Dolar

34,1127

Euro

38,1086

Altın

2.863,45

Bist

9.941,62

Hindistan BM'ye çok taraflılığı diretiyor

BM Güvenlik Konseyi açık tartışmasında BM Hindistan Büyükelçisi R. Ravindra konseye reform çağrısı yaptı. 'Hindistan'ın reforme edilmiş çok taraflılık konusundaki tutumunun özü konseyin reformunda yatıyor' dedi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-17 14:37:52

Hindistan BM'ye çok taraflılığı diretiyor

Hindistan, konseyin mekanizmalarının büyük ülkeler ve gruplar tarafından manipüle edilmesini çok taraflı ruha "zararlı" olmakla eleştirerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir kez daha konseyin reformu konusunda zamana bağlı müzakereleri yeniden taahhüt etmesi çağrısında bulundu.

Büyükelçi R. Ravindra, “Çok taraflı sistemin başarıya ulaşamamasının başlıca nedeni, Güvenlik Konseyi'nin oluşumunda açıkça yansıtılan 1945 tarzı ikili bakış açısına hâlâ takılıp kalmasıdır. Bu nedenle Hindistan'ın reforme edilmiş çok taraflılık konusundaki tutumunun özü, BM Güvenlik Konseyi'nin günümüzün çağdaş gerçeklerini yansıtan bir reform çağrısında yatmaktadır" dedi.

Diplomat, çok kutupluluğun kalıcı olacağını ifade etti.

“Başka bir dünya savaşını önlemeyi başarmış olsak da bu, BM'nin terörizm, salgın hastalıklar, iklim değişikliği, gelişen teknolojilerin oluşturduğu tehditler, siber saldırılar, terörizm ve devlet dışı aktörlerin yıkıcı rolü gibi giderek daha karmaşık hale gelen küresel sorunlara yanıt vermedeki yetersizliği gerçeğini gizlemiyor” diye ekledi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de G20 Liderler Zirvesi'ndeki kapanış konuşmasında benzer yönde açıklamalarda bulunmuş, “BM kurulduğunda o zamanki dünya bugünkünden çok farklıydı. O dönemde BM'nin 51 kurucu üyesi vardı. Bugün BM'ye dahil olan ülke sayısı 200 civarında. Buna rağmen BMGK'nın daimi üyeleri hala aynı” demişti.

Kaynak: thestatesman.com

SON VİDEO HABER

Trafikte garip hareketler! Polis araca tırmandı

Haber Ara