Dolar

33,9896

Euro

37,6919

Altın

2.739,34

Bist

9.918,77

Husi militanlar dronla Telaviv'i vuruyor

Yemen'deki Husi militanlar, Gazze direnişine destek mahiyetinde aylardır Kızıldeniz'deki gemi trafiğini felç ediyor ve Akdeniz ile Hint Okyanusu'ndaki yük gemilerine saldırıyor. Bu defa Husi militanlar Yemen'den 2000 kilometre uzakta bulunan Tel Aviv'i hedef aldı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-21 15:40:14

Husi militanlar dronla Telaviv'i vuruyor

Cuma günü, uzun menzilli bir drone İsrail şehrine çarptı ve en az bir kişiyi öldürdü. Bu saldırı sadece bir başlangıç, Husi yetkilileri, İsrail Gazze'deki savaşı sürdürdüğü sürece hava saldırılarının devam edeceğini belirtti. Tel Aviv saldırısı, AB üyesi Kıbrıs'ın da Husi mermilerinin menzilinde olduğunu gösteriyor.

Yeni Drone Tehdidi: Yafa

Husi'lerin, sözcüsü Yahya Saree'ye göre, İsrail hava savunması tarafından tespit edilemeyen "Yafa" adlı yeni bir drone kullandılar.

"Yafa", Tel Aviv'in işgal devleti İsrail'den önceki adı. İran tarafından silahlandırılan Husi'ler, misillemelerle Hamas'a İsrail'e karşı savaşta destek veriyor. Kızıldeniz'deki Batı savaş gemileri, neredeyse her gün İsrail ile bağlantısı olduğu düşünülen yük gemilerini ve tankerleri hedef alan Husi füzeleri veya dronlarıyla saldırıya uğruyor.

Artan Tehdit ve Hava Savunma Açıkları

Tel Aviv'deki drone saldırısı ile Husi'ler daha yüksek bir özgüvenle Filistin mücadelesine destek oluyor. İşgal devleti İsrail ordusunun verdiği bilgiye göre, Husi drone'u bu kez hava savunmasında insan hatası nedeniyle geçti. Tel Aviv'e yapılan saldırı "önemli bir tırmanış" olarak değerlendiriliyor. Sana Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Abdulghani El-Iryani, Husi dronlarının menzili ile İsrail ve muhtemelen Kıbrıs için tehlikenin arttığını ifade etti.

Olası Saldırı Nedenleri

ABD askeri istihbarat servisi DIA tarafından yapılan bir analize göre, Husi dronları Yemen'den güneydeki Tanzanya'dan kuzeydeki Türkiye'ye kadar hedefleri vurabilir. Kıbrıs'a yönelik saldırıların olası bir nedeni de var: İngiliz Hava Kuvvetleri, Yemen'deki Husi'lerin adadaki üslerini defalarca bombaladı.

Husi sözcüsü Muhammed Abdel Salam, "sivil kuruluşlara" yönelik bir saldırıdan söz etti. Hedefler petrol ve elektrik tesisatı idi. Husi medyası sözcüsü Nasruddin Amir, limanda yangın çıktığını söyledi. Husi'ye yakın bir televizyon kanalı olan El-Masirah, birkaç kişinin öldüğünü bildirdi.

Haber Ara