Hindistan, Çin sınırındaki gerilim ışığında hava gücünü güçlendirmek için 33 Rus savaş uçağı satın alma ve 59 uçağın da modernize etme anlaşmasını onayladı.
Hindistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “21 MiG-29 ve 12 Sukhoi-30 savaş uçağının satın alınması 181,48 milyar rupiye (2,43 milyar dolar) mal olacak” denildi.
Son on yıl içinde Rusya, savaş uçakları ve nakliye helikopterlerinin tedariki için yarışmaların olduğu oldukça büyük birkaç ihaleyi kaybetti.
Hindistan geleneksel olarak Rusya'nın silah ticaretindeki ana ortaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu ülkeye tedarik edilen başlıca silah türlerinden biri havacılıktı.
Bununla birlikte, son yıllarda, savaşçı filosunu yenilemek isteyen Delhi, silah tedariklerinin çeşitlendirilmesi politikasını sürdürmeye başladı: Hindistan pazarında yeni oyuncular ortaya çıktı ve Moskova'nın pozisyonu zayıfladı.
Bununla birlikte, Hint Hava Kuvvetleri savaş uçaklarının temeli hala Sovyet ve Rus uçaklarından oluşuyor - Su-30MKI, MiG-29, MiG-29UPG'nin yükseltilmiş versiyonu ve eski Sovyet MiG-21.
Bu yıl 20 Haziran'da Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh üç günlük bir ziyaret için Moskova'daydı. Kızıl Meydan'daki Zafer Geçit Törenindeki birkaç yabancı konuktan biri olduğu ortaya çıktı. Geçit törenine Hint ordusunun yanı sıra Çinliler de katıldı. Ziyareti sırasında Rus askeri liderliği ile görüşmelerde bulundu.
2018'de Rusya, S-400 uçaksavar füze sistemlerinin tedariki için Hindistan ile bir sözleşme imzaladı.
Rus ve Hint basınının haberine göre, bu müzakerelerin ana konusu 2021 için planlanan S-400 arzını hızlandırmaktı.
“Pakistan, ABD F-16 Block 52 savaşçılarını edindikten ve Çin, kendi uçaklarını kendi tasarımının beşinci nesil J-20 avcı uçağı ile güçlendirdikten sonra, Hint Hava Kuvvetleri zor bir durumdaydı. Düşmanlık durumunda Hindistan'ın savaşçılarını kullanmaya zorlanacağı bir durum olabilir hem savunma hem de saldırgan amaçlar için. Ve bu çok zor” diyor Hint askeri kaynağı Rus Kommersant gazetesine.
Hindistan askeri donanımının yarısından fazlası Rus menşeli; ancak son 10 yılda Yeni Delhi, ek silah satın almak için ABD ve İsrail'e yöneldi.
Hindistan ve Çin arasındaki gerilim, Batı Himalayalar'da sınırın tartışmalı bir bölümünde geçen ay yaşanan, 20 Hintli askerin ölümüne sebep olan çatışmanın ardından son yılların en yüksek seviyesine ulaştı.
Kaynak: Hindustan Times, Kommersant, bbc
Çeviri: Feyza Akyıl