“Hindistan Okyanusu’nda 'yeni Soğuk Savaş’ mayalanıyor”
Güney Asya ve Hindistan Okyanusu’nun strateji ve güvenlik alanı önde gelen uzmanlarından Dr. David Brewster, Maldivler’deki süregelen politik krizin, muhtemelen Çin ve Hindistan’ın da karışacağı daha büyük bir krizi tetikleyebileceğini söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2018-02-24 15:27:38

Güncelleme Tarihi: 2018-02-24 15:27:38

TIMETURK | ÇEVİRİ

Asya News Agency'ye konuşan Avustralya Milli Üniversitesi, Ulusal Güvenlik Koleji üyesi Dr. Brewster, Hindistan Okyanusu Bölgesi'nde varlıklarını ve rollerini arttırmayı gözetleyen Hindistan ve Çin dahil büyük güçlerin meydana getirebileceği daha büyük stratejik rekabete değindi.

MALDİVLER ÜZERİNDEN HİNDİSTAN OKYANUSU BÖLGESEL MÜCADELESİ

Maldivler'in otokratik Başkanı Abdulla Yameen'in takımada üzerindeki gücünü pekiştirerek muhalefete baskı uygulamasının, diplomatlar ve analistler tarafından Çin ve Hindistan'ı içine alabilecek daha büyük bir kriz yaratabileceğini belirtti. Bunun ise çok kutuplu ve karmaşık bir Hindistan Okyanusu çevresi yaratabileceğini ifade etti.

Son günlerde Çin ve Hindistan gibi bölgede rollerini arttırmak isteyen büyük güçlerin artan stratejik rekabetine şahit oluyoruz” diye konuştu. Dr. Brewster'e göre, “Hindistan Okyanusu'nda kendi nüfuz alanlarını ve bloklarını oluşturmak isteyen yeni oyuncuların da mücadelesine tanıklık ediyoruz ki bu da Hindistan için başka bir endişe kaynağı olabilir” diye ekledi.

HİNDİSTAN ÇİN'İN OKYANUS ÇEVRESİNDE ARTAN NÜFUZUNDAN ENDİŞE EDİYOR

Maldivler'e Hindistan perspektifinden bakıldığında, Dr. Brewster ve diğer uzmanlar Yeni Delhi'nin Çin'in bölgede artan nüfuzundan ve varlığından doğal olarak endişe ettiklerini söylüyor. Bu nedenle Beyjin'i karşıt olarak dengeleyebilmek için çoğu Hindistan'ı arayan Güney Asya milletleriyle bağlarını derinleştirmeye çalışıyor. Bu Malakka Boğazı yakınlarında Hindistan'ın kendi adaları Andaman ve Nicobar adalarında olduğu kadar Seyşeller ve Mauritius'da operasyonel üsler ve binalar kurmayı da içeriyor.

Hindistan ve Fransa arasındaki son lojistik değişim anlaşması da Batı Hindistan Okyanusu'nda Fransız merkezlerini de Hindistan'ın kullanımına olası kılıyor.

Hindistan ve Umman arasında petrol depolama tesisleriyle ilgili, Hindistan deniz kuvvetlerinin Duqm limanına girişine izin veren son anlaşmaya da değinen Dr. Brewster, Çin'in perspektifinden de konuyu ele alıyor.

MALDİVLER ÇİN'LE EKONOMİK YAKINLAŞMA İÇERİSİNDE

Buna göre Maldivler Başkanı Yameen'in 2013'ten itibaren Çin yönündeki ekonomik eğilimi Beyjin'le inşaat yatırımları, turizm akımları ve bağımsız ticaret anlaşmalarına dayanıyor.

Uzmanlar Maldivler'in Çin'in ekonomik hırsları için yeni önemli bir hedef olduğuna inanıyor. Uluslararası havaalanı, başkente bağlanna geniş karayolu ve “One Belt, One Road” adı altında başka projeler de var.

Çin'in derin ekonomik, politik ve askeri menfaatlerinin ise sadece Maldivler'e yönelik olmadığı, aynı zamanda Hindistan Okyanusu'nu hedeflediği, bunun da Hindistan için bir kazan-kazan politikası olamayacağı uzmanlarca dile getiriliyor.

DÜNYANIN PETROL YÜKÜNÜN ÜÇTE İKİSİ HİNDİSTAN OKYANUSU'NDAN GEÇİYOR

Buna göre dünyanın petrol yüklü trafiğinin üçte ikisi Hindistan Denizi'nden geçiyor ve bu su yolları Beyjin'in “Belt and Road” girişimi için hayati öneme sahip parçalar. Çin, Hindistan Denizi limanlarına ve limanlarla ilgili komşu Pakistan, Sri Lanka, Bengladeş ve Nepal'deki tesislere de milyarlar harcıyor. Buna Hindistan Okyanusu civarındaki geçen yıl açılan Djibouti ve Pakistan Gwadar'da açılması hedeflenen askeri ve deniz gücü üsleri ağı da dahil.

Dr.Brewster, "Daha ötede Çin, Pers Körfezi, Doğu Afrika ve Hindistan Okyanusu merkezinde ve doğusunda da partnerler arıyor fakat bu partnerlerin kimliği henüz kesin değil. Bütün sahada, enerji kaynakları, ulaştırma ve diğer menfaatlerini korumak için Hindistan Okyanusu'nda gözetleme alanı yaratmak için ihtiyaç duyuyorlar” diye konuştu.