Mide kanseri, midenin iç zarında gelişir. Bu kanser türü genellikle diğer türlere göre daha yavaş büyür ve nispeten hafif semptomların erken aşamalarda gözden kaçması kolaydır.
Hafif semptomlar bir asit reflü atağı içerebilir ve dikkatle izlenmelidir.
Hazımsızlık, üst karın bölgesindeki rahatsızlığı ifade eden genel bir terimdir.
Mide kanserinin bir belirtisi olabilse de hazımsızlık çoğu durumda ciddi bir duruma işaret etmez ve reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilebilir.
İnsanların büyük bir öğün yedikten veya çok hızlı yemek yedikten sonra hafif hazımsızlık yaşamaları alışılmadık bir durum değildir.
Bununla birlikte, asit reflü ile sık sık hazımsızlık yaşayan herkes bir doktorla konuşmalıdır.
İngiliz Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne (NIH) göre reflü hastalığı, sfinkter kası zayıfladığında ve mide içeriğinin geri dönmesine izin verdiğinde ortaya çıkar. Sonuç göğsün ortasında yanma hissidir.
Ve birisi düzenli olarak mide ekşimesi yaşadığında, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) denen bir duruma dönüşebilir.
Mide ekşimesine neden olmanın yanı sıra, reflü hastalığı sıklıkla mideden boğaz boyunca sıvı bir maddenin hareket ettiği hissi olan bir yetersizlik hissi de gösterir.
Mayo Clinic'te yemek borusu kliniği başkanı ve tıp profesörü Dr. Geoffrey Alexander, bu semptomların sıklıkla yemek yedikten sonra ortaya çıktığını söyledi.
İlerlemiş mide kanserinin semptomları arasında kusma, mide ağrısı, halsizlik, sık geğirme, sarılık, karında sıvı birikmesi ve yutma güçlüğü sayılabilir.
NHS, mide kanserinin birçok potansiyel semptomu olduğunu, ancak tespit edilmesi zor olabileceğini söyledi.
Ve devam etti: "Mide ekşimesi veya asit reflü, yutma problemleri, hasta hissetme, sık geğirme gibi hazımsızlık semptomları ve yemek yerken çok çabuk tok hissetme gibi sindirim sürecini etkileyebilir."
Mide kanserinin diğer yaygın semptomları arasında bağırsak hareketlerinde kan bulunur. Mide veya astar kanadığında, sıvı vücudun geri kalan atık ürünleriyle birlikte toplanabilir. Dışkı neredeyse siyah kanla görünebilir.
Hem koyu hem de kanlı dışkı için başka nedenler olsa da, bağırsak hareketlerindeki önemli değişiklikler için tıbbi muayene gereklidir.
Kaynak: Express