Dolar

33,9891

Euro

37,7132

Altın

2.724,82

Bist

9.771,16

Hint kökenli ABD'li temsilciler Harris'i öve öve bitiremedi

Hint-Amerikalı liderler, Biden'ın başkanlıktan çekilmesiyle Kamala Harris'i başkanlığa onayladı. ABD-Hindistan arasındaki bağlara dikkat çekildi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-22 12:34:37

Hint kökenli ABD'li temsilciler Harris'i öve öve bitiremedi

Hint-Amerikalı liderler, Biden'ın başkanlıktan çekilmesiyle Kamala Harris'i başkanlığa onayladı.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Başkan Joe Biden'ın 2024 başkanlık yarışından çekilmesinin ardından Kamala Harris, Temsilciler Meclisi'ndeki beş Hintli-Amerikalı Temsilciden üçü tarafından onaylandı ve çok sayıda Hintli Amerikalıdan destek aldı.

59 yaşındaki Harris, ABD Başkan Yardımcısı olarak seçilen ilk Hintli-Amerikalı. Raja Krishnamoorthi, Ro Khanna, Shri Thanedar, Pramila Jayapal ve Ami Bera'nın da aralarında bulunduğu Temsilciler Meclisi'ndeki beş Hintli Amerikalı milletvekilinin tamamı Biden'ın kararını memnuniyetle karşıladı ve üçü Kamala Harris'i Demokratların başkan adayı olarak onayladı.

Kongre üyesi Pramila Jayapal, Harris'i destekleyen ilk kişi oldu ve sosyal medyada tam desteğini ifade etti.

Jayapal, X'te "Başkan adayı Kamala Harris. Haydi Donald Trump'ı yenip tarih yazalım" dedi. PTI haber ajansının haberine göre ikili telefonda da konuştu. “Başkan Yardımcısı Kamala Harris az önce beni aradı ve ona Başkanımız olmasına %1000 aday olduğumu söyledim! Bizi Kasım ayında zafere taşıyacak zekaya, deneyime, başarılara ve gündeme sahip. Hadi gidelim!"

Kaliforniya'nın 17. kongre bölgesini temsil eden bir başka Hintli-Amerikalı milletvekili Ro Khanna da ağırlığını Harris'e verdi.

"Kamala Harris'i adayımız olarak desteklemekten gurur duyuyorum. İlk Afrikalı-Amerikalı kadın ve ilk Asyalı-Amerikalı olarak çığır açan adaylığı partimizde bir enerji sarsıntısı yaratacak. Partimiz artık bir umut mesajı ve gelecek vizyonuyla hareket edebilir" dedi Khanna.

Hintli Amerikalı Kongre üyesi ve Michigan'ın 13. kongre bölgesinden ABD temsilcisi Shri Thanedar desteğini şöyle ifade etti:

"Biden'ın kararına saygı duyuyorum ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e verdiği desteği tam olarak destekliyorum ve yineliyorum. O harika bir aday ve harika bir Başkan olurdu. İnsanları ön planda tutan bir dört yıl daha Demokrat başkanlık için sabırsızlanıyorum."

Diğer iki Hintli Amerikalı milletvekili Raja Krishnamoorthi ve Ami Bera ise Biden'ı başkanlığı ve kararından ötürü övdü.

Krishnamoorthi şunları söyledi: "Joe Biden bugünkü kararıyla, ülkeyi ve Amerikalı yurttaşlarını ilk sıraya koymaya adanmış bir yaşamın gerçek ve özverili doğasını gösterdi."

Ami Bera, X hakkında şunları söyledi: "Altyapıya tarihi yatırımlar yapmaktan, Amerikan liderliğini dünya sahnesinde yeniden kurmaya kadar, onun liderliği altında başarabildiklerimizden gurur duyuyorum."

Virginia Eyalet Senatörü Suhas Subramanyam, Harris'i "doğru zamanda doğru lider" olarak nitelendirerek destekledi.

Montgomery İlçe Komiseri Neil Makhija, Harris için bağış toplama etkinliklerine ev sahipliği yapma planlarını duyurdu.

Georgia Eyalet Senatosu adayı Ashwin Ramaswami, Harris'in Hint-Amerikan ve Asyalı Amerikalı ve Pasifik Adalıların (AAPI) temsili için adaylığının önemini vurguladı.

Asya Amerika Eylem Fonu PAC da Harris'i tam olarak desteklediğini duyurdu ve başkan Albert Shen şunları söyledi: "Kamala Harris, değer verdiğimiz değerlere olan bağlılığını tutarlı bir şekilde gösterdi: herkes için eşitlik, fırsat ve adalet."

Tanınmış diaspora lideri MR Rangaswami, Hint diasporasının Amerikan toplumuna artan katkılarına dikkat çekerek Harris'in adaylığından duyduğu gururu dile getirdi.

ABD-Hindistan ilişkileri konusunda önde gelen uzmanlardan Ronak D Desai, Harris'in başkanlığının büyük olasılıkla ABD ile Hindistan arasındaki güçlü ikili bağları sürdüreceğini belirtti.

Demokrat Parti delegesi Jai Bhandari, Harris'in kapsamlı deneyim ve bilgisine atıfta bulunarak Donald Trump'ı yenebileceğine olan güvenini dile getirdi.

Hint diasporası, ABD nüfusunun %1,5'inden biraz fazlasını oluşturmasına rağmen, önemli sayıda üst düzey kamu hizmeti pozisyonuna sahip.

San Francisco'daki Indiaspora'dan Sanjeev Joshipura örgütü, bu artan etkiyi vurguladı ve üst düzey kamu hizmeti rollerinde artan temsilin altını çizdi.

Harris, Demokrat Parti'nin olası adayı olarak öne çıkarken, onun tarihi adaylığı hem Hintli Amerikalılar hem de daha geniş Asyalı Amerikalılar için bir dönüm noktasını temsil ediyor ve Amerikan siyasetinde önemli bir değişimin sinyalini veriyor.

5 Kasım seçimlerine sadece 106 gün kala Harris artık dizginleri eline almaya hazırlanıyor. Kamala Harris başkanlık seçimini kazanırsa ABD Başkanı seçilen ilk siyahi kadın olarak tarih yazacak.

Kaynak: indiatoday.in

Haber Ara