daha geri dönmedi.
Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan arkadaşı, "Onu kapı kapı aradık ama şu ana kadar bulamadık. Hala aile üyelerini ve akrabalarını arayan ancak bulamayan ya da bulduklarında ölü bulduklarını biliyoruz" dedi.
AFP